Fly Trio

Year of The Snake


Mark Turner: tenor saxophone

Larry Grenadier: double-bass

Jeff Ballard: drums 


2235
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
07.2012

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Festival Tune 

  Please install flash

 • Salt and Pepper 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. The Western Lands I
 2. Festival Tune
 3. The Western Lands II
 4. Brothersister
 5. Diorite
 6. Kingston
 7. Salt and Pepper
 8. The Western Lands III
 9. Benj
 10. Year Of The Snake
 11. The Western Lands IV
 12. The Western Lands V

Στο δεύτερο CD της ECM που ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο χρόνο, το Fly Trio εξακολουθεί να ανατρέπει τα στερεότυπα και τις συμβάσεις του τζαζ τριο. Ο Mark Turner, ο Larry Grenadier και ο Jeff Ballard μοιράζονται ισότιμα την ελευθερία και την ευθύνη μιας απόλυτα δημοκρατικής μπάντας που δεν ακολουθεί το κλισέ του σολίστ-συνοδείας. Αντ’ αυτού, το τριο μοιράζεται μια μουσική που βρίσκεται ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη σύνθεση η οποία με συνείδηση της ιστορικότητας συνομιλεί με πολύ πυκνό τρόπο με τους τρόπους της τζαζ.

Και οι τρεις μουσικοί συμβάλλουν στην ηχογράφηση με συνθέσεις τους σε ένα ρεπερτόριο που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως συνέχεια της προηγούμενης ηχογράφησής τους την οποία ο συντάκτης της Guardian χαρακτήρισε «έξυπνη, με εξαιρετικές ερμηνείες μουσικών που ξεχειλίζουν από δεξιοτεχνία και απαράμιλλη μουσικότητα».

«Καθώς και οι τρεις μας προερχόμαστε από το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα από την Καλιφόρνια, ελπίζουμε ότι η μουσική αντιπροσωπεύει το συναίσθημα που πηγάζει απ’ αυτή την περιοχή του κόσμου», λέει ο Larry Grenadier. «Πρόκειται για ένα τοπίο με αχανείς εκτάσεις, καταπληκτικά χρώματα, και μια απίστευτη εναλλαγή τοπίου: έρημος βουνά, ωκεανός. Δεν θα μπορούμε παρά να επηρεάζεται από όλα αυτά στη μουσική μας. Ελπίζουμε ότι ο ακροατής παίρνει μια τέτοια αίσθηση από την ακρόαση. Ο τίτλος αναφέρεται επίσης στην ιδέα της Άγριας Δύσης, δεν υπάρχουν κανόνες, όλα είναι δυνατά, και οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους».

Tο κομψό, αφηρημένο και στοχαστικό παίξιμο του Turner έχει σχολιαστεί πολύ από τους συνεργάτες του. Ο Brad Meldau έχει σχολιάσει ότι ο Mark δεν φλερτάρει με το θεατρικό στήσιμο που συνδέεται με το όργανό του... Παίζει με μια άμεση ειλικρίνεια που συναντά κανείς συνήθως σε παλιότερους μουσικούς. Και από του παλιότερους ο Lee Konitz (στο βιβλίο Συνομιλίες για την τέχνη του αυτοσχεδιασμού) σημειώνει: «Πιστεύω πως ο Μark επάξια κατέχει τον τίτλο ενός από τους καλύτερους σαξοφωνίστες. Κυριάρχησε πραγματικά στο altissimo του οργάνου του, πράγμα αρκετά σπάνιο για τενορίστα. Παίζει τις μελωδικές γραμμές όπως ο Warne Marsh, χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη έκταση από αυτόν».

Ο μπασίστας Larry Grenadier γεννήθηκε στο San Francisco το 1966. Ξεκίνησε το μπάσο στα έντεκά του χρόνια. Ως έφηβος δούλεψε μαζί με τον Joe Henderson, τον Stan Getz και τον Bobby Hutcherson μεταξύ πολλών άλλων. Έχει πτυχίο αγγλικής λογοτεχνίας καθώς αποφοίτησε από το Stanford University το 1989. Έπαιξε στο γκρουπ του Gary Burton το 1990, και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έπαιξε στα γκρουπ των Betty Carter, Joshua Redman, Danilo Perez, Tom Harrell, Joe Henderson, John Scofield, Pat Metheny, Paul Motian, Charles Lloyd και Brad Mehldau, συμμετέχοντες σε δεκάδες ηχογραφήσεις. Οι προηγούμενες συμμετοχές του στην ECM περιλαμβάνουν τον δίσκο του Enrico Rava και τρία άλμπουμ με τον Charles Lloyd: The Water Is Wide, Hyperion With Higgins και Lift Every Voice. Ο Enrico Rava περιέγραψε πρόσφατα το παίξιμο του Larry ως παρόν και συγκεντρωμένο σε κάθε στιγμή, χαρακτηριστικό που ισχύει επίσης για τις πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις του Fly Τρίο όπου το μπάσο και το σαξόφωνο συχνά κινούνται σε συμπληρωματικές τροχιές, αναπτύσσοντας τις μουσικές ιδέες ανεξάρτητα αλλά και αλληλένδετα.

Ο ντράμερ Jeff Ballard γεννήθηκε στη νότια Καλιφόρνια το 1963 και μεγάλωσε στη Santa Cruz, όπου άρχισε τα τύμπανα στην ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Περιόδευσε με το Ray Charles από το 1988 μέχρι το 1990, όπου μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1990. Έχει παίξει και ηχογραφήσει με τον Lou Donaldson, τον Chick Corea, τον Buddy Montgomery, τον Mike Stern, τον Danilo Perez, τον Pat Metheny, τον Kurt Rosenwinkel, τον Joshua Redman, τον Εnrico Rava και πάρα πολλούς άλλους. Πρόσφατες ηχογραφήσεις του ήταν με τον Brad Mehldau, το Trio Live, (Metheny/Mehldau) και τον Joshua Redman το Momentum. Το Sky & Country ήταν η πρώτη συνεργασία του Ballard με την ECM.

Στις συνεντεύξεις του, ο Ballard μιλά συχνά για τις επιρροές του από ένα ευρύ φάσμα στυλιστικών αναφορών, όπως οι μεγάλοι ντράμερς της τζαζ Joe Morello και Tony Williams αλλά και πηγές έμπνευσης όπως οι νοτιο-αμερικάνικοι ρυθμοί, οι αφρο-Κουβανέζικοι, οι ρυθμοί της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής κ.ά. 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.