Norbert Wiedmer
Peter Guyer

Sounds and Silence [DVD-Blu Ray]


Arvo Pärt

Ελένη Καραΐνδρου

Dino Saluzzi

Anja Lechner

Anouar Brahem

Gianluigi Trovesi

Gianni Coscia

Marilyn Mazur

Nik Bartsch

Kim Kashkashian

Jan Garbarek


ECM 5050
DVDBlue Ray
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
09.2011

Για πάνω από μια πενταετία, οι Ελβετοί κινηματογραφιστές Norbert Wiedmer και Peter Guyer ακολούθησαν τον παραγωγό Manfred Eicher και τους καλλιτέχνες της ECM σε όλο τον κόσμο. Στιγμιότυπα από την Εσθονία, την Τυνησία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Αργεντινή και αλλού, όπου ο κινηματογραφικός φακός συλλαμβάνει πτυχές της μουσικής δημιουργικής διαδικασίας της ECM, παρουσιάζοντας φωτεινές στιγμές από την ερμηνεία μοναδικών μουσικών επί τω έργω. Πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Arvo Pärt, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Dino Saluzzi και η Anja Lechner, ο Anouar Brahem, ο Gianluigi Trovesi και ο Gianni Coscia, η Marilyn Mazur, το γκρουπ Ronin του Nik Bartsch, η Kim Kashkashian, ο Jan Garbarek παρουσιάζονται σε αυτή την ταινία-ντοκιμαντέρ.

Η ταινία έχει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία. Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στην Piazza Grande στο Λοκάρνο, μπροστά από ένα ακροατήριο 7.000 θεατών τον Αύγουστο του 2009. Ακολούθησε μια παγκόσμια περιοδεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, ανάμεσά τους τα: 
Melbourne International Film Festival, Viennale, FJazz series (San Francisco), Pimedate Ööde Filmifestival και Filmtage Hofer.
Το Sounds and Silence κέρδισε το βραβείο κινηματογράφου Berner 2009, ήταν υποψήφιo για το Βραβείο Κινηματογράφου Schweizer, και έχει αποσπάσει υμνητικές κριτικές:

 

Μια συναρπαστική, πολύ-επίπεδη ταινία γύρω από το πάθος την υπομονή και την κατανόηση της μουσικής

Wolfram Schütte, Hof Film Festival

Η ταινία γίνεται πιο συναρπαστική στα σημεία που αποκαλύπτει τη διαδικασία της δημιουργίας της μουσικής. Δύσκολα μπορεί να ανακαλύψει κανείς καλύτερη επιλογή όσον αφορά τον τομέα της μουσικής ακρόασης.

 Wolfgang Sandner, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο θεατής αντιλαμβάνεται αμέσως πως πρωταγωνιστής εδώ, είναι η ίδια η μουσικήThomas Steinfeld, Süddeutsche Zeitung
Το Sounds and Silence, είναι ένα ασυνήθιστο πείραμα, μια φιλόδοξη προσπάθεια για να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα της μουσικής. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη μίξη από συναυλιακά στιγμιότυπα, από πορτρέτα καλλιτεχνών, παράλληλες ιστορίες και road movie.

Kai Löffler, WDR 3

 

Τώρα η ταινία κυκλοφορεί με τη μορφή του DVD και Blu-Ray προσιτή για όλους τους μουσικόφιλους. Οι γερμανική έκδοση είναι μια παραγωγή της Arsnal Filmverleih, της εταιρείας που έφερε την ταινία στους Γερμανικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2010. Η διεθνής έκδοση είναι μια παραγωγή της ECM, και διανέμεται μέσα από το δικό της δίκτυο.

Αργά αλλά σταθερά και αθόρυβα, η ECM έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικό κατάλογο από DVD – από τις ταινίες μικρού μήκους του Jean-Luc Godard μέχρι τα πλάνα των συναυλιών του Keith Jarrett - αλλά το Sounds and Silence είναι η πρώτη ταινία που εκδίδεται και στη μορφή του Blu-Ray.

Στο ένθετο που συνοδεύει την έκδοση οι σκηνοθέτες Guyer και Wiedmer αναφέρουν: «Η ECM είναι στο χώρο της μουσικής ότι ακριβώς η Andere Bibliothek του Hans Magnus Enzensberger στο χώρο του βιβλίου: Μέντορας του ευφυούς και του εξαιρετικού, ο Manfred Eicher αντιπροσωπεύει μια μουσική που αρνείται να είναι απλώς ένα προϊόν προς κατανάλωση και μουσικούς με πολυσήμαντες ζωές, άποψη και εξαιρετικές ικανότητες. Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε το κοινό μας να δει και να ακούσει. Στην εποχή των ευτελών σόου, των προκατασκευασμένων αστέρων, τον κατακλυσμό των video clip, της ηχορύπανσης και του αχανούς εμπορίου, θέλουμε να παρουσιάσουμε μια μουσική με διαφορετικές εικόνες και στιγμές, με διαφορετικούς ήχους, να δημιουργήσουμε άλλους οπτικούς κόσμους που δεν είναι μια συρραφή από στιγμιότυπα να εξερευνήσουμε μια νότα και όχι την αναπαραγωγή κάποιων στιγμιαίων ήχων και κυρίως, να δώσουμε χώρο στη σιωπή. Δεν μας αφορά να επιδείξουμε ένα τελικό προϊόν, αλλά να συνοδεύσουμε τη γέννηση της μουσικής, να μελετήσουμε τους όρους της, να καταλάβουμε το νόημά της: ανακαλύπτοντας ανθρώπους, ακολουθώντας διαθέσεις, βρίσκοντας εξηγήσεις, συλλαμβάνοντας ήχους προσπαθήσαμε να εντάξουμε τη λεπτομέρεια σε ένα ευρύτερο όλον κάνοντας ένα οργανωμένο ταξίδι στους κόσμους των ήχων».

Η ταινία είναι πολύγλωσση, με γερμανικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους.

Επιπλέον υλικό στο DVD και στο Blu-Ray είναι κάποια αποσπάσματα από την ηχογράφηση του Playgrοund του Manu Katché στη Νέα Υόρκη, που κινηματογραφήθηκε από τον Gildas Boclé.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.