Ketil Bjørnstad
Svante Henryson

Night Song


Ketil Bjørnstad πιάνο

Svante Henryson  τσέλο


ΕCM 2108
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
01.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Night Song (Evening Version) 

  Please install flash

 • Fall 

  Please install flash

 • The Other 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Night Song  (Evening Version) [4:28]
 2. Visitor [5:05]
 3. Fall [3:26]
 4. Edge [5:37]
 5. Reticence [5:40]
 6. Schubert Said [4:31]
 7. Adoro [6:21]
 8. Share [4:20]
 9. Melting Ice [3:22]
 10. Serene [5:57]
 11. The Other [4:05]
 12. Own [3:09]
 13. Sheen[5:41]
 14. Chain [6:14]
 15. Tar [2:57]
 16. Night Song  (Morning Version) [5:00]

O Ketil Bjørnstad επιστρέφει στις συνθέσεις για πιάνο και τσέλο, μια ενορχήστρωση που στο παρελθόν μας έδωσε δυο πολύ-αγαπημένους δίσκους με τον David Darling, το The River και το Epigraphs, το 1996 και το 1998 αντίστοιχα. Σε αυτή τη νέα συνεργασία με τον Σουηδό τσελίστα Svante Henryson, ο Bjørnstad, αφηγείται μια διαφορετική ιστορία όχι μόνο γιατί ο μουσικός του συνοδοιπόρος είναι ένας ερμηνευτής διαφορετικής ευαισθησίας αλλά και γιατί η νέα μουσική που αναπτύσσεται στο Night Song, χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι μια ατμοσφαιρική ηχογράφηση, με βαθιές αποχρώσεις, και μελαγχολική ιδιοσυγκρασία.

Η καλλιτεχνική παρουσία του Bjørnstad συνεχίζει να εκτείνεται σε δυο πεδία: Όλες οι ηχογραφήσεις του στην ECM, έχουν υμνηθεί από τον τύπο. Το πρόσφατο Remembrance χαρακτηρίστηκε από το γερμανικό Jazzpondium ως μια τζαζ μουσική δωματίου με ευγενή-κομψό ήχο, ενώ η βρετανική Dailly Express έκανε λόγο για μια εξαίσια, προκλητικά ενδιαφέρουσα μουσική που με το δικό της ήσυχο τρόπο επιβεβαιώνει τη ζωή ως αξία. Ως συγγραφέας ο Bjørnstad είναι επίσης στην επικαιρότητα. Το βιβλίο του υπό τον τίτλο Το Music (στην ελληνική έκδοση: Η Λέσχη των Νέων Πιανιστών, εκδ. Πόλις, 2009) απέσπασε το βραβείο αναγνωστών στη Γαλλία, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των best-seller στη Γερμανία και ήταν υποψήφιο για το βραβείο της Independent ως καλύτερο βιβλίο μεταφρασμένης λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας -που έχει μεταφραστεί σε όλο τον κόσμο- τώρα συναγωνίζεται τον παραγωγικό συνθέτη σε προσοχή και απήχηση. Και ενώ κάποτε ο Bjørnstad είχε διαχωρίσει τη μια ιδιότητα από την άλλη, φαίνεται πως οι δυο αφηγήσεις, -μουσική και συγγραφική- συνδέονται και συνυφαίνονται. Στο σημείωμά που περιλαμβάνεται στο Night Song, o Bjørnstad αναφέρεται στη νουβέλα του Τhe River (Elven στα νορβηγικά) και στον κεντρικό χαρακτήρα του Aksel Vinding ο οποίος μοιράζεται τις μουσικές εμμονές του με τον δημιουργό του. Και καθώς οι ρόλοι διαχέονται, είναι δύσκολο κάποιος να πει με βεβαιότητα αν ο Bjørnstad είναι ένας συγγραφέας που παίζει μουσική ή ένας μουσικός που επίσης γράφει…

Στο Night Song που ηχογραφήθηκε στο Όσλο το 2009, ο Bjørnstad έχει έναν μουσικό συνεργάτη καλά μυημένο στη μουσική δωματίου ευρύτατης καλλιτεχνικής καλλιέργειας.

Η κλασική θητεία του Svaente Henryson περιλαμβάνει τέσσερα χρόνια ως μπασίστας της Φιλαρμονικής του Όσλο, και δυο χρόνια ως εξάρχων μπασίστας της Νορβηγικής Ορχήστρας Δωματίου. Ως τσελίστας συμμετέχει σε ντουέτα και τρίο μαζί με διακεκριμένους κλασικούς μουσικούς, ανάμεσά τους οι πιανίστες Roland Pöntinen και Bengt Forsberg, ο κλαρινετίστας Martin Fröst, η μέτζο σοπράνο Anne Sofie von Otter και ο βαρύτονος Mikael Samuelson. Ο Henryson είναι επίσης συνθέτης μουσικής για φωνητικά και μουσικά σύνολα. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα για τσέλο και μπάσο, χορωδιακά έργα καθώς και μουσική δωματίου. Τέσσερεις από τις συνθέσεις του Night Song είναι δικές του. Οι ακροατές της ECM έχουν ξανασυναντήσει τον Henryson ως μέλος της Magnetic North Orchestra στην ηχογράφηση του Κyanos (ECM 1822, 2001,).

Στο πεδίο της τζαζ έχει επίσης παίξει με διάφορα σχήματα σε συνεργασία με τον Tord Gustavsen, την Marilyn Mazur, τον Nils Petter Molvaer, τον Arild Andersen και άλλους. Έχει ακόμα μια ηχογράφηση με τον Ketil Bjornstad υπό τον τίτλο Seafarer’s Song (Emarcy Records). H εισβολή του στον κόσμο της ποπ και της ροκ περιλαμβάνει συνθέσεις τραγουδιών σε συνεργασία με τον Elvis Costello, εμφανίσεις σε άλμπουμ του Stevie Wonder και του Ryan Adams και μια ακροβασία διάρκειας τριών χρόνων ως μπάσο-κιθαρίστας ενός hard rock γκρουπ σε συνεργασία με τον Yngwie Malmsteen.

Χαρακτηρισμένος από τον John Fordham της Guardian ως «τρομερό παιδί της τέχνης» ο

O Ketil Bjørnstad σπούδασε πιάνο στο Όσλο το Λονδίνο και το Παρίσι ξεκινώντας μια κλασική καριέρα, ώσπου η επαφή του με τον κόσμο της τζαζ ανάτρεψε τις προτεραιότητες και την κατεύθυνσή του. Παρότι ήρθε στην ECM μόλις το 1993, στο άλμπουμ του Water Stories συνεργάστηκε με μουσικούς που καθόρισαν τον ήχο της εταιρείας την δεκαετία του ’70, ενώ στο πρώτο του άλμπουμ το 1973, ο Arild Andersen και ο Jon Christensen αποτελούσαν το rhythm section της ηχογράφησης. Από την αρχή ήταν ενεργός ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο εκδόθηκε το 1972 και το πρώτο του μυθιστόρημα το 1974. Ακολούθησαν πολλά βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Δανέζικα, τα Σουηδικά, τα Γερμανικά, τα Ολλανδικά, τα Φινλανδικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Τσεχικά, τα Πολωνικά, τα Κορεατικά, τα Ρωσικά, τα Μπανγκάλι, τα Ελληνικά και τα Τουρκικά.

Τα άλμπουμ του στην ECM είναι τα ακόλουθα: Water Stores (1993, -Terje Rypdal, Bjørn Kjellemyr, Jon Christensen, Per Hillestad), The Sea (1994, -Rypdal, Christensen, David Darling), The River (1996, -David Darling), The Sea II (1996 -with Rypdal, David Darling, Jon Christensen), Epigraphs (1998, -with David Darling), Life In Leipzig (2005, -Terje Rypdal), The Light (2007, -Randi Stene, Lars Anders Tomter), και το Remembrance (2009, -Jon Christensen, Tore Brunborg).

Oι ηχογραφήσεις του Bjørnstad στην ECM έχουν ενσωματωθεί στα σάουντρακ πολλών ταινιών, πολλές από αυτές του Jean-Luc Godard. (Notre Musique, The Old Place, Histoire(s) du Cinéma, JLG/JLG, Forever Mozart, και Eloge de L’amour).

Η έκδοση που συνοδεύει το CD περιλαμβάνει φωτογραφίες των καλλιτεχνών και ένα σημείωμα του Ketil Bjørnstad

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.