Dobrinka Tabakova

String Paths


Maxim Rysanov   βιόλα, μουσική διεύθυνση

Kristina Blaumane   τσέλο

Roman Mints   βιολί

Raimondas Sviackevičius   ακορντεόν

Donatas Bagurskas   ακουστικό μπάσο

Vaiva Eidukaitytė-Storastienė   τσέμπαλο

 

Ορχήστρα Δωματίου της Λιθουανίας

 

Janine Jansen   βιολί

Julia-Maria Kretz   βιολί

Amihai Grosz   βιόλα

Torleif Thedéen   τσέλο

Boris Andrianov   τσέλο

Stacey Watton   ακουστικό μπάσο

ECM New Series 2239
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

  • Suite in Old Style, III 

    Please install flash

  • Concerto for Violoncello and Strings, III (Radiant) 

    Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

1 Insight  [9:35]

 Concerto for Violoncello and Strings

2     I. (Turbulent, tense) [7:19]

3     II. (Longing) [8:42]

4     III. (Radiant) [4:52]

 

5     Frozen River Flows [6:12]

 

      Suite in Old Style

6     Prelude: Fanfare from the Balconies [6:01]

       I. Through mirrored corridors

7     II. The Rose garden, by moonlight [7:30]

8     III. Riddle of the barrel-organ player [5:04]

       Postlude: Hunting and Finale

 

9     Such different paths  [16:57]

H ECM New Series παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ αφιερωμένο αποκλειστικά στη μουσική της Dobrinka Tabaková, μιας νέας συνθέτριας που γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1980, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στο Λονδίνο. Στη μουσική της Tabaková - πλούσια μελωδικά, αισθησιακή, με συναίσθημα που ακτινοβολεί - κατοικεί το νέο και το παλιό.Τα στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης κυλούν αβίαστα μέσα από τη μουσική με μια χαρακτηριστική ισοτιμία ενώ η δεξιοτεχνία της συνθέτριας είναι εμφανής. Η επιθυμία για άμεση επικοινωνία ακούγεται σε κάθε μέτρο.

Η ηχογράφηση περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και έγχορδα, την Σουΐτα (Ιn Old Style) για βιόλα και ορχήστρα δωματίου. Στη συνέχεια περιλαμβάνονται τρία έργα μουσικής δωματίου: το τρίο εγχόρδων Insight, το έργο Such Different Paths για σεπτέτο και τέλος το έργο Frozen River Flows, ένα τρίο για βιολί, ακορντεόν και μπάσο. Οι ερμηνευτές, ανάμεσά τους οι Janine Jansen, Mendes Roman, Maxim Rysanov και Kristina Blaumane (πρώτο τσέλο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου) έχουν υπάρξει συνεργάτες της συνθέτριας στο παρελθόν.

Η μουσική της Tabaková έχει έντονα τα στοιχεία της μουσικής του 21ου αιώνα καθώς συνδυάζει με ελευθερία την τονικότητα και την τροπικότητα πολλές επιδράσεις από την παραδοσιακή μουσική και τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες. Η συνεργασία της με την ECM προέκυψε μετά από την επίσκεψη του Manfred Εicher στο Φεστιβάλ Lockenhaus της Αυστρίας, όπου άκουσε την σουΐτα της Τabaková (In Old Style). Το άλμπουμ παρουσιάζει έργα που γράφτηκαν από το 2002 μέχρι το 2008.

Το έργο Insight, γράφτηκε ειδικά για τους μουσικούς Rysanov, Mendes και Blaumane, οι οποίοι παρακολούθησαν τη σχολή μουσικής και δραματικής τέχνης Guildhall του Λονδίνου μαζί με τη συνθέτρια. Η Tabaková διερευνά διάφορες τεχνικές εγχόρδων ενώ επιχειρεί να ενοποιήσει τις φωνές των οργάνων σε μια εννιαία φωνή που αναπνέει: σαν να είναι ένα ακορντεόν, ή, σε ορισμένα σημεία, μια χορωδία χάλκινων.

Η Tabaková συνέθεσε το κοντσέρτο της για βιολοντσέλο και έγχορδα ειδικά για την λετονικής καταγωγής Blaumane. Το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές προκλήσεις για την τσελίστα καθώς καλείται να κάνει συνεχόμενα άλματα σε όλη την ταστιέρα του τσέλου, ιδιαίτερα στη πρώτη και την τρίτη κίνηση (Turbulent και Radiant) Η δεύτερη κίνηση υπο τον τίτλο Nostalgia, είναι το επίκεντρο του στοχασμού όπου η συνθέτρια επιλέγει μια πεντατονική μελωδία που ανθίζει εκφραστικά για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ψίθυρο. Η Tabaková σχολιάζει: «Το τσέλο αντηχεί μέσα μου ως συνθέτρια για πολλούς λόγους: για τον πλούσιο ήχο, τη χροιά, το ευρύ φάσμα, την εγγύτητά στην έκταση της ανθρώπινης φωνής. Η Kristina είναι εμπνευσμένη μουσικος γιατί μπορεί να ερμηνεύσει με μεγάλη τεχνική δεξιοτεχνία από το πιο γρήγορο και δυνατό μέρος μέχρι τον πιο τρυφερό και ανεπαίσθητο ήχο με την ίδια μουσικότητα, διατηρώντας ένα φυσικό, σχεδόν τραγουδιστικό ύφος σε κάθε διατύπωση».

Το έργο Frozen River Flows είναι ένας διαλογισμός για βιολί, κοντραμπάσο και ακορντεόν και προήλθε από τη χειμερινή εικόνα ενός βουνού με το ρυάκι που ρέει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του νερού.Υπάρχει μια διάχυτη μελαγχολία που παραπέμπει στο Winterreise του Schubert, ένα αίσθημα που επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο από τον φωνητικό λυρισμό του βιολιού, το μοναχικό κοντραμπάσο, και το ίσον του ακορντεόν. «Φαντάζομαι το ακορντεόν,αυτό το εξαιρετικά ευέλικτο όργανο-ορχήστρα, σαν ένα όργανο λαϊκής μουσικής. Ο ήχος του ακορντεόν αντικατοπτρίζει την εικόνα από το παγωμένο ρυάκι. Σταδιακά, καθώς το κομμάτι εξελίσσεται, η μουσική αντανακλά τη δημιουργία ενός ρεύματος που ρέει κάτω από τον πάγο - ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.