Keith Jarrett - Charlie Haden - Paul Motian

Hamburg '72


Keith Jarrett: πιάνο, φλάουτο, κρουστά, σοπράνο σαξόφωνο

Charlie Haden: ακουστικό μπάσο

Paul Motian: ντραμς κρουστά

 


ECM 2422
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
12.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Take Me Back 

  Please install flash

 • Life, Dance 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Rainbow
 2. Everything That Lives Laments
 3. Piece For Ornette
 4. Take Me Back
 5. Life, Dance
 6. Song For Che

Το θρυλικό Keith Jarrett Trio, σε μια ζωντανή ηχογράφηση στο NDR Funkhaus του Αμβούργου. Το τρίο δημιουργήθηκε το 1966 και ήταν το πρώτο κορυφαίο γκρουπ του Jarrett με επιλογή μουσικών που αναδείκνυε το αλάθητο ένστικτο του πιανίστα. Ο μπασίστας πήρε το βάπτισμα του πυρός από το γκρουπ του Ornette Coleman, ενώ ο ντράμερ προερχόταν από το ρηξικέλευθο τρίο του Bill Evans. Με αυτό το καλλιτεχνικό δυναμικό ο Jarrett ήταν σε θέση να εξερευνήσει όλες τις πτυχές της μοντέρνας τζαζ, από την ποιητική μπαλάντα και το ακραιφνές σουίνγκ, μέχρι τον ακραίο, φλογερό αυτοσχεδιασμό που περιλαμβάνει και κάποια στιγμιότυπα όπου ο Keith Jarrett παίζει σοπράνο σαξόφωνο. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μουσικούς είναι πρωτοφανής και μυστηριώδης η οποία οδηγείται στην κορυφαία στιγμή της με την ερμηνεία του Charlie Haden στο Song for Che, διαποτισμένη από ένταση και συναίσθημα. Το ηχητικό υλικό του άλμπουμ προέρχεται από τις ηχογραφήσεις που έγιναν το 1972 κατά τη διαρκεία της περιοδείας του τρίο και συγκεκριμένα από τη συναυλία που έδωσαν στην αίθουσα της ραδιοφωνίας του Αμβούργου. 42 χρόνια αργότερα, ο Μanfred Eicher επιστρέφει στις μαγνητοταινιες και μιξάρει και πάλι τη μουσική τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τον Erik Kongshaug, στο Όσλο.

Η στιβαρότητα της παρουσίας του Charlie Haden σε αυτό το τρίο είναι ανεκτίμητη. Το μουσικό αποτέλεσμα μετακινείται, αλλάζει, μετατοπίζεται σαν να ήταν ένας μηχανισμός εξαρτημένος από το κέντρο βάρους του μπάσου.

Ο Jarrett και ο Haden είχαν ανέκαθεν, μια πολύ ειδική-δυναμική σχέση μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να το ανακαλύψει εύκολα κανείς ακούγοντας τις ηχογραφήσεις από το Arbour Zena έως το Last Dance. Η παρούσα ηχογράφηση όμως, αναδεικνύει όλες τις εκφάνσεις αυτής της μουσικής σχέσης με έναν αξεπέραστο τρόπο.

Ο Charlie Haden εκτιμούσε βαθιά αυτή τη μουσική σχέση και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ο Keith Jarrett συνέθετε μουσική αξιολογώντας τη δυναμική και την ιδιοσυγκρασία του τρίο. «Νομίζω ότι κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής εκείνης της περιόδου γεννιόταν από αυτό το τρίο» είχε πει μερικά χρόνια πριν ο Haden στον Ethan Iverson και συνέχισε: «Ο Keith, ήταν πάντοτε μια ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα με αυθεντικές ιδέες. Έγραφε μουσική ειδικά για μας. Ήταν κορυφαία απόλαυση. Ερχόταν κάθε φορά στη πρόβα ή στο sound-check με κάτι καινούργιο. Δεν βλέπαμε την ώρα να το παίξουμε την ίδια κιόλας νύχτα, καθώς στη μουσική καθρεφτιζόταν ο εαυτός μας». 

Το Facing You (ΕCM 1017), η πρώτη συνεργασία του Keith Jarrett με την ECM, είχε ηχογραφηθεί τον Νοέμβριο του 1971 και είχε κυκλοφορήσει τρεις μήνες πριν από τη συγκεκριμένη συναυλία.

Στις ΗΠΑ, ο Keith Jarrett είχε ξεκινήσει να εντάσσει τον σαξοφωνίστα Dewey Redman στο τρίο, διαμορφώνοντας έτσι το περίφημο Αμερικανικό Κουαρτέτο των κατοπινών χρόνων. Αρκετές από τις συνθέσεις που ακούγονται εδώ, ανάμεσά τους το Everything That Lives Laments και το Piece for Ornette θα έβρισκαν επίσης την έκφρασή τους και στη φόρμα του κουαρτέτου. Τα άλμπουμ που ακολούθησαν με το θρυλικό Αμερικανικό Κουαρτέτο και κυρίως το The SurvivorsSuite και το Eyes of the Heart θα άφηναν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της σύγχρονης τζαζ. Η ηχογράφηση του Αμβούργου όμως αποτυπώνει την αξεπέραστη δημιουργικότητα του τρίο σε μια από τις καλύτερες στιγμές του.

Τα άλμπουμ Life Between The Exit Signs (1967), Somewhere Before (1968) και The Mourning of a Star (1971) είναι οι ηχογραφήσεις που είχαν προηγηθεί στην ΕCM.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.