Golfam Khayam - Mona Matbou Riahi

Narrante


Golfam Khayam: κιθάρα

Mona Matbou Riahi: κλαρινέτο


ECM 2475
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2016

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Arioso [4:03] 

  Please install flash

 • Sospiro [5:18] 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Testamento [5:24]
 2. Arioso [4:03]
 3. Lacrimae [8:41]
 4. Battaglia [9:43]
 5. Parlando [5:42]
 6. Sospiro [5:18]
 7. Narrante [5:40]
 8. Silenzio [5:56]
 9. Lamento – [Furioso 5:45]

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Νarrante είναι η συναρπαστική αφετηρία της συνεργασίας δυο μουσικών από το Ιράν, της Golfam Khayam της Mona Matbou Riahi, γνωστές και ως Naqsh Duo. Κιθαρίστρια και κλαρινετίστα, γεννημένες και οι δυο στην Τεχεράνη, μοιράζονται μια μουσική γλώσσα που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία και τη σχέση τους με την σύγχρονη σύνθεση, τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την πλούσια μουσική παράδοση της πατρίδας τους.

«Η μουσική είναι προσωπική αναζήτηση και η εμπειρία της ελευθερίας της», λέει η Mona Matbou Riahi. «Πολιτισμός, γλώσσα, τοπίο, άνθρωποι, αναμνήσεις, συναντήσεις». Η συνάντηση της Mona Matbou Riahi και της Golfam Khayam παρότι τυχαία, αποδείχθηκε μια συνάντηση ανθρώπων με κοινές διαδρομές και προτεραιότητες που συγκλίνουν. Δημιούργησαν το ντουέτο τους το 2014 και ηχογράφησαν το Narrante τον Ιούλιο του 2015, στο Λουγκάνο, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά, με παραγωγό τον Manfred Εicher, o οποίος είχε παρακολουθήσει τη δουλειά τους μέσα από ηχογραφήσεις και video για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει ένα αόρατο νήμα που ενώνει όλες τις συνθέσεις του άλμπουμ ενώ την ίδια στιγμή κάθε μία έχει τη δική της πηγή έμπνευσης ως μια απόλυτα προσωπική περιπλάνηση στους δρόμους της περσικής κλασικής παράδοσης. Τελικά όλες αυτές οι επιδράσεις και οι αναφορές βρίσκουν τη θέση τους σε ένα ενιαίο-ομοιογενές σύνολο. Δεν είναι πλέον παραδοσιακή μουσική. Τα νέα ηχοχρώματα και οι αυτοσχεδιαστικοί τρόποι προέρχονται από την περσική κλασική παράδοση ενώ η προσεκτική δομή και η έμφαση στη λεπτομέρεια από την σύγχρονη δυτική παράδοση», εξηγεί η Golfam Khayam και συνεχίζει: «Με βάση αυτά τα στοιχεία προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια φόρμα ή να βρούμε ένα πλαίσιο - βάση επεξεργασίας. Κάποιες από τις συνθέσεις έχουν σημεία ανοιχτά στον αυτοσχεδιασμό ενώ κάποια άλλα παρότι είναι γραμμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ακούγονται σαν να ήταν αυτοσχεδιασμός». Και οι δύο μουσικοί εξερευνούν νέες τεχνικές, διευρύνοντας όχι μόνο τις ηχοχρωματικές δυνατότητες του κλαρινέτου και της κιθάρας αλλά ειδικότερα, το πώς τα όργανα «επηρεάζονται» από τον συντονισμό και την συνύπαρξή τους.

Η Golfam Khayam, έχει καταρχήν δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της σύγχρονης μουσικής την οποία αρχικά σπούδασε στην Τεχεράνη και στη συνέχεια στο Σινσινάτι και τη Γενεύη με αξιόλογους καθηγητές, ανάμεσά τους, τον Dusan Bogdanovic, την Clare Callahan, τον Nicolas Bolens, τον Victor Cordero, τον Marc-André Rappaz. Μελέτησε επίσης την περσική κλασική παράδοση που της επέτρεψε να εντάξει κάποιες από τις τεχνικές στην ερμηνεία της κιθάρας. Όμως και η τζαζ μουσική υπήρξε μια πηγή έμπνευσης: «Με εντυπωσίαζε ο τρόπος που ο John Coltrane ή ο Keith Jarrett μπορούσαν να δημιουργούν μουσική, έτσι, απλώς παίζοντας, το πώς συνθέτης και ερμηνευτής γίνεται ένα. Όσο για τη σχέση μου με τη παράδοση ήταν πράγματι μια πρόκληση αλλά και ένα δίλημμα: πώς θα κατόρθωνα να αξιοποιήσω την ελευθερία και τα ηχοχρώματα της παράδοσης, να τα μεταφέρω στο δικό μου όργανο, χωρίς να αλλάξω τη φυσιογνωμία της μουσικής μου;»

H σχέση της Matbou Riahi με την παραδοσιακή μουσική εξελίχθηκε μέσα από μεταμορφώσεις. Μεγάλωσε με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας της, ο πατέρας της την άκουγε ανελλιπώς ενώ η μητέρα της τραγουδούσε και όταν πήγε στη Βιέννη στα 17 της χρόνια είχε μια εφηβική επαναστατική επιθυμία να αφήσει την παράδοση πίσω της. «Άκουγα αποκλειστικά και μόνο, κλασική μουσική και ροκ». Και ύστερα γνώρισε τους τραγουδιστές και τους σολίστες της τζαζ: την Nina Simone, την Billie Holiday, τον Charlie Parker και άλλους. Με την παρακίνηση του βραζιλιάνου κιθαρίστα Alegre Corrêa να συμμετέχει σε κάποια εργαστήρια αυτοσχεδιασμού, το ενδιαφέρον της Mona για τον αυτοσχεδιασμό απόκτησε φτερά. Προχώρησε μελετώντας στο πανεπιστήμιο αυτοσχεδιασμό και πειραματική μουσική, συμμετέχοντας στις τάξεις που δίδασκαν ο John Tilbury, ο Burkhard Stangl και άλλοι.

«Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα στον αυτοσχεδιασμό είναι η σιωπή που μεσολαβεί ανάμεσα στην ανάπτυξη των μουσικών ιδεών. Μου έλειψε στα φοιτητικά jams όπου όλοι έπαιζαν συνεχώς, αλλά την βρήκα στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό όπου αυτή η συνύπαρξη σιωπής και ιδεών που διαδραματίζεται στον κόσμο των ήχων είναι μια ισχυρή σχέση».

Συν τω χρόνω, η ανάγκη για επιστροφή στις πηγές της περσικής κλασικής παράδοσης επανήλθε: «Ξεκίνησα να ακούω παραδοσιακή μουσική με νέα κριτήρια, όχι με πρόθεση αξιολόγησης αλλά μαθαίνοντας και διερευνώντας την, με ελευθερία. Η μουσική του Βαλουχιστάν ήταν εξαιρετικά όμορφη. Ακουγόταν μαγική στα αυτιά μου. Η απόπειρα της απεικόνισης αυτής του ιδιαίτερου μουσικού τοπίου βοήθησαν τη Mona  να βρει τον προσωπικό της ήχο στο κλαρινέτο. Η περσική μουσική διείσδυσε στο ρεπερτόριο των γκρουπ Gabbeh και Sormeh που η Mona συμμετείχε. Με το γκρουπ Sormeh ηχογράφησε ένα άλμπουμ για την αυστριακή εταιρία Lotus και η Mona έστειλε ένα αντίτυπο στον Golfam Khayam ο οποίος της έστειλε το άλμπουμ Ravi, της εταιρίας Hermes με τις ερμηνείες και τους αυτοσχεδιασμούς του Dusan Bogdanovic, εμπνευσμένο από την περσική κλασική παράδοση και την ποίηση.

«Άκουσα τη μουσική και φαντάστηκα τα δυο όργανα να παίζουν μαζί. Βρισκόμασταν κατά κάποιο τρόπο στον ίδιο αστερισμό, την ίδια χρονική στιγμή. Όταν παίζουμε μαζί, έχω την αίσθηση μιας απόλυτης ταύτισης, που την απέκτησα για πρώτη φορά παίζοντας με την Golfam. Μπορεί να προτείνει εκείνη μια σύνθεση ή εγώ. Αλλά μετά από λίγο γίνεται μια κοινή υπόθεση. Είναι σαν να γράφουμε ποίηση μαζί.

Το άλμπουμ Narante κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και την Τεχεράνη. Συμπαραγωγός της ιρανικής έκδοσης είναι ο Ramin Sadighi της δισκογραφικής εταιρείας Hermes, ο οποίος συχνά στο παρελθόν έχει παρουσιάσει καλλιτέχνες της ECM και έχει κυκλοφορήσει ηχογραφήσεις της Golfam Khayam.

Το ντουέτο Naqsh, παρουσίασε το Narante με δυο κονσέρτα στην Τεχεράνη στις αρχές Μαΐου, στη συνέχεια στη Γενεύη όπου ακολούθησε συζήτηση με τις δυο μουσικούς και τον Manfred Eicher, ενώ τον Αύγουστο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο φεστιβάλ κιθάρας στην Κοπεγχάγη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.