Christian Wallumrød Ensemble

Outstairs


Christian Wallumrød: πιάνο, αρμόνιο, toy piano

Eivind Lønning: τρομπέτα

Gjermund Larsen: βιολί, hardanger [παραδοσιακό βιολί από τη Νορβηγία], βιόλα

Espen Reinertsen: τενόρο σαξόφωνο

Tove Törngren: τσέλο

Per Oddvar Johansen: ντραμς, βιμπράφωνο

ECM 2289
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
09.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Folkskiss 

  Please install flash

 • Outstairs 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Stille Rock [9:26]
 2. Bunadsbangla [8:20]
 3. Tridili #2 [3:45]
 4. Very Slow [6:50]
 5. Startic [2:31]
 6. Beatknit [6:29]
 7. Folkskiss [3:22]
 8. Third Try [3:39]
 9. Ornament [3:44]
 10. Outstairs [2:31]
 11. Exp [5:33]

«Η τεράστια ηχητική δυναμική αυτών των μουσικών φαίνεται να αναπτύσσεται διαρκώς», σημείωσε ο συντάκτης της Guardian σχολιάζοντας το προηγούμενο άλμπουμ του γκρουπ υπό τον τίτλο Fabula Suite Lugano., Το Σύνολο του Wallumrød συνεχίζει να εξελίσσεται με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο και στο Outstairs. Η συνθετική πένα του Wallumrød είναι άμεσα αναγνωρίσιμη. Κανείς άλλος δεν γράφει μουσική σαν κι αυτόν: Μια πολυδιάστατη μουσική δωματίου εμπνευσμένη από τις ηχητικές παραδόσεις της νορβηγικής λαϊκής και εκκλησιαστικής μουσικής, παράλληλα επηρεασμένη από την παλαιά μουσική και την μετα-Cage avant-garde, που απελευθερώνεται από την ευελιξία και την τόλμη της τζαζ σκέψης. Αυτή τη φορά, τα μέλη του Συνόλου συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στη διαμόρφωση της μουσικής, καθιστώντας την ακόμα πιο διαδραστική και ευέλικτη. Νέοι ηχητικοί συνδυασμοί εμφανίζονται, αλλά ο πυρήνας της μουσικής, το ιδίωμα, σφραγίζεται από τη μοναδική ιδιοσυγκρασία του Wallumrød.

 Όπως ακριβώς το προηγούμενο άλμπουμ, (Fabula Suite Lugano ECM 2118 ) και το Outstairs ηχογραφήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του RSI, στο Λουγκάνο της Ελβετίας με παραγωγό τον Manfred Eicher.

Η εξαιρετική ακουστική του χώρου συμβάλλει στο αποτέλεσμα. Η μουσική του Wallumrød χτίζεται κυρίως μέσω λεπτεπίλεπτων κινήσεων παρά μιας εντυπωσιακής δραματουργίας και έτσι κάθε μικρή ηχητική διαφοροποίηση παίζει ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο.

Υπάρχουν και κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του συνόλου: Είναι ο Espen Reinertsen στο τενόρο σαξόφωνο και ο Tove Törngren, ο νέος τσελίστας του γκρουπ. Ο Reinertsen και ο τρομπετίστας του Συνόλου Eivind Lønning, έχουν πολλές κοινές εμπειρίες καθώς έπαιζαν στο ντουέτο Streifenjunko, το κουιντέτο Koboku Senju και παλαιότερα σε διάφορα σχήματα σε συνεργασία με την Sidsel Endresen και τον Keith Rowe. Η κοινή αίσθηση τους για το ηχόχρωμα, την υφή και τη δημιουργική χρήση των οργάνων, είναι εργαλεία για τον Wallumrød καθώς επίσης και η παρουσία του Σουηδού τσελίστα Tove Törngren, ο οποίος προέρχεται από μια πολυδιάστατη μουσική θητεία που εκτείνεται από τη μουσική δωματίου μέχρι την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Gjermund Larsen, που συμμετέχει στο σύνολο την πρώτη ηχογράφησή του The Zoo is Far (σεξτέτου τότε), διαθέτει μια ευρεία γνώση της Νορβηγικής παραδοσιακής μουσικής. Ο γεμάτος πάθος ήχος του Hardanger βιολιού του, είναι σήμα κατατεθέν για το σύνολο του Wallumrød.

Ο Christian Wallumrød και ο Per Oddvar Johansen συνεργάζονται για πάνω από μια 20ετία σε πολλές και διάφορες παραγωγές και σχήματα. Ο Johansen τον οποίο έχουμε ακούσει και στις ηχογραφήσεις του Trygve Seim, έχει μια βαθύτατη αίσθηση του πώς να υπογραμμίζει και να ολοκληρώνει την εσωτερική αρχιτεκτονική των συνθέσεων του Wallumrød.

Ο Wallumrød ξεκίνησε τη συνεργασία του με την ECM με το τρίο του και το άλμπουμ No Birch, που ηχογραφήθηκε το 1996. Ακολούθησε το Sofienberg Variations (2001) όπου και διαμορφώνεται το Christian Wallumrød Ensemble με τους Nils Økland, Arve Henriksen και Per Oddvar Johansen. Το 2004 ηχογραφήθηκε το Α Year from Easter, ενώ το 2006 έχοντας διαμορφωθεί πλέον το σεξτέτο, το The Zoo Is Far. Το 2008 ο τρομπετίστας Eivind Lønning αντικατέστησε τον Arve Henriksen και το σύνολο ηχογράφησε το άλμπουμ Fabula Suite Lugano, το 2009. Το 2010 το Σύνολο ήταν υποψήφιο για το Νορβηγικό μουσικό βραβείο. Από το 2002, οι μουσικοί περιοδεύουν σε όλη την Ευρώπη ενώ τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποίησαν και μια περιοδεία στις ΗΠΑ.

Ως ερμηνευτής, ο Wallumrød αντιπαραβάλλει την λεπτομέρεια της σύνθεσης του δικού του συνόλου με τον ακραίο αυτοσχεδιασμό του γκρουπ Dans Les Arbres που μοιράζεται με τους Ingar Zach, Ivar Grydeland και Xavier Charles το οποίο έχει ηχογραφήσει επίσης με την ECM τα άλμπουμ Dans les Arbres (ΕCM 2058, 2006) και Canopée (ΕCM 2278, 2010-11).

Τον περασμένο Μάιο ο Christian Wallumrød πρωτοπαρουσίασε ένα νέο ορχηστρικό έργο υπό τον τίτλο When celebrities dream of casual sleep (second try) μια ανάθεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Angelica της Ιταλίας. Το έργο ερμήνευσε η Ορχήστρα του Teatro Comunale της Μπολόνιας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.