ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ

Concert In Athens


Kim Kashkashian: βιόλα, Jan Garbarek: τενόρο σαξόφωνο,

Βαγγέλης Χριστόπουλος: όμποε,

Ελένη Καραΐνδρου: πιάνο, Sergiu Nastasa: βιολί,

Renato Ripo: βιολοντσέλο; Στέλλα Γαδέδη: φλάουτο,

Marie-Cécile Boulard: κλαρινέτο, Sonia Pisk: φαγκότο,

Βαγγέλης Σκούρας: γαλλικό κόρνο, Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα, Maria Bildea: άρπα,

Ντίνος Χατζηϊορδάνου: ακορντεόν, Άρης Δημητριάδης: μαντολίνο,

 

Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής,

υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ


ECM New Series 2220
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
01.2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Nostalgia Song 

  Please install flash

 • Adagio for Saxophone 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Requiem for Willy Loman   Death of a Salesman 
 2. Eternity Theme   Eternity and a Day
 3. Closed Roads  
 4. Waiting    Number Ten   
 5. Voyage   Voyage to Cythera   
 6. Invocation   Who’s Afraid of Virginia Woolf  
 7. Tango of Love   Number Ten  
 8. Tom’s Theme   The Glass Menagerie 
 9. Laura’s Waltz   The Glass Menagerie  
 10. Adagio   Landscape in the Mist        
 11. After Memory        
 12. Farewell Theme   The Beekeeper   
 13. Seeking Theme   Dust of Time  
 14. Nostalgia Song    Number Ten  
 15. Waltz of the Rain    Number Ten     
 16. Adagio for Saxophone  
 17. Dance   Ulysses’ Gaze   
 18.  Requiem for Willy Loman, var.   Death of a Salesman

 

 

 

 

 

 

«Νιώθω πως καθεμία από τις συνθέσεις μου είναι τμήμα ενός μωσαϊκού που παίρνει την τελική μορφή του, αργά-αργά με το πέρασμα των χρόνων», είπε κάποτε η Ελένη Καραΐνδρου και η εικόνα αυτή γίνεται ολοένα και πιο ανάγλυφη σε κάθε νέο δίσκο της συνθέτριας.

Το Concert in Athens είναι η δέκατη δισκογραφική συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με την ECM. Το υλικό του δίσκου προέρχεται από τη ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών της συνθέτριας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια θριαμβευτική επιστροφή καθώς οι συναυλίες αυτές σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία μετά από τις εξίσου πετυχημένες συναυλίες της στον ίδιο χώρο, υπό τον τίτλο Ελεγεία του Ξεριζωμού, το 2005.

Οι κορυφαίες ερμηνείες των Jan Garbarek και Kim Kashkashian δίνουν νέα πνοή στη μουσική. Και οι δυο σολίστ είναι παλιοί συνεργάτες της συνθέτριας: ο Garbarek με το υποβλητικό παίξιμό του στα θέματα του Μελισσοκόμου (που περιλαμβάνεται στον δίσκο Music for Films) και η Kashkashian ως μουσικός-πρωταγωνίστρια στο Βλέμμα του Οδυσσέα. Η συνθέτρια έχει συχνά προσκαλέσει και τους δύο μουσικούς να συμμετέχουν σε εξαιρετικά μουσικά γεγονότα όλα αυτά τα χρόνια.

Τα μουσικά θέματα από Το βλέμμα του Οδυσσέα και τον Μελισσοκόμο, σταθμοί στη συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με την Kashkashian και τον Garbarek, πλαισιώνονται και από άλλα θέματα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Η σκόνη του χρόνου, Μιa Αιωνιότητα και μια μέρα, Τοπίο στην Ομίχλη και Ταξίδι στα Κύθηρα. Όλα αποκαλύπτουν νέες όψεις, καθώς η Kashkashian και ο Garbarek πρωταγωνιστούν δίπλα στους μόνιμους συνεργάτες - σολίστες της Ελένης μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Χριστόπουλος στο όμποε που εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ηχογράφησης ωστόσο, είναι μια πληθώρα συνθέσεων που είτε είναι νέα έργα είτε ηχογραφούνται για πρώτη φορά σε CD. Ανάμεσά τους, oι συνθέσεις που γράφτηκαν για θεατρικές παραστάσεις, που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας, όπως το Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Edward Albee, Ο Γυάλινος Κόσμος του Tennessee Williams, καθώς και Ο Θάνατος του Εμποράκου του Arthur Miller σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασσέν.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μουσικής για το θέατρο ανοίγει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων που καλούνται να διερευνήσουν οι μουσικοί: «Θέλησα να μοιραστώ μαζί τους μνήμες από τα παλιά αλλά και νέα μου ταξίδια σε θεατρικούς και ποιητικούς κόσμους. Με τον Jan βυθίστηκα στη γοητεία και την οδύνη του Arthur Miller, του Edward Albee και του Tenesse Williams …» δηλώνει η Ελένη Καραΐνδρου.

Η ηχογράφηση ανοίγει και κλείνει με το βαθιά στοχαστικό σαξόφωνο του Garbarek, που συνοδεύεται από το πιάνο της Καραΐνδρου και από ορχήστρα εγχόρδων, που παίζουν το Requiem for Willie Loman από τον Θάνατο του Εμποράκου.

Η συνθέτρια σημειώνει: «Το στιβαρό και ευαίσθητο δοξάρι της Kim με ταξίδεψε στον ευάλωτο κόσμο της Laura, στον Γυάλινο κόσμο, ζευγαρωμένο με τον μαγικό ήχο του σαξόφωνου. Πρώτα όμως διέσχισε τους Κλειστούς ΔρόμουςClosed Roads με όλο το πάθος και την απαράμιλλη εσωτερική ευγένεια που την διακρίνουν». Η σύνθεση Closed Roads, έργο για βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων δισκογραφείται για πρώτη φορά, ενώ για πρώτη φορά ηχογραφούνται και οι συνθέσεις: Μετά τη Μνήμη, για βιόλα, όμποε και σαξόφωνο καθώς και το Αdagio για σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων.

Η ηχογράφηση περιλαμβάνει επίσης τέσσερις γοητευτικές μινιατούρες, εμπνευσμένες από το μυθιστόρημα «Το 10» του Μ. Καραγάτση, που γράφτηκαν για την τηλεοπτική διασκευή του έργου στην ελληνική τηλεόραση και παρουσιάζονται εδώ σε νέα ενορχήστρωση.

Η έκδοση που συνοδεύει το CD περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη συναυλία καθώς και ένα σημείωμα  της Ελένης Καραΐνδρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.