The Hilliard Ensemble
Pisano | Marsh | Arcadelt

Il Cor Tristo


David James: κόντρα τενόρος 
Rogers Covey-Crump: τενόρος 
Steven Harrold: τενόρος
Gordon Jones: βαρύτονος

David James: κόντρα τενόρος 

Rogers Covey-Crump: τενόρος 

Steven Harrold: τενόρος

Gordon Jones: βαρύτονος


ECM New Series 2346
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
02.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Or vedi, Amor 

  Please install flash

 • L’aer gravato 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Or vedi, Amor
 2. Nova angeletta
 3. Chiare, fresche, e dolci acque
 4. Il Cor Tristo – I
 5. Solo e pensoso
 6. L’aer gravato
 7. Tutt’il dì piango
 8. Il Cor Tristo – II
 9. Si è debile il filo
 10. Ne la stagion
 11. Che debb’io far?
 12. Il Cor Tristo – III

 

Ένα από τα καλύτερα φωνητικά σύνολα μουσικής δωματίου στον κόσμο, το Hilliard Ensemble έχει κατακτήσει την παγκόσμια αναγνώριση τόσο στην παλιά μουσική όσο και στη σύγχρονη. Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σε αυτή την ηχογράφηση αποτελεί έναν συνδυασμό των δυο μουσικών κατευθύνσεων. Επίκεντρο είναι το έργο που ανατέθηκε από το φωνητικό σύνολο στον βρετανό συνθέτη Roger Marsh. Η σύνθεση Il Cor Tristo, μελοποιεί τα άσματα 32 και 33 από την Κόλαση του Δάντη, συνδυάζοντας με εξαιρετικό τρόπο τις τεχνικές της Αναγέννησης με ένα σύγχρονο ιδίωμα.

Οι συνθέσεις του Marsh πλαισιώνονται από σονέτα του Πετράρχη των συνθετών του 16ου αιώνα Bernardo Pisano (1490-1548) και Jacques Arcadelt (1507-1568 )

Όπως συμβαίνει συχνά με το Hilliard Emseble, οι μεταβάσεις από το παλιό στο νέο είναι είναι αυτονόητες και το άλμπουμ ξετυλίγεται μπροστά μας σαν να είναι μια ενιαία, μεγάλη σύνθεση.

Ο συνθέτης Roger Marsh υπογραμμίζει πως το κύριο μέλημά του ήταν να κρατήσει καθαρό τον λόγο του Δάντη σε ολόκληρο το έργο γι’ αυτό και οι φόρμες που χρησιμοποιήθηκαν αντλούν την έμπνευσή τους από πολύ παλαιότερες εποχές.

Το Il Cor Tristo έκανε την πρεμιέρα του στην Περούτζια της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2008. Η παρούσα ηχογράφηση έγινε τον Νοέμβριο του 2012 στην εκκλησία του αυστριακού μοναστηριού του St Gerold, ένας χώρος προσφιλής και γνώριμος για το φωνητικό σύνολο καθώς έχουν πραγματοποιήσει εκεί πολλές ηχογραφήσεις, ανάμεσά τους όλες οι συνεργασίες τους με τον Jan Garbarek (Officium, Mnemosyne, Officium Novum), το Morimur (με τη μουσική του Bach) το Da Pacem Domine του Arvo Pärt, τα μοτέτα του Guillaume de Machaut, το Audivi Vocem (αγγλική μουσική του 16ου αιώνα) και άλλα.

Η κυκλοφορία του Il Cor Tristo συμπίπτει με την επέτειο των 40χρόνων καλλιτεχνικής ζωής του Hilliard Ensemble καθώς και με τον επίλογό της. Το σύνολο θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο τέλος του 2014. Ο David Jones εξηγεί: «Όπως αγκαλιάσαμε όλες τις μουσικές που ανακαλύψαμε και απολαύσαμε όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε την ανάγκη να απολαύσουμε τις σημαντικές σχέσεις με τους ανθρώπους που μας στήριξαν σε ολόκληρη τη ζωή μας».

Το Hilliard Ensemble έδωσε την πρώτη του συναυλία στο Λονδίνο στις 11 Δεκεμβρίου του 1973. Ακριβώς 40 χρόνια μετά στις 11 Δεκεμβρίου του 2013 το σύνολο έδωσε ένα κονσέρτο Spitalfields Festival του Λονδίνου με ένα ρεπερτόριο-αναδρομή στη καριέρα του. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσική του Byrd και του Britten του Pérotin, του Victoria, του Josquin des Prés, καθώς και μια νέα σύνθεση του Roger Marsh υπό τον τίτλο Poor Yorrick. Η σύνθεση του Marsh είναι γραμμένη για οκτώ φωνές και πλαισιώθηκε από τα πρώην μέλη του συνόλου, John Potter, John Leigh Nixon, Paul Elliott και Errol Girdlestone. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.