Michael Mantler

For Two


Bjarne Roupé:  Κιθάρες

Per Salo:  πιάνο


ΕCM 2139
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Duet Two 

  Please install flash

 • Duet Eight 

  Please install flash

 • Duet Fifteen 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Duet One [1:48]
 2. Duet Two [1:42]
 3. Duet Three [2:05]
 4. Duet Four [1:33]
 5. Duet Five [2:02]
 6. Duet Six  [4:30]
 7. Duet Seven [1:48]
 8. Duet Eight [2:25]
 9. Duet Nine[2:18]
 10. Duet Ten [1:54]
 11. Duet Eleven [3:59]
 12. Duet Twelve [2:45]
 13. Duet Thirteen [1:19]
 14. Duet Fourteen [3:02]
 15. Duet Fifteen [1:13]
 16. Duet Sixteen [2:17]
 17. Duet Seventeen [1:59]
 18. Duet Eighteen [1:45]

Το For Two, μια εντυπωσιακή ηχογράφηση νέων συνθέσεων για πιάνο και κιθάρα, όπου συμπυκνώνεται όλη η αναλυτική σκέψη του Michael Mantler απέναντι στη σύνθεση, που υπήρξε ανέκαθεν κεντρικός άξονας στη δουλειά του. Από τα μέσα της δεκαετίας του’60, όταν ίδρυσε το Jazz Composers Guild και καθιέρωσε την Jazz Composer’s Orchestra, τον απασχολούσε πάντα το πώς η αυτοσχεδιαστική ενέργεια μπορεί να διοχετεύεται δημιουργικά. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν μια σειρά εξαιρετικών ηχογραφήσεων στις ετικέττες της JCOA, της WATT και της ECM. Ο Mantler συχνά διερευνά τρόπους μέσα από τους οποίους η σύγχρονη σύνθεση και ο αυτοσχεδιασμός θα συνυπάρξουν ως αξίες συμπληρωματικές θα ανταλάσσουν δεδομένα και θα αντλούν αμοιβαία έμπνευση. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το For Two, όπου η «καθαρή» σύνθεση συναντά τον αυτοσχεδιασμό.

Με μόνο δύο όργανα να συμμετέχουν στο έργο, το πιάνο εκπροσωπεί ουσιαστικά όλη την ορχηστρική αντίληψη του Mantler με ερμηνευτή έναν σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής (όπου τον χαρακτηρίζει η καθαρότητα και η ακρίβεια) σε συνδυασμό με την κιθάρα και έναν μουσικό της jazz, όπου ο αυτοσχεδιασμός και η ελευθερη ερμηνεία κυριαρχούν.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Νότια Γαλλία και στη Δανία. Στη συνέχεια ο Mantler επεξεργάστηκε το υλικό και μετά ακολούθησε τη διαδικασία της μίξης και της τελικής επεξεργασίας το 2010 στο στούντιο La Buissonne, έξω από την Αβινιόν.

Γεννημένος στη Σουηδία το 1952, σήμερα κάτοικος Κοπεγχάγης, ο κιθαρίστας Bjarne Roupé έχει ηχογραφήσει με πολλά δικά του γκρουπ και με ένα πλήθος διεθνών μουσικών και συνόλων. Ανάμεσά τους, ο Palle Mikkelborg, [στο άλμπουμ Miles Davis Αura], η Danish Radio Big Band, η Marilyn Mazur, ο Dizzy Gillespie, ο Eddie Harris, ο Bob Brookmeyer, ο Jimmy Smith, ο Toots Thielemans, ο Hermeto Pascoal, ο Clark Terry, ο Van Morrison, ο Georgie Fame, ο Johnny Griffin, ο Art Farmer. O Roupé είναι κατά παράδοση σολίστας στα διάφορα μουσικά σύνολα που έχει δημιουργήσει ο Mantler συμμετέχοντας σε κονσέρτα και ηχογραφήσεις σε διάφορες παραγωγές, όπως το Cerco Un Paese Innocente (ECM 1556) το School of Understanding (ECM 1648). Καθώς και συμμετοχές στα άλμπουμ Songs and One Symphony (ECM 1721) καιHide and Seek (ECM 1738 ). Η πιο πρόσφατη συνεργασία του με τον Mantler ήταν στο Guitar Concerto που πρωτο-παρουσιάστηκε στο JazzFest 2007 του Βερολίνου και ηχογραφήθκε στη συνέχεια στο άλμπουμConcertos (ΕCM 2054).

 

Γεννημένος στη Κοπεγχάγη το 1962 ο Per Salo σπούδασε όργανο και πιάνο στη Δανία την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Δραστήριος μουσικός τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου κατέχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονης μουσικής. Πρόσφατα εμφανίστηκε σε μια σειρά κονσέρτων στη Γερμανία και στη Δανία ερμηνεύοντας ως σολίστ την Turangalila Symphony του Olivier Messiaen. Το 1997 η εταιρεία Chandos κυκλοφόρησε ένα σόλο δίσκο του, το Concerto in Due Tempi, του Per Nørgaard, που πρωτοπαρουσιάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Δανίας όταν ο συνθέτης απέσπασε το βραβείο Léonie Sonning. Ο Salo είναι αποδέκτης πολλών μουσικών διακρίσεων και βραβείων, ανάμεσά τους, το Μέγα Καλλιτεχνικό Βραβείο των Δανών Μουσικοκριτικών.

Μετά από 25 χρόνια διαβίωσης στις ΗΠΑ, ο Μάικλ Mantler (γεννημένος το 1943 στη Βιέννη), διέκοψε τη συνεργασία του με WATT Records, την ετικέτα που ίδρυσε με την Carla Bley και επέστρεψε στην Ευρώπη το 1991. Τώρα ζει στη Δανία και τη Γαλλία, και ηχογραφεί για την ECM.

Η δισκογραφία του στην ECM περιλαμβάνει το Folly Seeing All This σε συνεργασία με το κουαρτέτο εγχόρδων Balanescu, και τον Jack Bruce να τραγουδά το ομώνυμο κομμάτι, βασισμένο σε ποίηση του Samuel Beckett το 1992. Μια σουίτα από τραγούδια για φωνή, μεγάλη ορχήστρα και σύνολο δωματίου εμπνευσμένη από την ποίηση του Giuseppe Ungaretti υπό τον τίτλο Cerco un Paese innocente, ηχογραφήθηκε το 1994. Στην όπερα School of Understanding (1996) ο Mantler καταθέτει το πρώτο του λιμπρέτο. Ο Mantler σε όλη τη δημιουργική του πορεία συνδιαλεγόταν με κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Becket, Pinter, Gorey, Soupualt κλπ). Τραγουδιστές αυτής της παραγωγής ήταν ο Jack Bruce, ο Robert Wyatt, η Mona Larsen και η Susi Hyldgaard. Μια μεγάλη ορχηστρική σύνθεση υπό τον τίτλο One Symphony, ηχογραφήθηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης και αρχιμουσικό τον Peter Rundel, το 1998.

Το Hide And Seek (2000) ήταν μια μουσική ερμηνεία του ομώνυμου θεατρικού έργου του Paul Auster, με τον Robert Wyatt και την Susi Hyldgaard στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ανθολογία Review(ηχογραφήσεις 1968 - 2000) διαγράφει όλη την καλλιτεχνική πορεία του Mantler ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο για να κορυφωθεί με την ερμηνεία του Pharoah Sanders και της JCOΑ, το 1968.

Ο δίσκος Concertos, ηχογραφήθηκε το 2007/8, με την Kammerensemble Neue Musik του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Roland Kluttig και με σολίστ τους Roswell Rudd, Nick Mason, Majella Stockhausen, Pedro Carneiro, Bob Rockwell, και τον ίδιο τον Mantler στην τρομπέτα. «Είναι μια δεύτερη ματιά στη δουλειά της JCO. Οι συνθέσεις τώρα υποστηρίζονται από ένα κλασικό αλλά ευέλικτο σύνολο δωματίου καθώς και από νέους τζαζ και ροκ μουσικούς», λέει ο Μantler.

Τα τελευταία χρόνια ο Michael Mantler έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το σύνολο του έργου του. Ανάμεσά τους το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο για την Αυτοσχεδιαζόμενη Μουσική, το Prandtauer Prize της πόλης που πέρασε την πρώτη του νεότητα (St. Pölten) καθώς και το βραβείο της πόλης της Βιέννης.

Το For Two παρουσιάστηκε στο κλαμπ Porgy & Bess στη Βιέννη στις 19 Ιουνίου, ενώ πολλά κονσέρτα θα ακολουθήσουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.