Yeahwon Shin

Lua ya


Yeahwon Shin: φωνή

Aaron Parks: πιάνο

Rob Curto: ακορντεόν

ECM 2337
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
02.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • The Moonwatcher And The Child 

  Please install flash

 • Remembrance 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Lullaby [2:31]
 2. Moving Clouds [3:34]
 3. Island Child [4:14]
 4. Mysteries  [3:11]
 5. The Moonwatcher And The Child  [4:15]
 6. The Orchard Road  [2:20]
 7. Remembrance  [1:26]
 8. Beads Of Rain  [3:59]
 9. A Morning Song  [3:08]
 10. Travel Blue  [3:12]
 11. Beads Of Rain, var  [3:22]
 12. The Orchard Road, var  [2:43]
 13. Sunrise  [2:28]

To Lua ya είναι ένα τρυφερό άλμπουμ τραγουδιών με ισχυρά αλλά λεπτεπίλεπτα τα στοιχεία του αυτοσχεδιασμού. Είναι τραγούδια έτσι όπως τα θυμάται, τα ανακάλυψε ή τα δημιούργησε η κορεάτισσα ερμηνεύτρια Yeahwon Shin μαζί με τους συνεργάτες της, τον πιανίστα Aaron Parks και τον ακορντεονίστα Rob Curto. Οι μουσικοί, άντλησαν το υλικό τους από τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας αλλά και αφέθηκαν στη διάθεση της στιγμής.

Η ιδέα του άλμπουμ προέκυψε από μια τυχαία συνάντηση. H Yeahwon είχε έρθει ως επισκέπτρια στο Mechanics Hall κοντά στη Βοστώνη, εν μέσω μιας ηχογράφησης του παραγωγού Sun Chung για ένα σόλο πιάνο άλμπουμ του Aaron Parks.

Η πλούσια ηχητική της αίθουσας έκανε την Yeahwon να αναρρωτηθεί για το πώς ένα ντουέτο πιάνο - φωνή θα μπορούσε να ακούγεται εκεί και με πειραματική διάθεση αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Η Yeahwon και ο Ααρών δεν είχε παίξει ποτέ μαζί στο παρελθόν, αλλά τους συνδέουν κοινές μουσικές εμπειρίες. Όταν η Yeahwon αυθόρμητα ξεκίνησε μια μελωδία από την παιδική της ηλικία, ο Ααρών, άκουγε το τραγούδι για πρώτη φορά και διαισθητικά την ακολούθησε με ένα σύνολο από προσεκτικά επιλεγμένες συγχορδίες. Το μουσικό αποτέλεσμα παρότι ανορθόδοξο, ενέπνεε και τους δυο μουσικούς οι οποίοι αποφάσισαν να διερευνήσουν περισσότερο τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Όταν επέστρεψαν στην αίθουσα ηχογράφησης, έφεραν μαζί τους τον ακορντεονίστα Rob Curto. Σε αρμονία με την ευαισθησία της φωνής της Yeahwon, ο Curto κάνει συχνά τις εκπνοές του ακορντεόν του, να ακούγονται ως προέκταση της φωνής της Yeahwon.

 

Το όνομα Yeahwon σημαίνει στα κορεατικά όμορφη τέχνη. Είναι τα όνομα που της έδωσε ο πατέρα της διαισθανόμενος από την αρχή το δρόμο που θα ακολουθούσε η κόρη του. Στην ηλικία των πέντε ετών η Yeahwon ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, σπούδασε κλασική μουσική, διατηρώντας παράλληλα ένα αυτί ανοικτό σε όλη τη μουσική δημιουργία από την ποπ μουσική μέχρι την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας της. Μετά από το γυμνάσιο γράφτηκε για να παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Dong - Duk της Σεούλ, όπου ανακάλυψε τη βραζιλιάνικη μουσική και εντόπισε την ιδιαίτερα εκφραστική τέχνη των Carlos Jobim και Egberto Gismonti. Στη συνέχεια, μελέτησε στο New School της Νέας Υόρκης - και το 2010 ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, υπό τον τίτλο Yeahwon, στην εταιρεία ArtistShare. Έντονα επηρεασμένο από την βραζιλιάνικη μουσική το άλμπουμ χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών, ανάμεσά τους ο Mark Turner, ο Jeff Ballard, ο Ben Street, ο Kevin Hays, ο Cyro Baptista, ο Valentinho Anastasccio, ο Rob Curto και σε ένα κομμάτι, ο Egberto Gismonti αυτοπροσώπως. Το 2011, το άλμπουμ ήταν υποψήφιο μαζί με τους δίσκους του Caetano Veloso και του Milton Nascimento, για το Latin Grammy, πρωτοφανές επίτευγμα για μια νεαρή τραγουδίστρια από τα προάστια της Σεούλ.

«Στάθηκα πολύ τυχερή με το πρώτο μου άλμπουμ. Ήταν για μένα ταυτόχρονα μια τεράστια δουλειά προετοιμασίας, υποδομής θα έλεγα. Έμαθα πορτογαλικά και αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο στις ενορχηστρώσεις των κομματιών. Στο νέο μου άλμπουμ αποφάσισα να μην ασχοληθώ καθόλου με το ζήτημα των ενορχηστρώσεων. Ήθελα να γίνουν όλα αυθόρμητα και όφειλα να εμπιστευθώ τον εαυτό μου ότι ήμουν σε θέση να αποτολμήσω κάτι τέτοιο. Έτσι, αυτή η δουλειά υποδομής, ήταν πράγματι το εφαλτήριο για το επόμενο βήμα. Η μελωδία στη βραζιλιάνικη μουσική είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, πολύ κοντά στο δικό μου συναίσθημα και την προσωπικότητά μου. Αυτή τη φορά τραγούδησα στη γλώσσα μου. Όσο για τα μέρη του αυτοσχεδιασμού προσπάθησα να δημιουργήσω έναν ήχο ταυτόχρονα επηρεασμένο από την εκφραστικότητα και της πορτογαλικής και της κορεατικής γλώσσας. Δεν ήθελα να αφιερώσω περισσότερη σκέψη σ’ αυτό όσο βρισκόμουν στο στούντιο. Ήθελα απλώς ο ήχος να ρέει. Σήμερα όμως που ακούω το αποτέλεσμα, αναγνωρίζω πως όλες αυτές οι διεργασίες πράγματι έχουν συντελεστεί, εξηγεί η Yeahwon Shin.

To Lua ya προαναγγέλλει την άφιξη της κόρης της Yeahwon, Lua. Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στις μητέρες και τα παιδιά όλου του κόσμου. Κάποια από τα τραγούδια που περιέχονται στο άλμπουμ είναι τραγούδια που η Yeahwon έμαθε από τη δική της μητέρα. «Είχαμε ένα μικρό κήπο στο σπίτι μας και τραγουδούσαμε ενόσω φυτεύαμε λουλούδια κάθε εποχή» θυμάται η Yeahwon. Και συνεχίζει: «Ήταν οι πρώτες μουσικές μου αναμνήσεις». Κάποια από τα τραγούδια όπως το Island Child και το Remembrance είναι πολύ γνωστά στην Κορέα. Άλλα, πιο παλιές μελωδίες, χάθηκαν μέσα στο χρόνο.

Η Yeahwon τραγούδησε μερικά από τα κομμάτια στον Aaron Parks και στον Rob Curto πριν από την ηχογράφηση, αλλά η μουσική κατεύθυνση προσδιορίστηκε κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο στούντιο. «Δοκιμάσαμε μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις, βασικά πράγματα, το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει ένα κομμάτι κλπ. Πριν αποφασίσουμε – ήταν πρόταση του Sun – συμφωνήσαμε να παίξουμε απλά μια συναυλία τριάντα λεπτών στην αίθουσα, χωρίς συζήτηση. Απλά παίζαμε. Μερικές από τις καλύτερες μουσικές στιγμές προήλθαν από αυτό τον πειραματισμό».

Τόσο ο Aaron Parks όσο και ο Rob Curto κάνουν την πρώτη τους συνεργασία με την ECM. Ένας από τους πιο διακεκριμένους πιανίστες της γενιάς του, ο Parks κέρδισε την διεθνή αναγνώριση ως μέλος του γκρουπ του Terrence Blanchard στην ηλικία των 18 ετών. Το προσωπικό του άλμπουμ υπό τον τίτλο Invisible Cinema στη Blue Note απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον διεθνή τύπο.

Ο ακορντεονίστας Rob Curto είναι αναγνωρισμένος μουσικός τόσο στο πεδίο της jazz όσο και διαφορετικών πτυχών της λεγόμενης world music. Μαθαίνοντας αρχικά την παράδοση του jazz πιάνο, του swing, της λαϊκής μουσικής της δεκαετίας του ’40 και της bebop, αφιερώθηκε στη τέχνη του ακορντεόν καθώς και με τις μουσικές παραδόσεις που συνδέονται με το όργανο. Για πολλά χρόνια μαθήτευσε με μεγάλους δασκάλους του βραζιλιάνικου ακορντεόν, ανάμεσά τους ο Dominguinhos, ο Arlindo dos Oito Baixos, ο Camarão, Silveirinha και πολλοί άλλοι. Στη συνέχεια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ισχυρή παρουσία του Forró (χορευτική μουσική της βορειοανατολικής Βραζιλίας) στη μουσική ζωή της Νέας Υόρκης. Η Υeahwon Shin τον συνάντησε στο New School ως διδάσκοντα και στη συνέχεια τον κάλεσε να συμμετέχει στο πρώτο της άλμπουμ.

Το Lua ya ηχογραφήθηκε στον Μάϊο του 2012 στο Mechanics Hall, Worcester MA, με παραγωγό τον Sun Chung. Οι μίξεις έγιναν στο Όσλο από τους Sun Chung, Manfred Eicher και Jan Erik Kongshaug.

Η Yeahwon Shin έχει προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Κορέα όπου παρουσιάζει το άλμπουμ της συνοδευόμενη από τον Aaron Parks και τον Jean-Louis Matinier, παλιό γνώριμο στους ακροατές της ECM από τη συμμετοχή του τις ηχογραφήσεις του Anouar Brahem και του Tarkovsky Quartet.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.