June Tabor | Iain Ballamy | Huw Warren

Quercus


June Tabor: φωνή

Iain Ballamy: τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο

Huw Warren: πιάνο


ECM 2276
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
05.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Lassie Lie Near Me 

  Please install flash

 • Brigg Fair 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Lassie Lie Near Me [5:09]
 2. Come Away Death [6:31]
 3. As I Roved Out  [5:56]
 4. The Lads In Their Hundreds [5:35]
 5. Teares[3:54]
 6. Near But Far Away [7:27]
 7. Brigg Fair[2:25]
 8. Who Wants The Evening Rose [4:41]
 9. This Is Always[4:35]
 10.  A Tale From History (The Shooting) [4:31]
 11. All I Ask Of You [8:03]

 

Το γκρουπ Quercus υποκλίνεται στην παράδοση, ενώ ταυτόχρονα επανατοποθετεί τα όρια της μουσικής αρμονικά, δημιουργώντας έναν συναρπαστικό ήχο.

John Kelman, All About Jazz

Το τρίο Quercus ερμηνεύει παραδοσιακά και μη τραγούδια με ιδιαίτερη συγκίνηση και βάθος, προσεγγίζοντας την καρδιά του υλικού μέσα από ανορθόδοξες διαδρομές. Σε αυτό τo μοναδικό γκρουπ, η σκοτεινή φωνή της κορυφαίας αγγλίδας ερμηνεύτριας παραδοσιακών τραγουδιών June Tabor πλαισιώνεται από τις ήσυχες εναρμονίσεις και τους λεπτεπίλεπτους αυτοσχεδιασμούς του Iain Ballamy και Huw Warren. Ο Warren συνεργάζεται με την Tabor εδώ και 25 χρόνια και έχουν κάνει μαζί πολλές ηχογραφήσεις. «Το πιάνο του πειράζει τα βαθιά φθινοπωρινά χρώματα της Tabor» σημειώνει ο συντάκτης της Guardian. Στο γκρουπ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για διαδικασία συλλογική και συγχρόνως ατομική: Από διαφορετικές οπτικές γωνίες τραγουδίστρια, πιανίστας και σαξοφωνίστας εξερευνούν τον συναισθηματικό πυρήνα των τραγουδιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα τραγούδια και ο λόγος είναι ένα πεδίο απόλυτου σεβασμού, ενώ οι ερμηνευτικές δεξιότητες και η μελωδική φαντασία αξιοποιούνται αποκλειστικά για να τα φωτίσουν.

Για παράδειγμα, το πρώτο μέρος του Come Away Death, βασισμένο σε ένα απόσπασμα του Shakespeare από την Δωδεκάτη Νύχτα, το τενόρο σαξόφωνο του Ballamy ακολουθεί τη μελωδική γραμμή της φωνής. «Με το γκρουπ Quercus, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα δεν ήταν να κάνω κάποιο ευφυές σόλο αλλά να μπορέσω να γίνω κι εγώ η φωνή του γκρουπ μαζί με την June, πράγμα καθόλου αυτονόητο, καθώς η ακρίβεια στον τόνο ή την ένταση επί της ουσίας διατυπώνουν το πλούσιο συναίσθημα της μουσικής» αναφέρει ο Ballamy. Στο δεύτερο μέρος της σύνθεσης το σαξόφωνο και το πιάνο επιδίδονται σε έναν χορό με ιαμβικό ρυθμό.

Όπως και στις υπόλοιπες δουλειές της Tabor, τα τραγούδια διαπραγματεύονται τα μεγάλα ζητήματα της ζωής: Ο πόλεμος, ο θάνατος, η προδοσία αλλά και η αγάπη, η αφοσίωση, η επιστροφή. Το άλμπουμ ξεκινά με το τρυφερό Lassie Lie Near Me του Robert Burns, ενώ η φύση της ευτυχίας εκείνου του καιρού αποτυπώνεται στο The Lads In Their Hundreds, σε ποίηση του A.E. Housman, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μουσική George Butterworth, διασκευασμένη από τον Ballamy. Το σόλο του Warren Teares, με σαφείς αναφορές στον Dowland, αποτελεί την κατάλληλη συνέχεια.

Αυτή η αίσθηση μουσικής δωματίου που αναγνωρίζει κανείς στον ήχο, προέρχεται από τη ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αnvil στο Βasingstoke της Νότιας Αγγλίας. Όπως σχολιάζει ο Ballamy: «Είχαμε ένα εξαιρετικό πιάνο, μια καλή ακουστική της αίθουσας και ένα κοινό που δεν έβηχε…». Η μίξη έγινε στο Όσλο το 2012 από τον Manfred Eicher και τον Erik Kongshaug, μαζί με τον Ballamy και τον Warren.

Ένα σημαντικό πρόσωπο στη βρετανική μουσική από τη δεκαετία του 1960, η June Tabor ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια a capella σε μικρά λαϊκά κλαμπ. (Στην ηχογράφηση επίσης υπάρχει ένα υπέροχο σόλο της υπό τον τίτλο Brigg Fair). Η διακεκριμένη δισκογραφία της Tabor υπερέχει σε παραδοσιακά τραγούδια, έχει όμως διακριθεί ως μια συναρπαστική ερμηνεύτρια σε πολλά και διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Το 2012 κυριολεκτικά σάρωσε όλα τα βραβεία παραδοσιακής μουσικής του BBC, καθώς αναδείχθηκε η καλύτερη ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών του 2012. Επιπλέον, το άλμπουμ, Ragged Kingdom σε συνεργασία με το γκρουπ Oysterband (Topic Records) ανακηρύχθηκε ως άλμπουμ της χρονιάς ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως καλύτερο τραγούδι του 2012 από το συγκεκριμένο άλμπουμ. «Το ρεπερτόριο της June Tabor δεν υπήρξε ποτέ εγκλωβισμένο στη μονομανία της αυθεντικότητας. Έχει καλύψει όλα τα ιδιώματα: από τις μπαλάντες της εποχής της Βαϊμάρης -μέσω της τζαζ- μέχρι την πιο αυτούσια εκδοχή των παραδοσιακών τραγουδιών της Αγγλίας. Και αν ακόμα υπάρχει κάποιο στοιχείο ακαδημαϊσμού στη δουλειά της, δεν σ’ αφήνει να ξεχάσεις ούτε για μια στιγμή, ότι ακούς την σπουδαιότερη αγγλίδα ερμηνεύτρια και κορυφαία θεματοφύλακα της αγγλικής παραδοσιακής μουσικής» δήλωσε ο Chris Jones του BBC Online.

Ο Iain Ballamy είναι ιδιαίτερα γνωστός στο χώρο της σύγχρονης τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Ο Ballamy κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση τη δεκαετία του ’80 ως μέλος των Loose Tubes καθώς και των Earthworks του Bill Bruford ενώ συνεχίζει να παίζει με τον Django Bates σε διάφορες παραγωγές, ανάμεσά τους και το γκρουπ Human Chain. Έχει επίσης συνεργαστεί με ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικών, από τον Hermeto Pascoal, τον Gil Evans και τον Mike Gibbs μέχρι τον Charlie Watts, το Karnataka College of Percussion και τον Billy Jenkins. Έχει διευθύνει και δικά του μουσικά σύνολα και έχει συνθέσει μουσική για ταινίες. Διδάσκει επίσης στο Royal Academy του Λονδίνου και στο Trinity College. Οι πρώτες ηχογραφήσεις των Food πριν από τις ηχογραφήσεις της ECM (Mercurial Balm-ECM 2269 και Quiet Inlet-ΕCM 2163) κυκλοφόρησαν από την εταιρεία του Ballamy, την Feral Records. To 2001 βραβεύτηκε από το BBC Radio 3 με το ειδικό βραβείο καινοτομίας στον τομέα της βρετανικής τζαζ. Άλλες παράλληλες δραστηριότητες είναι ένα ντουέτο με τον ακορντεονίστα Stian Carstensen, το τζαζ κουαρτέτο Anorak σε συνεργασία με τους Gareth Williams, Steve Watts και Martin France. Η πρόσκληση που έκανε η Tabor να παίξει στο άλμπουμ της At The Woods Heart, καθώς και η συνεργασία που έχει με τον Huw Warren σε διάφορα σχήματα και παραγωγές, οδήγησαν στη δημιουργία του γκρουπ Quercus.

Γεννημένος στην Ουαλία ο Huw Warren έπαιζε τσέλο και όργανο προτού συνεχίσει τις σπουδές του στο Goldsmiths College του Λονδίνου όπου μελέτησε πιάνο με τον John Tilbury, τον πιανίστα πειραματικής μουσικής που ασχολήθηκε με το ιστορικό γκρουπ AMM και με την μετα-Cage σύγχρονη μουσική. Ο Warren ενεπλάκη ουσιαστικά και με την τζαζ και με την σύγχρονη μουσική προτού ανοιχτεί σε πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Υπήρξε επικεφαλής του γκρουπ Perfect Houseplants, έχει συνεργαστεί σε διάφορες παραγωγές παλαιάς μουσικής με τον Andrew Manze και το μουσικό σύνολο Orlando Consort, έχει περιοδεύσει με την Creative Jazz Orchestra, ενώ πρόσφατοι συνεργάτες του, ανάμεσα σε άλλους, είναι οι Maria Pia de Vito, ο Mark Feldman, και ο Ralph Towner. Έχει επίσης συνεργαστεί ως ερμηνευτής με τον Billy Bragg, τον Elvis Costello, τον Eddi Reader και πολλούς ακόμη. Ο Huw Warren είναι πιανίστας και μουσικός σύμβουλος της June Tabor από το 1988.

Το γκρουπ Quercus παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με μια περιοδεία στην Αγγλία που ξεκινά στα μέσα Απριλίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.