Roscoe Mitchell and the Note Factory

Far Side


Roscoe Mitchell   saxophones, flutes

Corey Wilkes   trumpet, flugelhorn

Craig Taborn   piano

Vijay Iyer   piano

Jaribu Shahid   double-bass

Harrison Bankhead   double-bass, cello

Tani Tabbal   drums

Vincent Davis   drums

ECM 2087
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
11.2010

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

  • Quintet 2007 A For Eight 

    Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

  1. Far Side/Cards/Far Side [30:56]
  2. Quintet 2007 A For Eight [9:56]
  3. Trio Four For Eight [12:37]
  4. Ex Flover Five [12:24]

Μια ζωντανή ηχογράφηση από τον Roscoe Mitchell και το εξαιρετικό γκρουπ του the Note Factory, το Far Side παρουσιάζει μια περιπετειώδη μουσική από μια παράσταση στο Burghausen Jazz Festival στη νότια Γερμανία το 2007. Το γκρουπ προσφέρει μια ασυμβίβαστη διερεύνηση των επιπέδων του ήχου μέσω των συνθέσεων του Roscoe Mitchell, καθώς η συνεχώς μεταβαλλόμενη μουσική αποδεσμεύει εκρηκτική ενέργεια μέσα από την ευρύτητα των δομών της.

Το Far Side είναι η δεύτερη ηχογράφηση του γκρουπ στην ECM. Ο Roscoe περίγραψε την πρώτη ηχογράφηση του 1999, το Nine To Get Ready, ως την πραγματοποίηση ενός ονείρου που είχε για πολλά χρόνια να συνδυάσει ένα σύνολο αυτοσχεδιαστών με τα χρώματα μιας ορχήστρας. Το όνειρο είναι πια μια στιβαρή πραγματικότητα καθώς ο Mitchell, όχι απλά συνεχίζει να κάνει με τη μουσική του τα όρια ανάμεσα στη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό δυσδιάκριτα αλλά και να εμπνέει μια ολόκληρη γενιά νέων μουσικών. Το Far side παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα χαρισματικό επιτελείο νέων μουσικών, υπέρμαχων αυτής της αισθητικής κατεύθυνσης: Ο τρομπετίστας Corey Wilkes, και οι πιανίστες Craig Taborn και Vijay Iyer παρότι διευθύνουν τα δικά τους γκρουπ θέτουν ως προτεραιότητά τους να παίζουν με τον Roscoe Mitchell.

Ο Craig Taborn εξηγεί τους λόγους που δουλεύει με τον Roscoe Mitchell, στη συνέντευξή του με τον Nate Chinen: «Το είδος των πραγμάτων που ο Roscoe επεξεργάζεται έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ιδεών μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, για να τις κάνει, όσο πιο τρισδιάστατες είναι δυνατό. Φορτίζει τη μουσική με τόση δράση από τόσα διαφορετικά ρεύματα δημιουργώντας μια πραγματικά πολυεπίπεδη δομή. Του αρέσει πολύ το βάθος. Το νόημα προέρχεται από την πολλαπλότητα των ιδεών. Αλλά βγαίνοντας από αυτό, οι δυνατότητες του ήχου αλλάζουν, επειδή είσαι αναγκασμένος να εξελίξεις τον ήχο σου, τις ιδέες σου σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η διαδικασία σε ωθεί να ακούσεις τα πάντα με μεγαλύτερη καθαρότητα. Μπορείς πράγματι να γίνεις μέτοχος αυτού του ακούσματος στο σύνολό του. Αντί να επικεντρωθείς σε μια ιδέα ή σε μια γραμμή αυτοσχεδιασμού, μπορείς να εστιάσεις σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Παίζοντας με τον Roscoe, μπορώ πια να ακούω αυτό τον χώρο με έναν διαφορετικό τρόπο».

Γεννημένος στο Σικάγο το 1940, Roscoe Mitchell είναι ένας από τους καινοτόμους της δημιουργικής μουσική της μετα-Coltrane και μετα-Ayler εποχής, και ένας από τους εξέχοντες  συνθέτες-μουσικούς που έχουν προκύψει από τις τάξεις του AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians). Ίδρυσε το Art Ensemble of Chicago (αρχικά υπό τον τίτλο Roscoe Mitchell Art Ensemble), του οποίου η ECM κληρονόμησε εξαιρετικά άλμπουμ που είναι το Nice Guys, το Full Force, το Urban Bushmen και το Tribute To Lester. Λίγο αργότερα ο Mitchell υπήρξε συν-επικεφαλής του Τrasantlatic Art Ensemble μαζί με τoν σαξοφωνίστα Evan Parker. Με αυτή τη σύνθεση, ο Roscoe εξέδωσε το άλμπουμ Composition/Improvisation Nos 1, 2 & 3 με το οποίο απέσπασε τη διάκριση του Άλμπουμ της Χρονιάς του Γαλλικού περιοδικού Jazzman, ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις που έχει λάβει. Εκτός από τις περιοδείες και τις συναυλίες ο Roscoe Mitchell κατέχει σήμερα τη θέση του Διακεκριμένου Καθηγητής Μουσικής Milhaud στο Mills College της Καλιφόρνιας. Το Far Side κυκλοφορεί λίγο μετά τη συμπλήρωση των 70 του χρόνων.

Ο Craig Taborn που επίσης παίζει στο νέο άλμπουμ του Michael Formanek The Rub & Spare Change, έχει μόλις ηχογραφήσει ένα σόλο πιάνο άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει από την ECM το 2011. Το 2005 έπαιξε στο άλμπουμ Prezens του David Torn και με τον Roscoe παίζει στο Nine To Get Ready –καθώς και σε δύο ακόμα ηχογραφήσεις του Transatlantic Art Ensemble. Ακριβώς το ίδιο, έχει συμβεί και με τον μπασίστα Jaribu Shahid και τον ντράμερ Tani Tabbal, οι οποίοι συντροφεύουν τον Mitchell για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο δυναμικός νεαρός τρομπετίστας Corey Wilkes έχει επίσης ηχογραφήσει για την ECM με το Transatlantic Art Ensemble και αντικατέστησε την κενή θέση που άφησε ο Lester Bowie στο Art Ensemble of Chicago το 2003. Χαίρει ευρύτατης αποδοχής και θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της jazz, της funk και των μεταξύ τους ιδιωμάτων.

Ο Vijay Iyer, ο Harrison Bankhead και ο Vincent Davis, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ECM με αυτή την ηχογράφηση. Ο Iyer, ένας βέρος αυτοσχεδιαστής, πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως Μουσικός της Χρονιάς από την Ένωση δημοσιογράφων της Τζαζ. Ο μπασίστας-τσελίστας Harrison Bankhead και ο ντράμερ Vincent Davis έχουν περιοδεύσει μαζί με το Roscoe Mitchell Trio. Ο Bankhead, περισσότερο γνωστός από τη συνεργασία του με τον αείμνηστο Fred Anderson, έχει επίσης παίξει με τον Oliver Lake και τον Joshua Redman, καθώς και με τα γκρουπ 8 Bold Souls, Frequency και the Indigo Trio. Ο Vincent Davis έχει υπάρξει μέλος του τρίο του Malachi Favors Maghostut, και έχει συμμετάσχει σε γκρουπ των Craig Taborn και Billy Brimfield.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.