Julia Hülsmann Trio

Imprint


Julia Hülsmann: πιάνο

Marc Muellbauer: μπάσο

Heinrich Köbberling: ντραμς


ECM 2177
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
02.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Grand Canyon 

  Please install flash

 • Ritual 

  Please install flash

 • Lulu's Paradise 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Rond Point [4:07]
 2. Grand Canyon [6:23]
 3. A Light Left On [5:40]
 4. Juni [4:08]
 5. Storm In A Teacup [4:11]
 6. (Go And Open) The Door [7:12]
 7. Kauf dir einen bunten Luftballon [3:30]
 8. Ritual [5:22]
 9. Lulu’s Paradise [4:54]
 10. Ulmenwall [6:06]
 11. Zahlen bitte [6:14]
 12. Who’s Next [4:15]

H Hülsmann είναι μία καλλιτέχνης που κλίνει προς τα σκοτεινά χρώματα αλλά και προς τη Ζεν αντίληψη της λιτότητας των μέσων. Το τρίο της είναι και αυτό ένα κλασικό ECM τρίο γιατί βασίζεται στη συμμετοχική δημοκρατία. Ο μπασίστας Marc Muellbauer και ο ντράμερ Heinrich Köbberling σε καμιά περίπτωση δεν συνοδεύουν, αλλά αρθρώνουν τον προσωπικό τους λόγο.

Thomas Conrad, Jazz Times (ΗΠΑ).

Η πρώτη συνεργασία της Julia Hülsmann με την ECM, το άλμπουμ The End of a Summer (ηχογραφήθηκε το 2008, σηματοδότησε μια αλλαγή στο επίκεντρο της δουλειάς της. Στις προηγούμενες παραγωγές συνεργαζόταν με τραγουδιστές όπου ο λόγος ήταν στο προσκήνιο. Η συνεργασία με την ECM επανατοποθέτησε το κέντρο και πάλι στο μουσικό περιεχόμενο καθεαυτό, στις γοητευτικές μελωδίες της Hülsmann και τις συμπληρωματικές συνθέσεις του Marc Muellbauer και του Heinrich Köbberling. Η διεθνής ανταπόκριση στο The End of a Summer, και οι περιοδείες που το πλαισίωσαν, ενίσχυσε την επιθυμία να κατευθύνουν τη δουλειά τους ακόμα πιο εντατικά στο πλαίσιο ενός καθαρόαιμου τρίο. Έτσι προέκυψε και το Imprint. Οι περισσότερες συνθέσεις γράφτηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2009, αν και υπάρχουν και ορισμένες παλιότερες (Rond Point, Grand Canyon, A Light Left On), που πήραν την τελική τους μορφή στη διάρκεια της ηχογράφησης.

Ο τίτλος του άλμπουμ είναι πολύ εύστοχος. Ως συνθέτης, η Julia Hülsmann έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο να δημιουργεί θέματα με έναν τέτοιο εκφραστικό πυρήνα που μένουν αλώβητα από τον περιρρέοντα αυτοσχεδιασμό. Το Βρετανικό Jazzwise έκανε λόγο για «κομψά δομημένες μελωδίες που μοιάζουν να είναι η φυσική προέκταση του υπάρχοντος υλικού».

Ηχογραφημένο στο Rainbow Studio του Όσλο, τον Μάρτιο του 2010, το Imprint είναι ένας δίσκος ισορροπημένου λυρισμού. «Το άλμπουμ κινήθηκε σε ήπιους τόνους» λέει η Hülsmann, «χάρη στις παραινέσεις του παραγωγού Manfred Eicher». Και εξηγεί: «Κάθε φορά που μπαίναμε στον πειρασμό να παίξουμε περισσότερο, εκείνος μας υπενθύμιζε ότι η μουσική πρέπει να ρέει. Φυσικά, και εμείς το θέλουμε αυτό, αλλά μερικές φορές χρειάζεσαι λίγο θάρρος για να αφήσεις τη μουσική στην ησυχία της». Στην τελευταία σύνθεση του δίσκου όμως, οι μουσικοί επιδόθηκαν σε ένα ζωηρό αφιέρωμα στον Thelonious Monk, τον απόλυτο ιεροκήρυκα της απλότητας (που βέβαια η διαδρομή της προς αυτήν κάθε άλλο παρά απλή είναι). Το Whos Next είναι ένα υποχθόνιο αυτοσχεδιαστικό σουίνγκ, απόλυτα στηριγμένο στη παράδοση υπενθυμίζοντας μας πως ακόμα και η ευρωπαϊκή τζαζ έχει τις ρίζες της στην αμερικανική παράδοση.

Η Hülsmann συμβάλλει με επτά συνθέσεις στο ρεπερτόριο του άλμπουμ που είναι οι: Rond Point, Grand Canyon, A Light Left On, Juni, Go And Open The Door, Lulu’s Paradise και Who’s Next. Ο μπασίστας Marc Muellbauer συμβάλλει με δύο (Ritual και Ulmenwall), όπως και ο ντράμερ Heinrich Köbberling (Storm In A Teacup και Zahlen Bitte). Μια από τις συνθέσεις του δίσκου το Kauf Dir einen bunten Luftballon, είναι βασισμένη σε μια αυστρο-γερμανική λαϊκή επιτυχία του Anton Profes που γράφτηκε στη δεκαετία του 1940 για την μουσική κωμωδία Der weiße Traum. Αυτό το τραγούδι ήταν ένα από τα αγαπημένα της μητέρας της Hülsmann, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2009. Αυτή ειδικά η σύνθεση είναι μια απτή απόδειξη της ισχυρής ταυτότητας του γκρουπ καθώς μπορεί να αγκαλιάζει και να ενσωματώνει αρμονικά στο δικό του ύφος κάθε μουσικό ιδίωμα, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Η κυκλοφορία του Imprint πλαισιώνεται και από μία περιοδεία στη Γερμανία την Αυστρία και την Ελβετία στο τέλος Φεβρουαρίου. Ακολουθούν περισσότερες συναυλίες στη συνέχεια.

Το διεθνές προφίλ του τρίο έχει επίσης ενισχυθεί μέσα από τη συμμετοχή των μουσικών στο Fasil την παραγωγή του κιθαρίστα Marc Sinan το 2008, όπου η Julia Hülsmann έγραψε τις περισσότερες από τις συνθέσεις. «Οι συνθέσεις της Hülsmann έχουν τέτοια ευκρίνεια ανάμεσα στα αυτοσχεδιαστικά μέρη όπως ακριβώς οι πέτρες ενός εξαίρετου μωσαϊκού» έγραψε ο Fred Grand της Jazz Journal. H Hülsmann, o Muellbauer και o Köbberling συνεργάζονται με τον Sinan σε έναν νέο κύκλο εμφανίσεων του Fasil ξεκινώντας από το Landsberg της Γερμανίας στις 12 Μαρτίου.

 Η Julia Hülsmann γεννήθηκε το 1968 στη Βόννη, και ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 11. Διαμόρφωσε το πρώτο της γκρουπ στην ηλικία των 16. Το 1991 μετακόμισε στο Βερολίνο, και συμμετείχε στην Bundesjugendjazzorchestra υπό τη διεύθυνση του Peter Herbolzheimer. Έχει υπογράψει ηχογραφήσεις σε συνεργασία με τον Roger Cicero, Rebekka Bakken, και την Anna Lauvergnac.

Ο μπασίστας Marc Muellbauer (γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1968) έχει το δικό εννεαμελές γκρουπ με το όνομα Kaleidoscop. Έχει παίξει σύγχρονη κλασική μουσική με το σύνολο United Berlin, αργεντίνικο tango με το κουιντέτο Yira Yira, καθώς και τζαζ μουσική σε διάφορα σχήματα. Ο Muellbauer διδάσκει μπάσο στην Ακαδημία Hanns Eisler στο Βερολίνο.

Ο ντράμερ Heinrich Köbberling (γεννήθηκε στο Έσσεν το 1967) έχει συνεργαστεί με την Aki Takase, τον Ernie Watts, την Anat Fort, τον Richie Beirach και πολλούς άλλους. Έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση περίπου 50 δίσκων τζαζ. Το 1997 ίδρυσε το δικό του γκρουπ υπό τον τίτλο Pisces σε συνεργασία με τον Marc Johnson και τον Ben Monder. Ο Köbberling διδάσκει τύμπανα στο FMB Ωδείο της Λειψίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.