Stefano Scodanibbio

Reinventions


Quartetto Prometeo

Giulio Rovighi: βιολί

Aldo Campagnari: βιολί

Massimo Piva: βιόλα

Francesco Dillon: βιολοντσέλο


ECM New Series 2072
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
05.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Lágrima 

  Please install flash

 • Sandunga 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Contrapunctus I   (2007) [6:11]

  Quattro Pezzi Spagnoli  (2009) based on original compositions for guitar 
 2. Lágrima [1:50]
 3. El testament d’Amelia [3:34]
 4. Andante [4:46]
 5. Studio [8:27]
 6. Contrapunctus V (2009) [6:19]

  Canzoniere Messicano  (2004-09)
 7. Cuando sale la luna [5:21]
 8. Canción Mixteca [6:34]
 9. Sandunga [2:46]
 10. Bésame mucho 6:44]
 11. Canzone popolare: La llorona [4:00]
 12. Contrapunctus IV  (2008-09) [10:08]

Ο Stefano Scodanibbio (1956-2012) υπήρξε ένας ενεργός μουσικός σε πολλά πεδία. Ως καινοτόμος δεξιοτέχνης μπασίστας ήταν πρωτοπόρος στην εξέλιξη της τεχνικής του οργάνου. Γι’ αυτό άλλωστε και συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Luigi Nono, ο Iannis Xenakis, ο John Cage, ο Brian Ferneyhough και ο Terry Riley, αποτελώντας πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς. Με τον Riley, τον Markus Stockhausen και άλλους, συμμετείχε σε συναυλίες αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Ίδρυσε το φεστιβάλ Rassegna di Nuova Musica στη Macerata, που ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του στην Ιταλία, το οποίο διεύθυνε για περισσότερο από 30 χρόνια. Έχει κάνει έναν ευρύ κύκλο σεμιναρίων από το Darmstadt μέχρι το Stanford. Ως συνθέτης, τα έργα του για έγχορδα και πιο συγκεκριμένα για μπάσο, έχουν ακουστεί από σύνολα σε όλο τον κόσμο. «Οι συνθέσεις του εμπεριείχαν το στοιχείο της πρόκλησης καθώς απόφευγαν να ακολουθήσουν την πεπατημένη της avant-garde» σχολιάζει δηκτικά ο Irvine Arditi.

Ο Arditti, φίλος και συνεργάτης του Scodanibbio, πρότεινε στην ECM την παρούσα ηχογράφηση. Το άλμπουμ πραγματοποιεί ένα όνειρο ζωής που πυροδοτούσε τη φαντασία του συνθέτη τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στην ηχογράφηση περιλαμβάνονται κάποιες ριζοσπαστικές μεταγραφές για κουαρτέτο εγχόρδων τριών αντιστίξεων από την Τέχνη της Φούγκας του Bach, καθώς και έργα εμπνευσμένα από μεξικάνικα τραγούδια και ισπανική μουσική για κιθάρα. Ο Scodanibbio, ο οποίος αγαπούσε το Μεξικό, είχε περάσει μεγάλο διάστημα εκεί, για να δουλέψει τις συνθέσεις του. Ο Irvine Arditti σχολιάζει: «Τα μεξικάνικα τραγούδια τον γοήτευαν. Συγκεκριμένα το Bésame mucho του Consuelito Velásquez, θεωρούσε πως είναι το ωραιότερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ. Εκείνο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον σ’ αυτές τις μεταγραφές, είναι το ότι είναι πράγματι «επανεφευρέσεις» καθώς ο Stefano κατορθώνει να επικρατήσει το δικό του στυλ γραφής στις αρμονικές δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που αναμφισβήτητα είναι χαρακτηριστικό της συνθετικής του προσωπικότητας. Τέλος, η επιμονή του στους αργούς ρυθμούς κάνει κάθε ηχητική λεπτομέρεια αντιληπτή».

Τα μεξικάνικα τραγούδια συγκαταλέγονται στην ενότητα Canzoniere Messicano (2004-2009) που εκτός από τη μουσική του Velázquez, περιλαμβάνουν συνθέσεις των José Alfredo Jiménez, José Lopez Alavéz, Germán Bilbao αλλά και παραδοσιακά θέματα. Η ενότητα Quattro Pezzi Spagnoli (2009), περιλαμβάνει συνθέσεις για κιθάρα του 18ου & 19ου αιώνα των Francisco Tárrega, Miguel Llobet, Dionisio Aguado, και Fernando Sor. Ο Tárrega και ο Llobet, επισημαίνει ο Paul Griffiths, ήρθαν στο προσκήνιο σε μια εποχή ανάπτυξης ισπανικής μουσικής αλλά και καλλιτεχνικής αναγέννησης της Βαρκελώνης, όπου ο Tárrega πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ενώ ο Llobet γεννήθηκε. Από την ίδια πόλη ορμώμενος, -έναν αιώνα νωρίτερα- ο Fernando Sor εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συναντούσε συχνά τον Dionisio Aguado, την περίοδο του 1820-30. Ο Scodanibbio, πολίτης του κόσμου, ίσως ένιωσε κάποια συνάφεια με αυτή την παρέα γι’ αυτό και βρήκε τον τρόπο να την ακολουθήσει.

Το άλμπουμ Reinventions είναι η πρώτη συνεργασία του ιταλικού κουαρτέτου Prometeo με την ECM. Aπό την ίδρυσή του στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το σύνολο έχει ερμηνεύσει έργα τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο. Το κουαρτέτο έχει στενή συνεργασία με τον συνθέτη Salvatore Sciarrino ο οποίος έχει αφιερώσει έργα του σε αυτό, με σπουδαιότερα το Esercizi di tre stili και το Κουαρτέτο αρ. 8. Το σύνολο έχει ηχογραφήσει έργα των Sciarrino, Hugo Wolf, Schumann, Schubert Beethoven και άλλων σε διάφορες εταιρείες, ανάμεσά τους, οι Kairos, Brilliant Classics, Amadeus και Limen Music. Το κουαρτέτο Prometeo έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, όπως το Bärenreiter Prize στο Μόναχο καθώς και στον διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων της Πράγας.

Η έκδοση που συνοδεύει το CD περιλαμβάνει μια εισαγωγή του Irvine Arditti και ένα σημείωμα του Paul Griffiths.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.