Keith Jarrett
Charlie Haden

Last Dance


Keith Jarrett
Charlie Haden

Keith Jarrett πιάνο

Charlie Haden ακουστικό μπάσο


ECM 2399
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Dance Of The Infidels 

  Please install flash

 • Every Time We Say Goodbye 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. My Old Flame
 2. My Ship
 3. ‘Round Midnight
 4. Dance Of The Infidels
 5. It Might As Well Be Spring
 6. Everything Happens To Me
 7. Where Can I Go Without You
 8. Every Time We Say Goodbye
 9. Goodbye

Ένας τελευταίος χορός από δυο παλιούς συνεργάτες: Ο Keith Jarrett και ο Charlie Haden έχουν δημιουργήσει μαζί εξαιρετική μουσική σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. Ο Haden μαζί με τον εκλιπόντα Paul Motian υπήρξαν μέλη του πρώτου Τρίο του Keith Jarrett. Οι ηχογραφήσεις τους, όπως για παράδειγμα το άλμπουμ Life between the Exit Signs (1967) έδωσε το έναυσμα για νέες μουσικές αναζητήσεις. Οι πρώτες επιλογές συνεργατών του Keith Jarrett, ήταν ιδιαίτερα εμπνευσμένες. Ως ένας ταλαντούχος ανερχόμενος μουσικός είχε την ελευθερία της επιλογής αλλά και την επιθυμία της πρόκλησης να συνεργάζεται με έμπειρους μουσικούς. Και με τον Charlie Haden, τον μπασίστα για τον οποίο ο Ornette Coleman είχε χαρακτηριστικά πει «παίζει τη μουσική και όχι το φόντο της» ο Jarrett μπορούσε να πάει παντού: Από το μελωδικό ελέυθερο παίξιμο μέχρι τις ολοκληρωμένες συνθέσεις, ακόμη και τα jazz standards. Όταν ο σαξοφωνίστας Dewey Redman προστέθηκε στο γκρουπ δημιουργήθηκε το American Quartet, ένα από τα γκρουπ που έμελλε να ασκήσουν καθοριστική επίδραση σε μια ολόκληρη εποχή. Μια σειρά ηχογραφήσεων, αναμεσά τους τα κλασικά πλέον The Survivors Suite και Eyes of the Heart και οι δύο το 1976 αποτύπωσαν μεγάλες στιγμές του Αμερικανικού Κουαρτέτου.

Ο Charlie Haden επίσης συμμετείχε μαζί με τον Jan Garbarek και τον Keith Jarrett στην ηχογράφηση του Arbour Zena (1975), ένα σαγηνευτικά όμορφο άλμπουμ με συνθέσεις για σολίστ και ορχήστρα εγχόρδων που αποθεώθηκε από την κριτικη και το κοινό. Και όταν ο Haden έκανε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο υπό τον τίτλο Closeness (1976) ο Jarrett ήταν ο ένας από τους δυο μουσικούς που συμμετείχαν.

Μετά από την διάλυση του Αμερικανικού Κουαρτέτου Haden και Jarrett ακολουθούν παράλληλους δρόμους: Ο Jarrett με το Τριο του με τον Gary Peacock και τπν Jack DeJohnette και ο Haden με το Κουαρτέτο του (Quartet West) με τον Ernie Watts, τον Alan Broadbent και τον Larance Marable, θα εξερευνούσαν και πάλι το κλασικό ρεπερτόριο της τζαζ με σύγχρονο τρόπο.

Στις αρχές του 2007 ο Jarrett κλήθηκε να διηγηθεί κάποιες ιστορίες συνεισφέροντας έτσι στα γυρίσματα του Rambling Boy, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Charlie Haden σε σκηνοθεσία Reto Caduff. Αναπόφευκτα, μετά τα γυρίσματα οι μουσικοί έπαιξαν και πάλι μαζί. Η απόλαυση ήταν τοσο μεγάλη που τρεις μηνες αργότερα, ο Keith Jarrett κάλεσε τον Charlie Haden  στο σπίτι του για ένα 4ήμερο για να παιξουν και να ηχογραφήσουν μαζί. Το υλικό αυτών των ηχογραφήσεων δημιούργησαν το Jasmine και στη συνέχεια το Last Dance με ένα ρεπερτόριο που διάλεξαν οι μουσικοί μαζί.

Στόχος του ντουέτου ήταν να περιλάβουν μεγάλες στιγμές του κλασικού ρεπερτορίου της τζαζ, όπως το Round Midnight του Thelonious Monk, και το θρυλικό Dance Of The Infidels του Bud Powell. Τα τραγούδια αγάπης είναι και πάλι στο προσκήνιο. Εξαιρετικά τρυφερές οι ερμηνείες στο My Old Flame, My Ship, It Might As Well Be Spring, Everything Happens To Me, Every Time We Say Goodbye καθώς και νέες ερμηνείες στο Where Can I Go Without You και στο Goodbye, εξίσου συγκινητικές με τις εκδοχές του Jasmine.

«Όταν παίζουμε μαζί είναι σαν δυο άνθρωποι να τραγουδούν» είχε πει ο Jarrettt όταν ξανασυναντήθηκε με τον Charlie Haden.

Πράγματι, οι μουσικοί τιμούν με μοναδικό τρόπο τα τραγούδια και την προθεσή τους, τις αποχρώσεις του νοήματος στη μελωδία ή τον στίχο που αφηγούνται με το πιάνο και το μπάσο.

Ή όπως το έθεσε ο Charlie Haden: «Ο Keith ακούει τη μουσική. Κι εγω το ίδιο. Εκεί ειναι το μυστικό. Να ξέρεις να ακούς».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.