Vijay Iyer

Mutations


Vijay Iyer πιάνο, ηλεκτρονικά

Miranda Cuckson βιολί

Michi Wiancko βιολί

Kyle Armbrust, βιόλα

Kivie Cahn-Lipman βιολοντσέλο


ECM 2372
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Mutation VI: Waves 

  Please install flash

 • When We're Gone 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Mutation I: Air
 2. Mutation II: Rise
 3. Mutation III: Canon
 4. Mutation IV: Chain
 5. Mutation V: Automata
 6. Mutation VI: Waves
 7. Mutation VII: Kernel
 8. Mutation VIII: Clade
 9. Mutation IX: Descent
 10. Mutation X: Time
 11. When We're Gone

Το άλμπουμ Mutations ηχογραφήθηκε στο στούντιο Avatar της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2013, με παραγωγό τον Manfred Eicher ρίχνοντας φως σε αθέατες πλευρές της δημιουργικότητας του Vijay Iyer. Πρόσφατα, η προσωπική προσέγγιση του Vijay για την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό έχει απήχηση στην κριτική και το κοινό και αποτυπώθηκε με διάφορες διακρίσεις και βραβεία με πιο πρόσφατη την υποτροφία MacArthur Foundation, αυξάνοντας κατακόρυφα το διεθνές προφίλ του.

Ωστόσο, σημαντικές πτυχές του έργου του έχουν δεν έχουν ηχογραφηθεί ακόμη. Την τελευταία 10ετία ο Iyer έχει γράψει μουσική για σύνολα μουσικής δωματίου διαφόρων σχηματισμών, μεγάλο μέρος των οποίων περιλαμβάνει διαφορετικές προσεγγίσεις για τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και τη σημειογραφία. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν και άλλα έργα μου παράλληλα με αυτά που κατατάσσονται στη τζαζ, ή είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την τζαζ κοινότητα».

Για τον Iyer η δουλειά με την κλασική ενορχήστρωση είναι ένας τόπος περισσότερο από οικείος: «Έχω σπουδάσει βιολί για 15 χρόνια και έχω παίξει σε κουαρτέτα εγχόρδων και ορχήστρες. Ο ήχος του κουαρτέτου εγχόρδων είναι στο κεφάλι μου για όσο χρονικό διάστημα μπορώ να θυμηθώ. Μερικά από τα «Mutations I-X» γράφτηκαν στο βιολί, κάποια από αυτά στο πιάνο, και κάποια στον υπολογιστή. Ήθελα να φτάσει στα χέρια των μουσικών ένα ικανοποιητικό υλικό θέλοντας να τους βοηθήσω να νιώσουν ότι ανακατεύοντας κατά καιρούς τα πράγματα μπορεί να συμβάλλουμε στο μουσικό τοπίο. Βασική μου πρόθεση ήταν να τους βοηθήσω να αισθάνονται το υλικό σαν να είναι δικό τους όσο και δικό μου, Ένα κρίσιμο ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι: Πώς μπορεί κάποιος να είναι και να νιώθει ελεύθερος μέσα σε μια φόρμα που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος;

Οι συνθέσεις Mutations I-X γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν το 2005. Αναθεωρήθηκαν κάθε φορά που παίχτηκαν. «Χρησιμοποιήσαμε τα ίδια στοιχεία μουσικού κειμένου πιέζοντας κάθε φορά τον παράγοντα του πραγματικού χρόνου, όλο και περισσότερο Στο στούντιο ζήσαμε με τους μουσικούς μια ξεχωριστή εμπειρία ιδιαίτερα εμφανή στην Κίνηση VII, η οποία είναι ένα είδος σμιλευμένου ανοιχτού αυτοσχεδιασμού. Στα έγχορδα δίνονται ένα σύνολο από οδηγίες -αυτό που εγώ ονομάζω μια παλέτα κινήσεων- από το οποίο μπορούν να αντλήσουν υλικό αυθόρμητα. Μπορούν να αρπάξουν ένα κομμάτι από αυτό και να το ερμηνεύσουν. Την τελευταία στιγμή σκέφτηκα πως αφού έπαιζαν το υλικό αυτό συνεχώς την εν λόγω περίοδο ήταν τώρα στα κεφάλια τους και στο σώμα τους και θα μπορούσαν να το εκφράσουν με διάφορους τρόπους, να το ενσωματώσουν στην ενεργητική ακρόαση, και έτσι να οικοδομήσουμε κάτι με αυτό. Κάναμε μια ακόμη ηχογράφηση χωρίς μουσικό κείμενο. Ήταν υπέροχο να ακούσω και να ζήσω αυτή την εμπειρία καθώς ήταν κάτι νέο, με αποτέλεσμα που δεν είχα καν προβλέψει».

Γεννημένος στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης ο Vijay Iyer σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ το διδακτορικό του είχε ως αντικείμενο τη γνωστική επιστήμη της μουσικής το οποίο ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας. Έχει διδάξει στο Manhattan School of Music, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο New School, ενώ διευθύνει το Banff Centre’s International Workshop in Jazz & Creative Music, στην Alberta του Καναδά. Από τον Ιανουάριο του 2014, είναι καθηγητής στο Τμήμα τεχνών και επιστήμης του Harvand.

O Iyer έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς. Ανάμεσά τους ο Steve Coleman, ο Wadada Leo Smith, ο Roscoe Mitchell, ο Butch Morris, ο George Lewis, η Amina Claudine Myers, ο William Parker, ο Graham Haynes, ο Rudresh Mahanthappa, ο Rez Abbasi, ο Craig Taborn, ο Ambrose Akinmusire, ο Liberty Ellman, ο Steve Lehman, ο Matana Roberts, ο Tyshawn Sorey, η Miya Masaoka, η Pamela Z, ο John Zorn, η Mari Kimura, ο DJ Spooky, ο Karsh Kale, και ο Talvin Singh. Έχει επίσης συνεργαστεί με ποιητές ανάμεσά τους ο Mike Ladd, ο Amiri Baraka, ο Charles Simic, και ο Robert Pinsky. Συνθέσεις τού έχουν ανατεθεί από διάφορα μουσικά σύνολα: The Silk Road Ensemble, Ethel, Brentano String Quartet, JACK Quartet, the American Composers Orchestra, Hermès Ensemble, the International Contemporary Ensemble, Imani Winds κ.α.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.