Anouar Brahem

Souvenance - Music for oud, quartet and string orchestra


Anouar Brahem: ούτι

François Couturier: πιάνο

Klaus Gesing: μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο

Björn Meyer: μπάσο

Orchestra della Svizzera Italiana

Pietro Mianiti: μουσική διεύθυνση


ECM 2423-4
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
12.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

  • Deliverance 

    Please install flash

  • Nouvelle Vague 

    Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

CD 1

Improbable day

Ashen sky

Deliverance

Souvenance

Tunis at dawn

Youssef's song

 

CD 2

January

Like a dream

On the road

Kasserine

Nouvelle vague

Η μουσική του Souvenance, πότε αέρινη, ανάλαφρη και υπνωτιστική, και πότε έντονα δραματική, ηχογραφήθηκε το 2014 - έξι χρόνια μετά το τελευταίο άλμπουμ της ECM υπό τον τίτλο The Astounding Eyes of Rita. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γράψω αυτή τη μουσική», σχολιάζει ο Τυνήσιος δεξιοτέχνης και συνθέτης Anouar Brahem, σημειώνοντας ότι o συναισθηματικός του κόσμος είχε απορροφηθεί από τις πολιτικές αναταραχές που εξελίχθηκαν αρχικά στην Τυνησία και στη συνέχεια στις γειτονικές χώρες. Εντυπωσιακά κύματα αλλαγής, που συνοδεύονται από μεγάλες ελπίδες αλλά και φόβους. «Δεν εννοώ οτι οι συνθέσεις συνδέονται με άμεσο τρόπο με τις εξελίξεις στη Τυνησία», λέει ο Anouar, «αλλά ότι προσωπικά έχω επηρεαστεί βαθύτατα από αυτές».

Οι νέες μουσικές κατευθύνσεις υπαγόρευσαν την ανάγκη της επιστροφής του Franҫois Couturier στο γκρουπ. Το πιάνο συχνά υποστηρίζεται από μια λεπταίσθητη ενορχηστρωτική παρουσία των εγχόρδων. Το μπάσο κλαρινέτο αλλά και το σοπράνο σαξόφωνο του Klaus Gesing είναι και εδώ παρόντα μαζί με το ευγενικό μπάσο του Björn Meyer. Τα έγχορδα, λαμπερά διάφανα και εύθραυστα συχνά προσδίδουν μια απαστράπτουσα υφή στη μουσική αντιφωνώντας με τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου, πάνω απ’ όλα με το μοναδικό παίξιμο του Anouar Brahem στο ούτι, που ο ήχος του υποβάλλει έντονα ένα λυτρωτικό συναίσθημα.

«Σε αυτό το εγχείρημα νομίζω πως αυτοσχεδιάζω διαφορετικά. Θα έλεγα πως είναι μια αυτόματη αντίδραση στη φύση των συνθέσεων. Όλα τα όργανα θα έπρεπε να βρουν το ρόλο τους σε αυτή τη μουσική» σχολιάζει ο Brahem. Αυτό ακούγεται ως μια αληθινή πρόκληση για τους μουσικούς που προέρχονται από τη τζαζ καθώς αυτό ακριβώς είναι το δικό τους πεδίο.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το αίσθημα του χώρου στη μουσική» συνεχίζει ο Brahem «μόνο που είναι πιο διακριτικός και περισσότερο κατευθυνόμενος. Όπως η σύνθεση και η ενορχήστρωση αναπτύχθηκαν, ο ρόλος του μπάσου του Björn Meyer αναβαθμίστηκε και δυνάμωσε. Ενώ ο ρόλος του μπάσου κλαρινέτου του Klaus Gesing είναι πιο σύνθετος να προσδιοριστεί καθώς για τον ακροατή είναι δυσδιάκριτο να αντιληφθεί πού υπάρχει αυτοσχεδιασμός και πού όχι, εξακολουθώντας βέβαια να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της μουσικής».

Είναι η πρώτη φορά που ο Brahem συνθέτει για έγχορδα. Ο αυστριακός συνθέτης Johannes Berauer, συνεργάτης του Klaus Gesing, επισκέφτηκε τον Anouar στην Τύνιδα για να δουλέψουν μαζί τις ενορχηστρώσεις. «Ήταν πολύ ουσιαστική αυτή η στενή συνεργασία έτσι ώστε να κρατήσουμε το πνεύμα των συνθέσεων αντιμετωπίζοντας κάθε λεπτομέρεια με την απαραίτητη προσοχή». Μοναδική εξαίρεση στο άλμπουμ είναι η ορχηστρική βερσιόν του Nouvelle Vague, σύνθεση που για πρώτη φορά είχε ακουστεί στο άλμπουμ Khomsa, την οποία επιμελήθηκε ο Εσθονός συνθέτης Tõnu Kõrvits.

«Προσωπικά θεωρούσα πολύ σημαντικό να έχουν τα έγχορδα έναν λειτουργικό ρόλο στη μουσική» εξηγεί ο Brahem. «Ήταν ένας νέος, ανεξερεύνητος κόσμος για μένα καθώς οι σπουδές μου σχετίζονταν αποκλειστικά με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας μου. Έτσι δεν είχα κάποια μοντέλα ενορχήστρωσης στο μυαλό μου. Επίσης δεν είχα ποτέ δοκιμάσει τη δυναμική και τις εντάσεις που μια ορχήστρα διαθέτει. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία να μπορώ να αυτοσχεδιάζω έχοντας απέναντί μου τα έγχορδα να παίζουν χαμηλά και να παράγουν βέβαια έναν ήχο πλούσιο και συγχρόνως λεπτεπίλεπτο και συγκινητικό». 

Αυτό το διπλό άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην πλούσια ηχητική της αίθουσας της ραδιοφωνίας του Λουγκάνο, τον Μάιο του 2014, με παραγωγό τον Manfred Eicher.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.