Tord Gustavsen Quartet

Extended Circle


Tore Brunborg: τενόρο σαξόφωνο

Tord Gustavsen: πιάνο

Mats Eilertsen: ακουστικό μπάσο

Jarle Vespestad: ντραμς


ECM 2358
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
02.2014

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Silent Spaces 

  Please install flash

 • Entrance 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Right There [2:55]
 2. Eg Veit I Himmerik Ei Borg [5:39]
 3. Entrance [2:52]
 4. The Gift [6:20]
 5. Staying There [4:52]
 6. Silent Spaces [3:31]
 7. Entrance, var. [2:46]
 8. Devotion [4:34]
 9. The Embrace [4:58]
 10. Bass Transition [0:43]
 11. Glow [5:11]
 12. The Prodigal Song [6:23]

Για τον νορβηγό πιανίστα Tord Gustavsen, ο τίτλος του έκτου άλμπουμ του με την ECM Extended Circle έχει μια ιδιαίτερη σημασία: Το Extended Circle αναφέρεται στην ολοκλήρωση ενός διπλού κύκλου από τριλογίες. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει το Changing Places, το The Ground και το Being There, και ο δεύτερος με το κουαρτέτο, με το Restored, Returned το 2009 και στη συνέχεια με το The Well το 2012 και βέβαια με την παρούσα ηχογράφηση.

Το Extended Circle ενσωματώνει ήχους εμπνευσμένους από χορωδιακά και spirituals, που αναπτύχθηκαν συλλογικά και που εντάχθηκαν σταδιακά στο ρεπερτόριο καθώς το γκρουπ περιόδευε για την παρουσίαση του άλμπουμ The Well. «Ο τίτλος του νέου άλμπουμ αναφέρεται επίσης σε μια άποψη για τα πράγματα που δεν είναι γραμμική», λέει ο Gustavsen και συνεχίζει: «Η μοντερνιστικής απόχρωσης θεωρία για τη γραμμική εξέλιξη των πραγμάτων έχει παρέλθει οριστικά... Σήμερα, μιλώντας για μια άλλη εξέλιξη που διαγράφεται από κύκλους ή σπείρες, επιστρέφουμε για να δούμε τα ίδια ζητήματα της μουσικής και των ιδεών από νέες οπτικές γωνίες ελπίζοντας, ότι θα κατακτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση, σφαιρικότερες εμπειρίες και πιο ολοκληρωμένες δεξιότητες».

O Gustavsen μιλά για το γκρουπ κάνοντας λόγο για έναν «δημιουργικό κύκλο ή μια κοινότητα που καθορίζεται από τις κοινές εμπειρίες, αλλά και εμπλουτίζεται από την προσωπική εμπειρία του κάθε μέλους της κοινότητας». Απτό παράδειγμα αυτής της κοινής εμπειρίας είναι το Entrance που είναι η μοναδική συλλογική σύνθεση αυτού του άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο Όσλο τον Ιούνιο του 2013. Είναι κάποιες μουσικές φόρμες που κράτησαν οι μουσικοί από τις συναυλίες ή τις ηχογραφήσεις που έκαναν κατά καιρούς και μέσα στο χρόνο διαμορφώθηκε ως μια συλλογική σύνθεση.

Το μουσικό θέμα του Entrance επενεμφανίζεται στο άλμπουμ σε μια παραλλαγή. Αυτό είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στον Gustavsen καθώς τον παραπέμπει στη λογική της σουΐτας. Ο ίδιος σχολιάζει « η δραματουργία των κομματιών είναι ένα κοινό πάθος που μοιραζόμαστε με τον Manfred Eicher και έχουμε πάντα έναν δημιουργικό διάλογο γύρω από αυτό. Κάθε μετάβαση ακούγεται φυσική ωστόσο σε αυτό το άλμπουμ υπάρχουν περισσότερες στυλιστικές εναλλαγές από τα προηγούμενα».

Οι προσεκτικοί ακροατές θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα πώς το κουαρτέτο παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα κάνοντας χρήση της δυναμικής. Παρ 'όλα αυτά, «όλα προέρχονται από ένα πολύ σαφές σημείο της ακινησίας, καθώς η βασική αρχή της παραγωγής της μουσικής είναι ο διαλογισμός», δηλώνει ο Gustavsen.

Το Extended Circle ανοίγει και κλείνει με μια σύνθεση για τρίο, ενώ οι ενδιάμεσες συνθέσεις διερευνούν τις δυναμικές και τα ηχοχρώματα του κουαρτέτου. «Επανέρχεται κανείς στο σημείο της εκκίνησης αλλά με νέα αντίληψη και ενώ τα πράγματα δείχνουν ίδια, όλα αλλάζουν» συνοψίζει ο Gustavsen μιλώντας για ένα άλμπουμ που κοιτά πίσω στο ξεκίνημα του καλλιτέχνη με ένα νέο βλέμμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.