Anja Lechner
François Couturier

Moderato cantabile


Anja Lechner βιολοντσέλο

François Couturier πιάνο

 


ΕCM New Series 2367
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
12.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

  • Sayyid chant and dance No.3, Hymn No.7 

    Please install flash

  • No.11 [0:00-2:51] -Fêtes lointaines No. 3 [2:52-4:47] 

    Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

1 Sayyid chant and dance No. 3 Hymn No.7 [2:49-5:07]

2 Voyage

3 Chinar es

4 Canción y danza VI

5 Musica callada XXVIIIv   [0:00-2:59]\ Impresiones intimas I   [3:00-5:59]

6 Soleil rouge

7 Papillons

8 Hymn No. 8   [0:00-3:15]

Night procession    [3:16-6:44]

9 No.11   [0:00-2:51]  Fêtes lointaines No. 3    [2:52-4:47]

10 Impresiones intimas VIII ‘Secreto

Μετά από μια δεκαετία συνεργασίας με το κουαρτέτο Tarkovsky και την πρόσφατη συνεργασία τους στο άλμπουμ Il Pergolese σε συνεργασία με την τραγουδίστρια Μaria Pia De Vito, η γερμανίδα τσελίστα Anja Lechner και ο γάλλος πιανίστας Franҫois Couturier διαμορφώνουν και παρουσιάζουν το δικό τους ντουέτο. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τη μουσική από διαφορετικές γωνίες. Η Lechner είναι μια κλασική σολίστ με ένα ασυνήθιστο ενδιαφέρον προς την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, ενώ ο Couturier, είναι ένας μουσικός που με βάση τη jazz έχει προχωρήσει και σε άλλα πεδία μουσικής έκφρασης. Στο άλμπουμ Moderato Cantabile παρουσιάζουν τις δικές τους ερμηνευτικές εκδοχές και ενορχηστρώσεις τριών προσωπικοτήτων του πνεύματος και της τέχνης που άγγιξαν τα όρια της ιστορίας της μουσικής: Είναι οι G.I. Gurdjieff, ο Komitas Vardapet, και ο Federico Mompou, προσωπικότητες που τις ενώνουν κοινές αναφορές στην μουσική παράδοση, στη σχέση της κοσμικής με τη θρησκευτική μουσική αλλά και φιλοσοφικές αναζητήσεις

Το ρεπερτόριο έχει αναφορές στην προηγούμενη ηχογράφηση της Lechner σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο υπό τον τίτλο G.I. Gurdjieff:Chants, Hymns and Dances όμως η ερμηνευτική ταυτότητα του ντουέτου Lechner- Couturier δίνει μια διαφορετική διάσταση στα έργα. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως η αυξανόμενη επαφή της Lechner με τη μουσική παράδοση της Αρμενίας εξέλισσε την αντίληψή της και τη γνώση της. Το τσέλο ανάλαβε το ρόλο της φωνής αναπτύσσοντας τις ισχυρές μελωδίες.

Ο François Couturier σε αυτό το άλμπουμ συμμετέχει και ως ερμηνευτής και ως συνθέτης. Οι συνθέσεις του λειτουργούν άλλοτε τονίζοντας τις αντιθέσεις και άλλοτε δρώντας συμπληρωματικά. Ο συντάκτης του σημειώματος που συνοδεύει την έκδοση υπογραμμίζει πως ο μακρόχρονος συγχρωτισμός με τον Τυνήσιο δεξιοτέχνη Anouar Brahem, φαίνεται να έχει συμβάλλει στην ενδυνάμωση ενός στοιχείου στοχασμού στη προσωπικότητα του François Couturier ως ερμηνευτή-συνθέτη-ενορχηστρωτή.

Ένα αίσθημα ηρεμίας είναι αυτό που αντανακλάται στην πλειοψηφία του έργου του. Στη μουσική του, είτε πρόκειται για ολοκληρωμένη σύνθεση είτε για αυτοσχεδιασμό, τα θέματα ξεδιπλώνονται και αναπτύσσονται αργά. Οι συνθέσεις εξελίσσονται αβίαστα, έτοιμες ν’ αλλάξουν αυτοστιγμεί, ενώ οι αυτοσχεδιασμοί του εμπεριέχουν λυρισμό και αίσθηση της φόρμας. Αντίθετα με την πλειοψηφία των αυτοσχεδιαστών συγχρόνων του, ο Couturier δεν φοβάται ν’ αγγίξει τη σιωπή. Γι’ αυτό άλλωστε ερμηνεύει το έργο Música Callada του Federico Mompou με τόση φυσικότητα.

Ο Couturier, έχει παίξει τη μουσική του Mompou με jazz πιάνο τρίο και ο Καταλανός συνθέτης έχει υπάρξει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς γι’ αυτόν όπως ακριβώς ο Καυκασιανός Gurdjieff και ο Αρμένιος Κomitas Vardapet για την Anja Lechner. Η γερμανίδα τσελίστα κατανόησε βαθύτερα την επίδραση του Komitas στη σύζευξη της θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής όταν ήρθε σε επαφή με τη μουσική του συνθέτη Tigran Mansurian. Oι διασκευές της στη μουσική του Gurdjieff την ίδια στιγμή, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στο να δημιουργηθεί το μουσικό σύνολο Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (ΕCM 2236). Αντίστοιχα το Moderato Cantabile είναι μια απόδειξη πως αυτή η μουσική των Komitas, Gurdjieff και Mompou είναι ανοιχτή σε μια ελεύθερη ερμηνεία και προσέγγιση.

Το Moderato cantabile ηχογραφήθηκε στην πλούσια ακουστική της αίθουσας συναυλιών του μεγάρου Ραδιοτηλεόρασης του Λουγκάνο τον Νοέμβριο του, με παραγωγό τον Manfred Eicher.

Η Anja Lechner, γεννήθηκε στο Kassel της Γερμανίας και μελέτησε τσέλο με τον Heinrich Schiff και τον Janos Starker. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολυάριθμες ορχήστρες, ανάμεσά τους την Sinfonietta  του Άμστερνταμ, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας και την Ορχήστρα Δωματίου του Ταλίν. Ερμηνεύει επίσης μουσική δωματίου έχοντας ως συνεργάτες τους πιανίστες Alexei Lubimov, Silke Avenhaus και Kirill Gerstein, την τσελίστα Agnès Vesterman, την βιολίστρια Patricia Kopatchinskaja και τον κλαρινετίστα Reto Bieri. Η Lechner έχει ερμηνεύσει συνθέσεις των Tigran Mansurian, Valentin Silvestrov, Tõnu Kõrvits, Annette Focks και πολλών ακόμα συνθετών που της εμπιστεύτηκαν τις πρεμιέρες των έργων τους. Η Anja Lechner είναι συν-ιδρύτρια του κουαρτέτου Rosamunde το οποίο εξερεύνησε πτυχές της κλασικής όσο και της σύγχρονης μουσικής δωματίου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του (1991-2009), συμβάλλοντας στο ρεπερτόριο της ECM New Series με ηχογραφήσεις που εκτείνονται από τον Haydn έως τον Thomas Larcher. H πιο πρόσφατη ηχογράφησή της είναι το Quasi Parlando και το Double Concerto του Αρμένιου συνεθέτη Tigran Mansurian, σε συνεργασία με την Sinfonietta του Άμστερνταμ. Μια ακόμη ηχογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη με έργα του Valentin Silvestrov, σε συνεργασία με την τσελίστα Agnès Vesterman. Οικεία με όλες τις εκφάνσεις της κλασικής μουσικής η Lechner έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αυτοσχεδιασμό που αναζητά τις ρίζες του στις πιο διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Η πολύχρονη συνεργασία της με τον μπαντονεονίστα Dino Saluzzi έχει καταγραφεί στο DVD υπό τον τίτλο El Encuentro, καθώς και στα άλμπουμ Ojos Negros και Navidad de Los Andes.

O François Couturier ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 6 ετών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική μουσική και τη μουσικολογία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ασχολήθηκε ένθερμα με τον αυτοσχεδιασμό παίρνοντας το έναυσμα από τον Paul Bley, τον Chick Corea και τον Joachim Kühn. To 1980 απόσπασε το γαλλικό βραβείο Django Reinhardt, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητά του. Πολύ σύντομα θα συμμετείχε στο γκρουπ του McLaughlin με το οποίο θα περιόδευε και θα ηχογραφούσε ανά τον κόσμο. Η πρώτη του συνεργασία με την ECM ήταν το 1994, όπου συμμετείχε στο άλμπουμ του Anouar Βrahem υπό τον τίτλο Khomsa. Από το 2001 περιόδευσε ως τρίο με τον Τυνήσιο oυτίστα και τον ακορντεονίστα Jean-Louis Matinier, με τους οποίους ηχογράφησαν τα άλμπουμ Le pas du chat noir και Voyage de Sahar. Συμμετείχε επίσης και στην πρόσφατη ηχογράφηση του Anouar Βrahem Souvenance: Μουσική για ούτι και ορχήστρα εγχόρδων, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Οι ηχογραφήσεις του με την Anja Lechner περιλαμβάνουν τα άλμπουμ NostalghiaSong for Tarkovsky και Tarkovsky Quartet που παρουσιάζουν δικές του συνθέσεις καθώς και αυτοσχεδιασμούς του γκρουπ. Η πιο πρόσφατη συνεργασία τους υπό τον τίτλο Il Pergolese περιλαμβάνει διασκευές του πιανίστα βασισμένες στη μουσική του Giovanni Battista Pergolesi. Μια ακόμα δισκογραφική παρουσία του François Couturier στην ECM είναι το άλμπουμ Poros σε συνεργασία με τον βιολιστή Dominique Pifarély καθώς και το σόλο πιάνο άλμπουμ του υπό τον τίτλο Un jour si blanc.

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του Moderato Cantabile, έγινε στο Παρίσι στο Theatre de Montrouge, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ προγραμματίζονται και άλλα κονσέρτα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.ecmrecords.com

Η έκδοση που συνοδεύει το CD περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό σημείωμα του Steve Lake καθώς και φωτογραφικό υλικό από την ηχογράφηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.