Iva Bittová: φωνή, βιολί, καλίμπα

Iva BittováECM 2275
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
05.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Fragments III 

  Please install flash

 • Fragments IV 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

FRAGMENTS

 1.  I | 2:58 
 2. II| 2:10
 3. III | 3:35
 4. IV| 2:10
 5.  V| 2:59
 6. VI| 3:46
 7. VII| 7:19
 8. VIII | 1:53
 9. IX | 3:06
 10. X | 4:55
 11. XI | 3:48
 12.  XII| 3:04

H Iva Bittová είναι εδώ και πολλά χρόνια μια σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής. Η δουλειά της αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησης, ακόμα και η ίδια δεν έχει καταλήξει στο πώς να ονοματίσει τη δουλειά της. «Το να περιγράψει κανείς τη μουσική της είναι δύσκολο» γράφει η Sharon Mesmer του Brooklyn Rail και συνεχίζει: «Είναι σα να προσπαθείς να περιγράψεις τί είναι μουσική σε κάποιον που ποτέ δεν έχει ακούσει. Ανάμεσα στην πρόζα, τον ψίθυρο και το τραγούδισμα, αυτή η τόσο ιδιαίτερη φωνή μεταδίδει στη μουσική ένταση και χρώμα. Κάθε μουσικό περιεχόμενο δεν είναι πια το ίδιο, καθώς δονείται από τους ισχυρούς παλμούς των πιο ακραίων συναισθημάτων χαράς και λύπης».

Η Bittová έχει συμμετάσχει σε πολλές διαφορετικές παραγωγές από την jazz μέχρι την όπερα και έχει συνεργαστεί με μουσικούς από το χώρο της πειραματικής ροκ μέχρι της κλασικής μουσικής. Σε συνεργασία με την ECM την έχουμε ακούσει πρόσφατα να ερμηνεύει την καντάτα του Vladimir Godar Μater με την ορχήστρα Solamente Naturali και την Χορωδία της Μπρατισλάβα (ECM New Series 1985) H φωνή της Bittová αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του συνθέτη για το συγκεκριμένο έργο.

Όλες αυτές οι εμπειρίες και οι επιδράσεις είναι παρούσες στην πρώτη προσωπική δισκογραφική συνεργασία της με την ECM. To άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Λουγκάνο με παραγωγό τον Manfred Eicher ενώ ως τίτλος υιοθετήθηκε το μετριοπαθές Fragments I-XII με ένα ρεπερτόριο που προσπαθεί να διερευνήσει τις συγγένειες, τη συνήχηση και τα όρια της ανθρώπινης φωνής στην συνύπαρξή της με το βιολί, αμφότερα κεντρικά στοιχεία στη καλλιτεχνική ζωή της Ιva.

«To βιολί με συνοδεύει πάντα. Είναι για μένα ένα κάτοπτρο όπου αντανακλώνται τα όνειρά μου και η φαντασία μου». Οι εναλλαγές και η αντίστιξη μεταξύ φωνής και οργάνων είναι συχνά παράξενη. Στη ροή των πραγμάτων αυτή η τόσο προσωπική παραδοσιακή ερμηνεία με τη σχολαστική τήρηση των κανόνων που την διέπουν, αυθόρμητα εξελίσσεται σε αυτοσχεδιασμό, ενώ καθόλου σπάνια το σοβαρό εναλλάσσεται με το παιγνιώδες.

Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με συνθέσεις υπό τη συνοδεία της καλίμπας. Αυτό το λεπτεπίλεπτο, μικροσκοπικό όργανο με τον ευγενικό ήχο, ένα από τα αρχαιότερα όργανα που συνόδευσαν την ανθρώπινη φωνή, επιλέχθηκε για να διαμορφώσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ξετυλίγονται οι μνήμες, οι αφηγήσεις και οι περιπλανήσεις του ηχητικού κόσμου της Bittová.

Η Bittová αντλεί την έμπνευσή της από τις μουσικές παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας της Μοραβίας και από τις πλούσιες παραδόσεις της Σλοβακίας και των Ρομά. Στη φωνητική της παλέτα συγχωνεύει αυτές τις πανάρχαιες πρακτικές, εναρμονίζοντάς τις με ευαισθησία στις απαιτήσεις της κλασικής φωνητικής τέχνης αξιοποιώντας παράλληλα και τις τεχνικές της avant-garde. Ωστόσο, οι μεταβάσεις από το ένα ιδίωμα στο άλλο δεν ακούγονται ποτέ βεβιασμένες: Για παράδειγμα το Fragment III, βασισμένο σε ένα κείμενο της Getrude Stein, ακούγεται με τόση φυσικότητα που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό τραγούδι. Η ερμηνεία της στο βιολί είναι το ίδιο ευέλικτη όπως η φωνή της: Λιτή, γήινη, ρομαντική, ένα εργαλείο ηχητικής αναζήτησης και συναισθηματικής έκφρασης.

Η Iva Bittová γεννήθηκε στην πόλη Bruntál της Νότιας Μοραβίας – περιοχή της σημερινής Δημοκρατίας της Τσεχίας– το 1958, από μια οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας της έπαιζε τρομπέτα, κιθάρα μπάσο και κρουστά τόσο σε κλασικά όσο και σε παραδοσιακά μουσικά σχήματα, δίνοντας στην Iva τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων. Η Iva Bittová ξεκίνησε το βιολί από πολύ μικρή ηλικία και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη μουσική και στο θέατρο στη μουσική ακαδημία του Brno. Ξεκίνησε τη καριέρα της ως ηθοποιός στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1982 μελέτησε βιολί με τον Rudolf Šťastný, το πρώτο βιολί του Moravian String Quartet. Από τότε, το βιολί είναι ένα κεντρικό στοιχείο της μουσικής της έκφρασης. Ύστερα από πολλά χρόνια ζωής στην εξοχή λίγο έξω από την πόλη Brno, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 2007. Η πρώτη παρουσίαση του νέου της άλμπουμ έγινε στο κλαμπ Poisson Rouge της Νέας Υόρκης στις 24 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της καλλιτέχνιδας: www.bittova.com

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.