Keith Jarrett / Charlie Haden

Jasmine


Keith Jarrett πιάνο

Charlie Haden ακουστικό μπάσο


ECM 2165
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
05.2010

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • No Moon At All 

  Please install flash

 • One Day I'll Fly Away  

  Please install flash

 • Don't Ever Leave Me 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 

 1. For All We Know [9:45]
 2. Where Can I Go Without You [9:20]
 3. No Moon At All [4:40]
 4. One Day I'll Fly Away [4:15]
 5. Intro / I'm Gonna Laugh You Right Out Of My Life [12:09]
 6. Body And Soul [11:09]
 7. Goodbye [8:01]
 8. Don't Ever Leave Me [3:11]

Ένας νέος τρυφερός δίσκος με δύο μείζονες προσωπικότητες στο παγκόσμιο στερέωμα της jazz. Το Jasmine είναι η πρώτη δισκογραφική συνεργασία του Κeith Jarrett με τον Charlie Haden μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, που περιέχει τραγούδια αγάπης και jazz standards. Η τελευταία δισκογραφική τους συνεργασία ήταν στη ζωντανή ηχογράφηση Eyes of the Heart, το 1976, ένας ιστορικός δίσκος από τις τελευταίες στιγμές του περίφημου American Quartet (με τον Haden, τον Paul Motian και τον Dewey Redman), ένα γκρουπ που επίσης μας χάρισε τον θρυλικό δίσκο Survivors Suite.

Το Jasmine περιλαμβάνει μουσικές διαφορετικού ύφους και ατμόσφαιρας. Πολλά άλλαξαν σ’ όλα αυτά τα χρόνια και για τους δύο μουσικούς. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι η ποιότητα της προσήλωσής τους στη μουσική. Έδιναν πάντα προσοχή στα σπουδαία τραγούδια του αμερικανικού ρεπερτορίου, τόσο ο Jarrett με το τρίο του (τον Gary Peacock και τον Jack DeJohnette), όσο και ο Charlie Haden με το γκρουπ του, το Quartet West.

Στις αρχές του 2007 o Jarrett κλήθηκε να συνεισφέρει με κάποιες αναμνήσεις, στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για τον Haden (υπό τον τίτλο Rambling Boy σε σκηνοθεσία του Reto Caduff). Έγιναν κάποιες συναντήσεις που αυτονόητα κατέληξαν να παίζουν και πάλι μαζί, γεγονός, που απόλαυσαν και οι δυο μουσικοί. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2007, ο Keith Jarrett κάλεσε τον Charlie Haden στο σπίτι του για τέσσερις μέρες ηχογραφήσεων.

Ο Keith Jarrett αναφέρει στο σημείωμά του που συνοδεύει το cd:«Η ηχογράφηση έγινε στο μικρό μου στούντιο. Έτσι, άμεσα και απλά. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω το αμερικανικό Steinway πιάνο, παρότι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, έχω όμως αυτήν την παράξενη σχέση με αυτό και είναι ότι καλύτερο για κάτι απλό και εύθραυστο, όπως η μουσική που παίζαμε. Με μια καλή επιλογή τραγουδιών, ήταν αδύνατο να μην συνδεθούμε αμέσως με το υλικό. Δεν κάναμε πρόβες εξ επί τούτου αλλά ξαναπαίζαμε όπου χρειαζόταν. Για τρία σχεδόν χρόνια ζούσαμε με αυτό το ηχογραφημένο υλικό, μιλούσαμε γι’ αυτό, αμφισβητούσαμε τις επιλογές μας, αλλά ο Charlie αποδείχθηκε ο πιο σημαντικός αλλά και ευαίσθητος αρωγός για να δώσουμε την τελική μορφή σε αυτό το ηχογράφημα. Με ενδιέφερε μόνο η ουσία, το απόσταγμα από ότι είχαμε στα χέρια μας. Χρειαστήκαμε χρόνο για να αποστασιοποιηθούμε από τα φαντεζί σόλο ή τα ακραία παιξίματα (αν και περιείχαν κάποια θαυμάσια στοιχεία).

Η μουσική αυτή ήταν τελείως αυθόρμητη, χωρίς καμία προετοιμασία χάρη στην αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσαμε να αρκεστούμε σε οτιδήποτε «λιγότερο»: Εξαιρετικά τραγούδια αγάπης ερμηνευμένα από μουσικούς που προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα των τραγουδιών ανέπαφο. Ελπίζω να επικοινωνήσετε κι εσείς με αυτό το μήνυμα, με τον τρόπο που το κάναμε κι εμείς».

Και ενώ ο δίσκος βαδίζει στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, είναι ήδη στο Νο 1 στα Jazz charts της Γαλλίας, ενώ ο συντάκτης της Independent προτείνει ανεπιφύλακτα το δίσκο λέγοντας πως «αν πρόκειται να αγοράσετε έναν και μόνο δίσκο αυτό τον χρόνο, πρέπει να είναι αυτός».

 Οι συνθέσεις που υπάρχουν στο δίσκο:

“For All We Know”, “Where Can I Go Without You” , “No Moon At All”, “One Day I’ll Fly Away”, “I’m Gonna Laugh You Right Out Of My Life”, “Body and Soul”, “Goodbye”, “Don’t Ever Leave Me”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.