Colin Vallon
Patrice Moret
Samuel Rohrer

Rruga


Colin Vallon: πιάνο

Patrice Moret: ακουστικό μπάσο

Samuel Rohrer: ντραμς


ECM 2185
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
01.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Rruga 

  Please install flash

 • Home 

  Please install flash

 • Iskar 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Telepathy [5:05]
 2. Rruga [4:33]
 3. Home [4:08]
 4. Polygonia [6:51]
 5. Eyjafjallajökull [4:53]
 6. Meral [5:07]
 7. Iskar [2:50]
 8. Noreia [5:07]
 9. Rruga, var. [6:31]
 10. Fjord [4:00]
 11. Epilog [4:47]

Το Rruga είναι η εκκίνηση της συνεργασίας μιας εξαιρετικής ομάδας μουσικών με την ECM που φέρνει έναν νέο αέρα στην παράδοση του πιάνο τρίο. Ο πιανίστας Colin Vallon (γεννημένος στη Λοζάνη το 1980), είχε ξεκινήσει το δικό του τρίο από το 1999, και κάλεσε τον μπασίστα Patrice Moret (γεννήθηκε στην πόλη Aigle της Ελβετίας το 1972) και τον Samuel Rohrer (γεννήθηκε στη Βέρνη το 1977) να ενταχθούν στο γκρουπ, το 2004. Και οι τρεις μουσικοί είναι συνθέτες καθώς και διακεκριμένοι σολίστ. Η ηχογράφηση έγινε στη Νότια Γαλλία (στο στούντιο la Buissonne στο Pernes-les-Fontaines) με παραγωγό τον Manfred Eicher.To Rruga προτείνει μια εναργή, ασυνήθιστα ευαίσθητη μουσική από ένα νεανικό αλλά πολυταξιδεμένο γκρουπ, με χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας.

Ο προικισμένος πιανίστας του τρίο επηρεάζεται, όπως χαρακτηριστικά λέει, περισσότερο από τους τραγουδιστές παρά από τους πιανίστες, καθώς το γκρουπ κι αυτό «τραγουδά» με το δικό του μοναδικό τρόπο - με έμφαση στην μελωδία, το ηχόχρωμα, την ατμόσφαιρα, τη δυναμική. Η αφαίρεση είναι το κλειδί: κάθε επιδεικτική δεξιοτεχνική υπερβολή αποφεύγεται. Αυτή είναι συλλογική μουσική που χτίζει την ένταση σιωπηλά, όπως ακριβώς ένα ηφαίστειο που ξαφνικά εκρήγνυται. Μία από τις πηγές έμπνευσης του γκρουπ είναι η μουσική του Καυκάσου. Σε συνθέσεις τους ο Vallon και η παρέα του κάνουν άμεσες αναφορές στη μουσική της περιοχής. Η συλλογική σύνθεση Iskar για παράδειγμα, πήρε το όνομά της από τον ποταμό που διασχίζει τη Σόφια, οι δε αναφορές της μουσικής, παραπέμπουν στο Le Mystère Des Voix Bulgares. Το Rruga (ο τίτλος σημαίνει μονοπάτι ή ταξίδι), αντλεί τη δυναμική του από ένα τούρκικο ρυθμό του Erkan Oğur. Το Meral, επίσης, έχει επιρροές από την τουρκική λαϊκή παράδοση. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χρώματα που συνθέτουν την ηχητική παλέτα του τζαζ αυτού τριο.

Και για τους τρεις μουσικούς του Rruga η ανάπτυξη μιας κοινής μουσικής γλώσσας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Ο καθένας τους ως μουσικός, έχει μια μεγάλη ιστορία εμπειριών στο ενεργητικό του. Ο Rohrer, για παράδειγμα, έχει παίξει τύμπανα στο γκρουπ του τιτάνα της free jazz Charles Gayle και, στο άλλο άκρο, έχει συνοδεύσει την Susanne Abbuehl σε τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Έχει το δικό του γκρουπ με το όνομα Tree (με τον Claudio Puntin και τον Peter Herbert) και συνεχίζει να συνεργάζεται με το κουαρτέτο του Wolfert Brederode (νέο ECM άλμπουμ αναμένεται σύντομα). Ο Patrice Moret, ένας μπασίστας που συνδυάζει την βαρύτητα με την ευελιξία, έχει παίξει με τον Uri Caine, τον Ellery Eskelin, τον Matthieu Michel και άλλους. Ως σολίστ πιάνου, ο Colin Vallon έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Παίζει στο world-folk κουαρτέτο της Αλβανίδας τραγουδίστριας Elina Duni (όπως κάνει και ο Moret). Σε διάφορες παραγωγές ο Vallon έχει βρεθεί με μουσικούς όπως ο Kenny Wheeler, ο Tom Harrell και ο Kurt Rosenwinkel, μεταξύ πολλών άλλων.

Το Colin Vallon Trio με τον Patrice Moret και τον Samuel Rohrer πρόκειται να περιοδεύσει στην κεντρική Ευρώπη παρουσιάζοντας το Rruga από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2011. Οι πόλεις που θα τους υποδεχτούν είναι η Ζυρίχη (22 Φεβρουαρίου), το Φράιμπουργκ  (25 Φεβρουαρίου), η Γενέυη (26 Φεβρουαρίου), η Βέρνη (27 Φεβρουαρίου), το Μόναχο (24 Μαρτίου), το Φράιμπουργκ και πάλι (28 Μαρτίου), το Βίλινγκεν (2 Απριλίου), το Βερολίνο (3 Απριλίου), η Βασιλεία (2 Μαΐου), το Κρέφελντ (9 Μαΐου), η Βαρκελώνη (10 Μαΐου). Περισσότερες πληροφορίες στο www.ecmrecords.comΤην άνοιξη το γκρουπ θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.