Carla Bley
Andy Sheppard
Steve Swallow

TRIOS


Carla Bley πιάνο

Andy Sheppard   τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο

Steve Swallow   μπάσο


ΕCM 2287
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
11.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

  • Vashkar  

    Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

1. Utviklingssang [7:55]

2. Vashkar [7:22]

3. Les Trois Lagons  (d’apres Henri Matisse) [14:59]
Plate XVII
Plate XVIII
Plate XIX 

4, Wildlife [11:34]
Horns
Paws Without Claws
Sex with Birds

5. The Girl Who Cried Champagne [14:24]
Parts 1, 2, 3

To Trios είναι το πρώτο άλμπουμ της Carla Bley που ηχογραφείται κατευθείαν από την ECM. Βέβαια για πάνω από 40 χρόνια είναι συνδεδεμένη με την ECM καθώς οι δισκογραφικές ετικέττες που έχει ηχογραφήσει (JCOA και WATT) έχουν διακινηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσα από το δίκτυο της ECM. Όμως, είναι η δεύτερη φορά που η Carla Βley και ο Manfred Eicher μπαίνουν στο στούντιο μαζί. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του ΄80, όταν η Carla συμμετείχε στην ηχογράφηση του Charlie Haden The Ballad of the Fallen, όπου έπαιζε πιάνο και έκανε τις ενορχηστρώσεις.

Στο Trios η Carla Bley μαζί με τον Steve Swallow και τον Andy Sheppard, ξανακοιτούν και ξαναπαίζουν κάποια αγαπημένα τους μουσικά θέματα με ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία αλλά και το ιδιαίτερο πιανιστικό σύμπαν της συνθέτριας. Η ίδια δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φύση της συνεργασίας των τριών μουσικών: Ο ήχος του τρίο έχει κατακτήσει μια κομψότητα που προέρχεται από τις κοινές βαθιές ρίζες τους στο χρόνο και τις αμέτρητες φορές της αναμέτρησής του με το υλικό. Ο μπασίστας Steve Swallow παίζει τη μουσική της Carla Bley από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, και υπήρξε μέλος του γκρουπ της από το 1978. Ο Andy Sheppard υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Bley από το 1987, ενώ εμφανίζεται σε πάνω από δώδεκα ηχογραφήσεις από την εποχή του Fleur Carnivore (1987).

«Πολλά από τα άλμπουμ μου έχουν μια αίσθηση αποσπασματικότητας. Η προσωπικότητα αυτού του άλμπουμ όμως είναι διαφορετική» λέει η Carla και συνεχίζει: «Νομίζω ότι έχει να κάνει και με μια κατάσταση νοσταλγίας. Με το τρίο παίζουμε εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε παίξει πολλή μουσική μαζί. Έτσι όταν μπήκαμε στο στούντιο στο Λουγκάνο, παίζαμε το ένα θέμα μετά το άλλο και κρατήσαμε αυτά που άρεσαν ιδιαίτερα στον Manfred. Μας άρεσε αυτή η ιδέα. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που λειτούργησα με την παρουσία ενός παραγωγού στην ηχογράφηση και ήθελα να μάθω τι θα μπορούσα να κερδίσω από αυτό. Είχε και κάποιες αναπάντεχες ιδέες όπως για παράδειγμα το Utviklingssang το οποίο επέλεξε ως ξεκίνημα του άλμπουμ ενώ εγώ θα το χρησιμοποιούσα κάπου στη μέση ή και ως ένα encore...».

Το Utviklingssang παρότι ακούγεται σαν ένα σκανδιναβικό παραδοσιακό τραγούδι (ο τίτλος στα νορβηγικά σημαίνει τραγούδι της ανάπτυξης) είναι σύνθεση της Bley. Και ενώ είχε απαντήσει αρνητικά στην παρότρυνση του διοργανωτή να γράψει ένα κομμάτι ενόψει μιας περιοδείας στη Σκανδιναβία με τη συμμετοχή πολλών σκανδιναβών μουσικών, η μουσική εντέλει έγινε αυθόρμητα στη διάρκεια της περιοδείας, όταν η Carla έγινε μάρτυρας μιας διαδήλωσης διαμαρτυρίας στο Όσλο ενάντια στην κατασκευή φραγμάτων για τη παροχή περισσότερης ενέργειας που μακροπρόθεσμα θα έβλαπτε την άγρια ζωή στη Λαπωνία. Το θέμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα θέματα διαμαρτυρίας ενώ το περιοδικο Stereophile το χαρακτήρισε ως ένα χαμηλόφωνο modal αριστούργημα. Η πρώτη ηχογράφησή του περιλαμβανόταν στο άλμπουμ Social Studies του 1980, συμπεριλήφθηκε επίσης στο ρεπερτόριο του Duets το 1988 καθώς επίσης και σε μια ορχηστρική εκδοχή στο 4x4στην οποία συμμετείχε και ο Andy Sheppard, το 1999.

Το Vashkar είναι το παλαιότερο μουσικό θέμα που ακούστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ –ορόσημο του Paul Bley υπό τον τίτλο Footloose το 1963 με τον Steve Swallow και τον Pete La Roca. Μια τελείως διαφορετική εκδοχή έχει συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του Tony Williams Emergency, το 1969 όπου εγκαινιάζεται ως άκουσμα η ηλεκτρική τζαζ, ενώ μια λεπτεπίλεπτη εκδοχή ακούμε από το ντουέτο του Gary Burton-Steve Swallow στο άλμπουμ Hotel Hello του 1974 (ECM 1055). Η εκδοχή της συνθέτριας είναι ισχυρή και έντονη. Όπως συμβαίνει γενικά με την Carla Bley, οι περιγραφές της είναι μακριά από κάθε δραματική έξαρση ή υπερβολή: «Εμείς απλά παίζαμε μουσική και κάναμε τα σόλο μας». Ποιός είναι τελικά ο Vashkar; «Ήταν ένας φίλος του ποιητή και συγγραφέα Paul Haines, την εποχή που έμενε στην Ινδία. Ο Haines συνήθιζε να μας περιγράφει λεπτομέρειες από τη ζωή του Vashkar. Έτσι έγραψα ένα τραγούδι για τον Vashkar και φάνηκε να έχει λίγη από τη γεύση αυτής της γωνιάς του κόσμου. Και το Escalator Over The Hill επίσης ακολούθησε αυτό το πνεύμα».

Η σύνθεση Les Trois Lagons ανατέθηκε από το Φεστιβάλ Τζαζ της Γκρενόμπλ. Η Bley κλήθηκε να επιλέξει ένα έργο από το βιβλίο Jazz των κολλάζ του Henri Matisse και να γράψει μουσική εμπενυσμένη απ’ αυτό. Όλα όσα επέλεξε είχαν την ίδια ονομασία: LagonsΌταν έγραψε τη μουσική, έβλεπε έξω από το παράθυρό της μια αληθινή λιμνοθάλασσα. «Η σύνθεση έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ τζαζ της Γκρενόμπλ με το τρίο Carla Bley - Andy Sheppard - Steve Swallow το 1996. «Ένα από τα πράγματα που ήλπιζα να επιβεβαιώσω στο νέο άλμπουμ ήταν πως συνθέσεις που άλλαξαν ενορχηστρώσεις ενώ ξεκίνησαν τη ζωή τους ως μουσική για τρίο, παρέμειναν ως η καλύτερη εκδοχή της μουσικής. Πράγματι η εκδοχή του τρίο είναι κατά τη γνώμη μου πολύ καλύτερη απ΄αυτήν του οκτέτου στο x4» αναφέρει η συνθέτρια.

Η σουίτα Wildlife σε τρία μέρη (HornsPaws Without Claws και Sex With Birds) ακούστηκε για πρώτη φορά σε μια πολύ διαφορετική ενορχήστρωση στο Night - Glo, (1985), με συνθεσάιζερ και χάλκινα πνευστά. «Μου πήρε πολύ χρόνο για να αποφασίσω πώς θα κάνω αυτή την ενορχήστρωση για το τριο, καθώς ήθελα να επαναφέρω με μια νέα δυναμική τη σύνθεση αυτή στο ρεπερτόριό μας», σχολιάζει η Bley.

To The Girl Who Cried Champagne έχει επίσης περάσει από ποικίλες εκδοχές: από την κομψή εκδοχή του Sextet το 1986 (με τον Hiram Bullock στην κιθάρα και τον Larry Willis στο πιάνο), του The Big Carla Βley Band και του Fleur Carnivore το 1989. Ο τίτλος του έχει μια αυτοβιογραφική αναφορά. Η Carla Bley θυμάται: «όταν τελειώνω ένα κομμάτι, συνήθως ο Steve (Swallow) μού αγοράζει ένα μπουκάλι σαμπάνια Κάποτε, ισχυριζόμουν πώς τέλειωσα ένα κομμάτι αλλά αυτό …δεν έλεγε να τελειώσει… από τότε έγινα το κορίτσι που δάκρυζε …σαμπάνια».

Το τρίο έχει μια σειρά από συναυλίες στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στο Graz της Αυστρίας, στο οποίο η Carla Bley και το τριο θα παίξουν με διάφορα εναλασσόμενα σχήματα, τη μουσική από το Fancy Chamber Music και από το Carla’s Christmas Carols.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.