Kate Moore

Dances and Canons


Saskia Lankhoorn: πιάνο


ECM New Series 2344
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
04.2015

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Spin Bird 

  Please install flash

 • Zomer 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Spin Bird
 2. Stories For Ocean Shells
 3. The Body Is An Ear
 4. Canon
 5. Zomer
 6. Joy
 7. Sensitive Spot
 8. Spin Bird

Η δουλειά μου ασχολείται με ό, τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Με αποκαλυπτικές περίτεχνες, περίπλοκες, υποδόριες διαρθρωτικές δυνατότητες και μια υπόγεια αρχιτεκτονική, στόχος μου είναι να οικοδομήσω την πολυπλοκότητα ενσωματωμένη με την άμεση ακουστική εντύπωση

Kate Moore

Το άλμπουμ Dances and Canons είναι η εκκίνηση της συνεργασίας της συνθέτριας Kate Moore και της πιανίστας Saskia Lankhoorn με την ECM. H Μoore γεννήθηκε στην Αγγλία το 1979 και ζει στην Ολλανδία, όπου και σπούδασε με τον Louis Andriessen. Μεγάλωσε ωστόσο στην Αυστραλία η οποία της μετάδωσε τις δυνατές εκείνες παραστάσεις που διέγειραν τη δημιουργική της φαντασία και μετάφεραν στη μουσική της τα ηχοτοπία της φύσης που μεταλλάσσονται, στροβιλίζονται και διαμορφώνουν τα πολλά επίπεδα της μουσικής της. Στο πρόσωπο της Ολλανδής πιανίστας Lankhoorn -επίσης γεννημένη το 1979- η Moore αναγνώρισε την αφοσίωση και τη δημιουργικότητα μιας ερμηνεύτριας που θα μπορούσε να της εμπιστευτεί τις συνθέσεις της. «Είναι αδύνατο να ακούσεις αυτή τη μουσική και να μην θαυμάσεις τις τεράστιες τεχνικές δυνατότητες που πρέπει να διαθέτει ο ερμηνευτής», γράφει ο George Miller, στο εισαγωγικό του σημείωμα στην έκδοση που συνοδεύει το CD.

Για την Lankhoorn, η απαιτητική μουσική είναι ένα γνώριμο έδαφος. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ηλικία 16 ετών στο Ολλανδικό ραδιόφωνο παίζοντας Schoenberg. Συναντήθηκε με την Moore το 2003 όταν βρίσκονταν αμφότερες στο Royal Conservatorium της Χάγης. Όταν η Lankhoorn έγινε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου Ensemble Klang, η Moore ήταν από τους πρώτους συνθέτες που παρουσίασε. Από τότε έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με διαφορετικό συχνά περιεχόμενο, όπως μουσική για χορό, για θέατρο, για εικαστικές εγκαταστάσεις, ταινίες κλπ

Το ρεπερτόριο του άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε στην αίθουσα συναυλιών της Ραδιοφωνίας του Λουγκάνο με παραγωγό τον Manfred Eicher, καλύπτει πάνω από μια δεκαετία συνθετικής προσπάθειας της Moore. Για παράδειγμα το έργο Stories for Ocean Shells γράφτηκε το 2000 (μια ανάθεση της Αυστριαλιανής Κοινότητας Σύγχρονης Τέχνης) ενώ το 16λεπτο Canon για τέσσερα πιάνα τελείωσε λίγο πριν την ηχογράφηση. Η συνθέτρια περιγράφει το έργο, ως μια διερεύνηση του χαρακτήρα του ρυθμού: «Διαφορετική εξέλιξη των συγχορδιών έχει διαφορετική συναισθηματική επίδραση... Τίθεται το ερώτημα του ρυθμού και της πρόσληψης του χρόνου καθώς και του τρόπου με τον οποίο ο ερμηνευτής αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον παράγοντα χρόνο στο έργο».

Τέσσερις συνθέσεις εδώ, τα Stories for Ocean Shells, Spin Bird (2008) Zomer (2006) και Joy (2003) είναι για σόλο πιάνο ενώ το Spin Bird εμφανίζεται σε δύο εκδοχές που με αυτές, ανοίγει και κλείνει το άλμπουμ. Η σύνθεση υπό τον τίτλο The Body Is An Ear (2010) για δυο πιάνα, είναι εμπνευσμένη από τα κείμενα του Σούφι φιλόσοφου, τραγουδιστή και μουσικού Hazrat Inyat Khan. Το έργο Sensitive Spot (2006) για πολλαπλά πιάνα γράφτηκε για το Ολλανδικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Modelo 62. Στην παρούσα εκδοχή, η Lankhoorn ηχογράφησε το έργο πολλές φορές και οι ηχογραφήσεις ενσωματώθηκαν για να δημιουργήσουν «έναν κυμματιστό πουαντιλιστικό ηχητικό κόσμο», όπως επισημαίνει ο George Miller. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αίσθηση της καθυστέρησης σε αντίθεση με τη μαθηματική ακρίβεια του λεγόμενου ηλεκτρονικού reverb... To ανθρώπινο τέμπο αλλάζει συνεχώς και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι σαν ένα φύλλο που τρεμοπαίζει καθώς δονείται από το χτύπημα των φτερών ενός κολιμπρί.

Η μουσική της Kate Moore έχει παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους, αναμεσά τους, το Carnegie Hall, το Concertgebouw Amsterdam το Τhe Sydney Opera House καθώς και στα φεστιβάλ Τhe Bang on a Can Marathon, ISCM World Music Days, Gaudeamus Muziekweek, November Music, Sonic Festival NY, MATA Festival, Τhe Canberra International Chamber Music Festival κλπ. Η Moore έχει πάρει πολλά βραβεία και διακρίσεις με σημαντικότερα τα Τhe Apeldoorn Young Composers Award 2003, Carlsbad Festival Composer Prize 2010, De Komeet Culture Prize 2010, Hague Top Talent 2012.

Η Saskia Lankhoorn δραστηριοποιείται στο πεδίο της σύγχρονης μουσικής ως σολίστ αλλά και στη μουσική δωματίου, παίζοντας με διάφορα σύνολα όπως τα Asko -Schönberg Ensemble, Electra, Ensemble Klang κ.α. Με το σύνολο Klang έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Huddersfield, στις εκδηλώσεις της πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου το 2012 και στο Sonic Festival της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης ερμηνεύσει έργα για σόλο πιάνο των συνθετών Horațiu Rădulescu, Noriko Koide, Silvia Borzelli, Peter Adriaansz, Pete Harden και Γιάννη Κυριακίδη. Η πιανίστα έχει διακριθεί σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας σημαντικά βραβεία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.