Cyminology

Saburi


Cymin Samawatie: φωνή

Benedikt Jahnel: πιάνο

Ralf Schwarz: ακουστικό μπάσο

Ketan Bhatti: ντραμς, κρουστά

ECM 2164
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
02.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Sibaai 

  Please install flash

 • Nemibinam 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Sibaai [5:18]
 2. Saburi [5:27]
 3. Shakibaai [4:57]
 4. Norma [6:20]
 5. As maa [8:51]
 6. Nemibinam [5:41]
 7. Hedije [5:44]
 8. Hawaa [7:11]

H μουσική αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας παραγωγής με τον τίτλο Cyminology, είναι μια στοχαστική τζαζ που περιέχει πολλές από τις ποιότητες της μουσικής δωματίου. Διαφορετικές επιρροές από την Περσική την Ευρωπαϊκή ακόμα και από την Βραζιλιάνικη μουσική συγκλίνουν. Η Samawatie καθοδηγεί τα φωνητικά μέρη μέσα από τις ανοιχτές όσο και λεπτεπίλεπτες δομές της μουσικής. Και ενώ το τετριμμένο «πολύ-πολιτισμική μουσική» μου έρχεται στο μυαλό ως χαρακτηρισμός, άλλο τόσο και η φράση «νέα ποιητική λογική».

 Josef Woodard, JazzTimes

 Το δεύτερο ECM άλμπουμ από το βερολινέζικο συγκρότημα Cyminology, ηχογραφήθηκε όπως και το προηγούμενο στο Όσλο, με παραγωγό τον Manfred Eicher, προχωρά ακόμα περισσότερο τη φυσιογνωμία της μουσικής που σκιαγραφήθηκε στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος As Ney, (που επικροτήθηκε από τους κριτικούς) και αναδεικνύει την μουσική ωρίμανση του γκρουπ σε κάθε επίπεδο. Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μουσικούς έχει αυξηθεί δυναμικά. Η Cymin Samawatie συνεχίζει να γράφει τις περισσότερες συνθέσεις ενώ ο πιανίστας Benedikt Jahnel, ο ντράμερ Ketan Bhatti και ο μπασίστας Ralf Schwarz βρίσκουν νέους τρόπους ελεύθερης έκφρασης ανάμεσα στις δομές της σύνθεσης. Ο Bhatti και ο Jahnel συμβάλλουν με συνθέσεις τους σ’ αυτή την ηχογράφηση κάτι που ο ντράμερ κάνει για πρώτη φορά. «Η γραφή του Ketan είναι πολύ ανοιχτή», λέει η Cymin, «η οποία επιτρέπει πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού από όλους μας. Οι συνθέσεις του Benedikt συχνά είναι πιο λεπτομερείς στην ενορχήστρωσή τους. Η συμβολή τους ως συνθέτες εμπλουτίζει το συγκρότημα στο σύνολό του. Διαφορετικά χρώματα προσφέρονται ενισχύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του γκρουπ».

Και ενώ την προηγούμενη φορά η Cymin Samawatie βασίστηκε στην κλασική περσική ποίηση (Rumi, Hafez), σε ορισμένα από τα κείμενα της, αυτή τη φορά οι στίχοι είναι όλοι δικοί της. H πραγματικότητα της ζωής στο Ιράν που την παρακολουθεί από απόσταση, επηρέασαν τη γραφή της Cymin Samawatie. Συγκεκριμένα το Shakibaai και το Saburi (που είναι και ο τίτλος του δίσκου) που γράφτηκαν για να παρουσιαστούν στο φεστιβάλ Morgeland στην πόλη Osnabrück, συνέπεσαν στην περίοδο όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Τεχεράνης, αμέσως μετά τις εκλογές. Τα τραγούδια διακατέχονται από αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας.[Η λέξη Saburi σημαίνει υπομονή και η λέξη Shakibaai σημαίνει αντοχή].

Η Samawatie λέει: «Ποτέ δεν ήθελα το Cyminology να είναι ένα «πολιτικό» γκρουπ, αλλά είμαι Ιρανή και επηρεάζομαι από αυτό που συμβαίνει. Βλέποντας την κατάσταση αναγνωρίζω ότι είναι λίγα αυτά που μπορώ να κάνω. Θα ήθελα να πω κάτι και δεν μπορώ, θα ήθελα να κάνω κάτι και δεν μπορώ. Οφείλω να ομολογήσω ότι με καταλαμβάνει μια μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση. Δεν μπορώ να είμαι εκεί, αλλά παρακολουθώ τα πράγματα από εδώ. Το τραγούδι Shakibaai αγγίζει την πτυχή αυτή, επίσης. Και αυτή η απόσταση μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά το να θρηνεί κάποιος στη Γερμανία ποιόν άνθρωπο από το Ιράν μπορεί να βοηθήσει;».

Διάσπαρτες σε όλο το βιβλιαράκι που συνοδεύει το CD, υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες της Τεχεράνης που πήρε η Cymin Samawatie δυο χρόνια πριν. Γεννημένη από Ιρανούς γονείς στο Braunschweig της Γερμανίας το 1976, μεγάλωσε ως δίγλωσση, περνώντας κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας κάποιο χρονικό διάστημα-κάθε χρόνο στο Ιράν.

Αυτή η πολυ-πολιτισμική διάσταση που έχει το γκρουπ, ίσως δεν θα μπορούσε να έχει συγκροτηθεί καλύτερα πουθενά εκτός από το Βερολίνο. Ο πιανίστας Benedikt Jahnel, που γεννήθηκε το 1980 στην Γαλλία, μεγάλωσε κοντά στο Μόναχο, ενώ εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 2000. Δάσκαλοί του ήταν ο John Taylor, ο Richie Beirach και ο Kenny Werner. Έχει περιοδεύσει με κορυφαίους διεθνείς μουσικούς όπως ο Charlie Mariano και ο Phil Woods. Έχει το δικό του τρίο.

 Ο περκασιονίστας Ketan Bhatti, γεννήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 1981, και μεγάλωσε στο Bielefeld στη Γερμανία. Περιοδεύοντας ως ντράμερ από την ηλικία των 14 ετών, έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές και μουσικά ιδιώματα, από την ρέγγε και την χιπ-χοπ ως τη τζαζ ως μουσικός και παραγωγός. Γράφει επίσης μουσική για το θέατρο.

Ο μπασίστας Ralf Schwarz, γεννήθηκε το 1971, μεγάλωσε στο Braunschweig όπως η Cymin, και έπαιζε όργανο και κιθάρα πριν καταλήξει στο ακουστικό και το ηλεκτρικό μπάσο, εδώ και μια δεκαετία. Μέσα από μαθήματα και εργαστήρια με σημαντικούς μουσικούς της τζαζ, ανάμεσά τους οι Ron Carter, Steve Coleman, Mark Dresser, Mark Helias, Richie Beirach και Billy Hart, εξέλιξε και ανάπτυξε τις δυνατότητές του.

Η ιδέα της Cymin Samawatie να επικεντρώσει μέσω της δουλειάς της στην περσική γλώσσα υπήρχε ήδη από την εποχή των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Βερολίνο, όπου ο καθηγητής της Jerry Granelli την ενθάρρυνε να ενσωματώσει την περσική ποίηση σε μια μουσική που δεν θα είναι παραδοσιακή. Η μουσικότητα της γλώσσας, η απαλότητα και η ευελιξία της αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο για την ίδια τη μουσική. Όμως αυτό το modus operandi ανατρέπεται στο Norma, όπου η Cymin με τα φωνητικά της αποδίδει έναν φόρο τιμής στην τραγουδίστρια Norma Winstone, εμπνεόμενη από το άλμπουμ Distances της ECM. «Υπάρχουν κάποιες φορές που ακούς κάτι εξαιρετικό που θέλεις να το αναμεταδώσεις, να κάνεις κάτι που να αποδίδει το πνεύμα του. Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το Norma» λέει η Cymin. Στην αρχή του 2009 στο London’s King’s Place το γκρουπ έδινε μια συναυλία ακριβώς δίπλα από τη Norma Winstone, σε έναν κύκλο συναυλιών της ECM.

Στον απόηχο της προηγούμενης ηχογράφησης As Ney, το γκρούπ –ακούραστοι ταξιδιώτες– έχουν περιοδεύσει από τη Ρανγκούν έως την Ουάσινγκτον.

Το νέο άλμπουμ παρουσιάζεται σε μια περιοδεία στη Γερμανία και την Αυστρία που θα γίνει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η περιοδεία περιλαμβάνει συναυλίες στο Μόναχο, τη Βιέννη, τη Στουτγάρδη το Όρνασμπρικ και το Μάνχαϊμ. Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου είναι προγραμματισμένη στο Βερολίνο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοδεία μπορείτε να ενημερωθείτε από τις ιστοσελίδες www.ecmrecords.com & www.cyminology.de

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.