Sokratis Sinopoulos Quartet

Eight Winds


Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο 
Δημήτρης Εμμανουήλ: ντραμς

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα

Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο

Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο 

Δημήτρης Εμμανουήλ: ντραμς


ECM 2407
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
10.2015

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • 21st March, var. 

  Please install flash

 • Aegean Sea 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Eight Winds [8:16]
 2. Yerma [7:11]
 3. 21st March [4:38]
 4. Thrace [4:33]
 5. Aegean Sea [4:33] 
 6. In Circles [5:16] 
 7. Lyric [5:30] 
 8. Street Dance [4:07]
 9. Forever [5:49]
 10. 21st March, var. [2:25]
 11. Stillness [1:07]
 12. Eight Winds, var. [3:37]

O χαρακτηριστικός λυγμός της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου έχει ακουστεί σε ηχογραφήσεις της ECM στον δίσκο Athens Concert των Charles-Lloyd – Μαρίας Φαραντούρη καθώς και σε πολλές ηχογραφήσεις της Ελένης Καραΐνδρου (The Weeping Meadow, Elegy of the Uprooting, Medea, Trojan Women). O Σινόπουλος έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντας για την λύρα στην Ελλάδα, τόσο στην παραδοσιακή μουσική όσο και στα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Βλέποντάς τον για πρώτη φορά να παίζει, ανακαλύπτει κανείς το εύρος των συναισθημάτων και της εκφραστικότητας που μεταφέρονται μέσω της λύρας αλλά και τη δυναμική του ήχου που παράγεται από αυτό το μικρό τοξωτό όργανο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, ο Σωκράτης Σινόπουλος σπούδασε κλασική κιθάρα, Βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι πριν αρχίσει να ασχολείται με την λύρα σε ηλικία 14 ετών. Έναν χρόνο αργότερα, έπαιζε με το σύνολο του δάσκαλού του Ross Daly, ενώ εδώ και δυο δεκαετίες έχει συνεργαστεί με συνθέτες μουσικούς και ερμηνευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, ο Σωκράτης έχει βρει τη δική του προσωπική φωνή ως δημιουργικός μουσικός. «Παίζω ένα όργανο που συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράδοση και ζω σε έναν τόπο όπου η παράδοση είναι πραγματικά ισχυρή. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε μια ισχυρή παράδοση. Είναι σα να έχεις μια μηχανή του χρόνου που μπορεί να σε ταξιδέψει στο μεσαίωνα ή στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, πηγαίνοντάς σε πολλές χώρες. Μου άρεσε που όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα την παράδοση της πατρίδας μου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως πρόσφατα, κάτι νέο γεννήθηκε κάτι πιο οικουμενικό ας πούμε, που γεφυρώνει και συνδυάζει όλες τις προηγούμενες μουσικές μου εμπειρίες», λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος.

H συνάντησή του με τον πιανίστα Γιάννη Κυριμκυρίδη (γεννημένος το 1979 στα Ιωάννινα), ναν εξίσου πολυδιάστατο μουσικό, οδήγησε στην εκκίνηση του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου το 2011. «Με το Γιάννη αισθάνθηκα ότι μας συνέδεε κάτι βαθύτερο από μια μουσική σχέση. Θα έλεγα πως υπάρχει μια πνευματική αλλά και συναισθηματική συγγένεια».

Το Eight Winds, το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Σωκράτη Σινόπουλου στην ECM, ηχογραφήθηκε στο στούντιο Sierra τον Απρίλιο του 2014 με παραγωγό τον Manfred Eicher.

Οι στοχαστικές συνθέσεις και οι γοητευτικές μπαλάντες του άλμπουμ δίνουν τον κεντρικό μελωδικό ρόλο στη λύρα που υποστηρίζεται από το ευαίσθητο πιάνο του Γιάννη και την λεπτεπίλεπτη παρουσία του μπάσου του Δημήτρη Τσεκούρα και των ντραμς του Δημήτρη Εμμανουήλ.

«Δεν κάνουμε μουσική fusion» διευκρινίζει ο Σινόπουλος. «Καθένας από εμάς έχει αποκτήσει και αφομοιώσει μεγάλη εμπειρία και γνώση διαφορετικών μουσικών στυλ, πριν προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον. Το πνεύμα της ηχογράφησης ήταν ωστόσο –και με την παραίνεση του Manfred Eicher ως παραγωγού– πολύ ελεύθερο. Την παραμονή της ηχογράφησης η μόνη σύστασή μου προς τους μουσικούς ήταν: ‘Ιδιαίτερα στα σόλο, αν αντιληφθείτε πως παίζετε κάτι που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τζαζ, φολκ, κλασικό ή οτιδήποτε άλλο προσπαθήστε να το αποφύγετε. Χωρίς αυτολογοκρισία, ας προσπαθήσουμε να βρούμε τις κοινές ρίζες του αυτοσχεδιασμού μας’. Ένας παράγοντας που μας ενώνει είναι οι κοινοί μουσικοί τρόποι που ακολουθούμε λόγω του μουσικού μας υπόβαθρου». Για τον Σωκράτη οι οκτώ άνεμοι του τίτλου (eight winds) θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τα μουσικά ρεύματα που επηρεάζουν και στροβιλίζονται γύρω από τη μουσική. «Θα ήταν ωραία να ακολουθήσουμε αυτούς τους ανέμους ή να τους αφήσουμε να μας παρασύρουν, όμως αυτή τη φορά δεν θελήσαμε να ξεφύγουμε (αποπροσανατολιστούμε) από το μουσικό μας κέντρο. Και αν θα μπορούσα να περιγράψω αυτό το κέντρο σαν έναν οικείο χώρο όπου μπορεί κανείς να μείνει ακίνητος και να νιώσει τους ανέμους να περνούν από δίπλα του, αυτός θα ήταν το Αιγαίο Πέλαγος (βλέπε την 5η σύνθεση υπό τον τίτλο Αegean Sea), όπου προσπάθησα να αναμείξω κάποιους χαρακτηριστικούς ήχους από τα νησιά. Και βέβαια να προσθέσουμε πως η λύρα ήταν και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά όργανα στα νησιά του Αιγαίου». 

Η λύρα είναι δημοφιλής στην Ελλάδα σε διάφορες περιοχές σήμερα, «αλλά ως λαϊκό-παραδοσιακό όργανο προορισμένο να παίζει λαϊκή χορευτική μουσική. Και για τους μουσικούς – ιδίως για εκείνους της παλαιότερης γενιάς – ανεξάρτητα από τη δεξιοτεχνία που διαθέτουν, δεν είναι εύκολο να παρουσιάσουν τη μουσική τους έξω από τις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες της. Αλλά αυτό αλλάζει τώρα, καθώς η νέα γενιά προσπαθεί να βρει μια καινούρια φωνή στα παλιά-ιστορικά όργανα . "

Σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης, ο Σωκράτης πιστεύει πως έχει αποκομίσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία από τις πολλές και διαφορετικές συνεργασίες του όλα αυτά τα χρόνια. Από τις πρόσφατες εμπειρίες του, αξιολογεί την συνεργασία του με τον Charles Lloyd ως ιδιαίτερα σημαντική. «Η ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Charles Lloyd έφτασε σε μια στιγμή της ζωής μου που ένιωθα πως είχα ακούσει σχεδόν τα πάντα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μαγικά ήταν να είσαι στη σκηνή με τον Charles και τους απίστευτες μουσικούς του κουαρτέτου του, κάθε στιγμή. Η αίσθηση της ελευθερίας στο χώρο της μουσικής ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική για μένα, που μου έδωσε νέες ιδέες για τη μουσική φόρμα του Eight Winds».

Εκτός από τις μουσικές-ερμηνευτικές ενασχολήσεις, ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και παραγωγός στις δραστηριότητες του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και είναι λέκτορας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου της Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία τεσσάρων και έλαβε το πτυχίο του στην κλασική μουσική στην ηλικία των 16. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ταινίες και παραγωγές. Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί με τζαζ και «world music» καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Ara Dinkjian, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και ο Haig Yazdjian.

Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και προέρχεται από μουσική οικογένεια. Έπαιζε πιάνο, βιολί, κιθάρα και ντραμς πριν ξεκινήσει το μπάσο.

Ο Δημήτρης Εμμανουήλ αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης και έχει ασχοληθεί με τα ελληνικά κρουστά καθώς και τα κρουστά της Λατινικής Αμερικής. Έχει βραβευτεί με το βραβείο του καλύτερου Νέου Μουσικού το 1997 στην Ελλάδα και έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλά σύνολα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής καθώς και με χορευτικά σύνολα.

Το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου πρόκειται να παρουσιάσει την νέα του δουλειά στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.