Erkki-Sven Tüür

Strata


Nordic Symphony Orchestra

Anu Tali   conductor

Jörg Widmann   clarinet

Carolin Widmann   violin


ΕCM New Series 2040
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
11.2010

Ο ΔΙΣΚΟΣ

  1. Symphony No. 6 “Strata” (2007) Dedicated to the Nordic Symphony Orchestra and Anu Tali   [32:25]
  2. Noēsis (2005) Concerto for clarinet, violin and orchestra  [20:40]

Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τον ήχο μου σαν ένα αφηρημένο θεατρικό έργο όπου δρουν συγκεκριμένοι χαρακτήρες σε μια εξαιρετικά δυναμική αλληλουχία γεγονότων. Η «δράση» εκτυλίσσεται σε έναν χώρο που μεταβάλλεται συνεχώς ως προς το μέγεθός του, κάποιες φορές υπό διαστολή και άλλες υπό συρρίκνωση.

Έτσι χαρακτηρίζει ο Erkki-Sven Tüür τα πρόσφατα δυναμικά του έργα. Η πέμπτη κατά σειρά έκδοση δίσκου από την ECM New Series είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μουσική του Εσθονού συνθέτη και παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο μεγάλες ορχηστρικές συνθέσεις. Το Strata και το Noёsis που ερμηνεύονται από τη Νordic Symphonic Orchestra του Ταλίν υπό τη διεύθυνση της Εσθονής διευθύντριας ορχήστρας Αnu Tali. Ορχήστρα και αρχιμουσικός εγκαινιάζουν με αυτή την ηχογράφηση τη συνεργασία τους με την ΕCM.

Το Strata, η έκτη συμφωνία του Tüür, η οποία ανατέθηκε και πρωτο-παίχτηκε από τη Nordic Symphony Οrchestra, αποτελείται από μία ενιαία 32λεπτη κίνηση, που σύμφωνα με τη γεωλογική μεταφορά του τίτλου, διερευνά τη σταδιακή κίνηση και τη μεταβαλλόμενη σχέση των διαφορετικών μουσικών στρωμάτων. Στην έκδοση που συνοδεύει το cd, o συνάδελφος συνθέτης και μουσικολόγος Kerri Kotta τονίζει ότι η πορεία του συνθέτη διαμορφώθηκε μέσα από τη χρήση πολλών και συχνά αντικρουόμενων στυλ, η συμφωνία ωστόσο δεν αρκείται στον εκμοντερνισμό των γνωστών μοντέλων. Παρά το γεγονός ότι ο Tüür αποφεύγει επιμελώς συγκεκριμένες μουσικές αναφορές και φόρμες, η ταυτότητα των έργων του εκδηλώνεται μέσα από χαρακτηριστικές ρυθμικές, μελωδικές, δυναμικές και συναισθηματικές ποιότητες. Αυτά είναι τα στοιχεία αρθρώνουν την αλλαγή στη μορφή του έργου, όταν ένα κλειδί ή ένας κώδικας, δημιουργεί πολλές φωνές οι οποίες με τη σειρά τους εξελίσσονται και αποτελούν μια διαφορετική υφή-στρώμα. Οι συνθέσεις του Tüür από το 2002, ακολουθούν μια νέα πορεία. «Έχω εφεύρει μια μέθοδο που αποκαλώ διανυσματική γραφή, όπου η βασική φωνή ακολουθεί τις υπόλοιπες σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το βασικό υλικό δίνεται από έναν ορισμένο αριθμητικό κώδικα που λειτουργεί σαν ένας γενετικός κώδικας στη διαμόρφωση της όλης σύνθεσης, με όλες τις πιθανές μεταλλάξεις και μετασχηματισμούς. Η τεχνική αυτή μου δίνει το πλεονέκτημα μιας μεγαλύτερης αρμονικής ποικιλίας» τονίζει ο συνθέτης.

Το Noēsis γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης του Neeme Järvi και πρωτο-παίχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Detroit. Τα σολιστικά μέρη αυτού του κονσέρτου για κλαρινέτο, βιολί και ορχήστρα ερμηνεύονται στη παρούσα ηχογράφηση από τον Jörg και την Carolin Widmann. H Carolin έχει κερδίσει υμνητικές κριτικές για την ερμηνεία της στις σονάτες για βιολί του Robert Schumann και το ρεσιτάλ της αφιερωμένο στον 20ο αιώνα υπό τον τίτλο Phantasy of Spring και ο Jörg Widmann συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εξέχοντες νέους συνθέτες της εποχής μας, καθώς και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα κλαρινέτα. Ένα πορτρέτο των πρόσφατων συνθέσεών του πρόκειται να εκδοθεί από την ECM το 2011.

*

 Ο Erkki-Sven Tüür γεννήθηκε το 1959 στην πόλη Kärdla, της Εσθονικής νήσου Hiiumaa. Σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος, μελέτησε κρουστά και φλάουτο στο Μουσικό Σχολείο του Ταλίν από το 1976 έως το 1980. Από το 1980 έως το 1984 σπούδασε σύνθεση με τον Jaan Rääts στη Μουσική Ακαδημία της Εσθονίας και μελέτησε με τον Lepo Sumera. Το 1979 ίδρυσε την ροκ ορχήστρα δωματίου In spe, που πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα στην Εσθονία. Ο Tüür εργάστηκε ως συνθέτης, φλαουτίστας, κιμπορντίστας και τραγουδιστής σε αυτό το σύνολο (το σύνολο επανασυγκροτήθηκε στην αρχική του σύνθεση για μια τελευταία συναυλία τον Δεκέμβριο του 2009).

Με την έλευση της περεστρόικα, η μουσική του Tüür έγινε γνωστή και έξω από την Εσθονία. Η αρχική επιτυχία που είχε στη Φινλανδία, στα τέλη του 1980, οδήγησε σε μια σειρά αναθέσεις έργων, ανάμεσά τους το Searching for Roots - Hommage à Sibelius (1990) για την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ελσίνκι. Το έργο Architectonics VI (1991) που ανατέθηκε από το Φεστιβάλ του Ελσίνκι, συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ηχογράφηση του συνθέτη για την ECM New Series υπό τον τίτλο Crystallisatio, που εκδόθηκε το 1996. Έχει ηχογραφήσει επίσης τα άλμπουμ Flux (1998), Exodus (2002), και Oxymoron (2003 & 2006).

 

Τα έργα Tüür έχουν ακουστεί σε όλο τον κόσμο και παίζoνται από πολλές διεθνείς ορχήστρες και μουσικά σύνολα όπως η Εσθονική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα, η Frankfurt Radio Symphony Orchestra, η City of Birmingham Symphony Orchestra, η Royal Flanders Philharmonic Orchestra, η BBC National Orchestra of Wales, η Dortmund Opera, η Stuttgart Radio Symphony Orchestra, η Detroit Symphony Orchestra, η Philharmonia Orchestra, η American Waterways Wind Symphony Orchestra, το Stockholm Saxophone Quartet, τα σύνολα The Hilliard Ensemble, Piano Circus, The Grieg Trio, Cologne Radio Choir, Rascher Saxophone Quartet, και πολλά άλλα.

Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων του Tüür είναι και το Καλλιτεχνικό Βραβείο της Δημοκρατίας της Εσθονίας (1991 και 1996) και το Βραβείο Τέχνης των Χωρών της Βαλτικής το 1998. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας-συνθέτης και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Ταλίν και την ιδιαίτερη πατρίδα του.

*

Η Anu Tali (γεν. 1972) αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Ταλίν το 1991. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Εσθονίας, της Αγίας Πετρούπολης, το Ωδείο Sibelius της Ακαδημίας του Ελσίνκι. Με την αδελφή της Kadri Tali, ίδρυσε την σκανδιναβική Nordic Symphony Orchestra το 1997. Αρχικά ένα Εσθο-φινλανδικό εγχείρημα, η ορχήστρα έφτασε να συγκεντρώσει μουσικούς από δεκαπέντε χώρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.