Amina Alaoui

Arco Iris


Amina Alaoui: φωνή, ντέφι

Saïfallah Ben Abderrazak: βιολί

Sofiane Negra: ούτι

José Luis Montón: flamenco κιθάρα

Eduardo Miranda: μαντολίνο

Idriss Agnel: κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα


ΕCM 2180
CD
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
06.2011

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

 • Flor de Nieve 

  Please install flash

 • Fado Menor 

  Please install flash

 • Que Fare 

  Please install flash

Ο ΔΙΣΚΟΣ

 1. Hado [1:50]
 2. Búscate en mí [6:31]
 3. Fado Al-Mu'tamid [5:30]
 4. Flor de nieve [4:07]
 5. Oh Andaluces [6:55]
 6. Ya laylo layl [9:18]
 7. Fado menor [5:26]
 8. Búscate en mí, var. [5:32]
 9. Moradía [3:59]
 10. Las Morillas de Jaén [7:05]
 11. Que faré [4:26]
 12. Arco Iris [6:34]

 

 

 

 

«Αυτή η μουσική περιγράφει μια Ιβηρική χερσόνησο όχι όπως είναι αλλά όπως θα μπορούσε να είναι. Πρόκειται για μια ποιητική γεωγραφία που ονειρεύεται το απίθανο: ανθρώπινoι ορίζοντες που ξεπερνούν τα σύνορα, λυρικά ιδιώματα της Μεσογείου που είναι ανοικτά στο σύμπαν, στην ευφυΐα της ύπαρξης και στην επικοινωνία. Μουσική και στίχοι διερευνούν αυτές τις δυνατότητες με έναν στόχο:. την πηγαία έκφραση».

Amina Alaoui

 

Μετά την εξαιρετική της ερμηνεία στο Siwan του Jon Balke που ηχογραφήθηκε το 2007/8 η Amina Alaoui ξετυλίγει ένα ουράνιο τόξο μουσικών δυνατοτήτων, το δικό της Arco Iris. Πρόκειται για ένα ισχυρό λυρικό άλμπουμ που το απογειώνει η συνάντησή του με διάφορα μουσικά ιδιώματα που συνδέονται μεταξύ τους. «Αυτή τη φορά», λέει η Alaoui, «δεν υπάρχει καμιά ανάγκη συζήτησης για την προέλευση των  fado, του φλαμένκο ή της Αραβο-ανδαλουσιανής παράδοσης» καθώς η μουσική από μόνη της αναδεικνύει τους κοινούς τόπους των παραδόσεων και κατ’ επέκταση του στυλ Η αντίληψη της Amina, οι ερμηνευτικές της αρετές της ίδιας αλλά και του υπέροχου μουσικού της συνόλου φωτίζουν την ενότητα των πολιτισμών με έναν απόλυτα φυσικό, αυτονόητο τρόπο. Ωστόσο, όπως και η ίδια επισημαίνει, «θα πρέπει πρώτα να έχεις αφομοιώσει τις ρίζες σου, για να μπορείς να απορροφήσεις τον πολιτισμό των άλλων ..." Ιστορική γνώση, μελέτη, αποσαφήνιση είναι απαραίτητα, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα: «Είμαι ένας καλλιτέχνης του σήμερα. Απέχω πολύ από την απλή αναπαραγωγή του στυλ του παρελθόντος».

 

Τραγουδίστρια, συνθέτρια, ποιήτρια και ερευνήτρια με διακρίσεις η Amina Alaoui γεννήθηκε στη Φεζ. Ξεκίνησε τις σπουδές της μελετώντας τη μαροκινή παράδοση Gharnati, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στη δουλειά της. Σπούδασε επίσης ευρωπαϊκή κλασική μουσική από την παιδική ηλικία. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου μελέτησε μεσαιωνικό τραγούδι με τον Henri Agnel και περσικό τραγούδι με τον Djallal Akhbari, κρατώντας πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον της για τα σημεία επαφής των διαφορετικών παραδόσεων. Η Amina Aloui έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους, το Prix dInterprétation du festival de Musique Arabo-andalouse dOran (Αλγερία), το Prix dExcellence au Festival Ghanati dOijda (Μαρόκο) καθώς και το Prix dHonneur du Festival de Musique Classique Arabe της Όπερας του Καΐρου. Είναι επίσης βραβευμένη από την περίφημη Βίλλα των Μεδίκων (τη Γαλλική Ακαδημία Τεχνών) για την μουσικολογική της έρευνα γύρω από τη συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων στις λαϊκές παραδόσεις καρπός της οποίας είναι και το Arco Iris.

 

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 2010 στην αίθουσα συναυλιών του Audiorium RSI στο Λουγκάνο με παραγωγό τον Manfred Eicher. Η Alaoui πλαισιώνεται από ένα πραγματικά πολυεθνικό σύνολο: ο βιολιστής Saïfallah Ben Abderrazak και ο ουτίστας Sofiane Negra είναι από την Τυνησία. Ο Negra συνεργάζεται με την Alaoui εδώ και πολλά χρόνια και έχει μεγάλη εμπειρία, στις διαπολιτισμικές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα, με τον φλαμένκο τραγουδιστή Ines Bacan αλλά και με πολλούς μουσικούς της τζαζ. Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα ο Abderrazak με τις διαφορετικές του ιδιότητες ως φυσικός ειδικευμένος σε ζητήματα ακουστικής αλλά και ως μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Τύνιδας. Ο κιθαρίστας José Luis Monton από τη Βαρκελώνη έχει ένα πιστό διεθνές κοινό ( ένα σόλο άλμπουμ μου του πρόκειται να κυκλοφορήσει από την ECM). Ο Eduardo Miranda που παίζει μαντολίνο γεννήθηκε στη Βραζιλία, ενώ ζει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Πορτογαλία, και οι επιδράσεις του από το choro και το fado μέσα από μια τζαζ φρασεολογία είναι εμφανείς. Νεότερο μέλος της ομάδας, ο Idriss Agnel, γιος της Amina Alaoui, σπούδασε μουσική στο Maîtrise Notre Dame de Paris από την ηλικία των επτά ετών. Είναι καταξιωμένος ως πολυ-οργανίστας. Σ’ αυτή την ηχογράφηση παίζει κρουστά και ηλεκτρική κιθάρα (σε μια σύνθεση). Οι απαστράπτουσες συνομιλίες μεταξύ των μουσικών και η επικοινωνία τους με την Alaoui δημιουργούν συναρπαστικές μουσικές εικόνες στο Αrco Iris.

 

Τα τραγούδια προέρχονται από διάφορες πηγές. Tα κείμενα και κάποιες από τις μελωδίες έχουν ηλικία χιλιάδων χρόνων. Η Amina παρουσιάζει την μυστικιστική ποίηση της Αγίας Τερέζας της Άβιλα, ποιήματα του βασιλιά της Σεβίλλης Ibn Al Mutamid Abbad του 11ου αιώνα καθώς και του φυσιολάτρη ποιητή Ibn Khafaja (του 10ου αιώνα). («Τίποτα πιο όμορφο, Ανδαλουσιάνοι μου / από τα πλούσια περιβόλια / τους κήπους, τις σκιές και τα ποτάμια /και τις κρυστάλλινες πηγές σας».). Υπάρχει ένα fado του 20ου αιώνα από την πένα του Antonio de Sousa Freitas και το γνωστό κείμενο του 15ο αιώνα Las Morillas de Jaén όπου η Amina βάζει τη δική της μουσική (το ίδιο κείμενο σε μια πολύ διαφορετική απόδοση συναντάται και στο Officium Novum των Jan Garbarek και Hilliard Ensemble).

 Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, το ομώνυμο Arco Iris, είναι ένας ύμνος στο Ουράνιο Τόξο: «Σε μια αγκαλιά ο ήλιος και η βροχή (...), γέφυρα στο στερέωμα», και παρακάτω «Ήχοι / από χρώμα, ήχοι από φως /υφαίνουν αρμονία».

 Το βιβλιαράκι που συνοδεύει την έκδοση περιέχει ένα σημείωμα της Amina Alaoui στα Γαλλικά και τα Αγγλικά τους στίχους των τραγουδιών στην αγγλική τους απόδοση καθώς και φωτογραφίες από την ηχογράφηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγ. Κυδωνιών 21
Υµηττός - 172 37, Αθήνα
210-76 10 616-617 & 620
www.mikri-arktos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεωργία Αλεβιζάκη
georgia@mikri-arktos.gr 210 76 10 616,
6944 94 21 53

Ειρήνη Λαγουρού,
irini.lagourou@gmail.com 6977 24 77 25


 

Επιτρέπεται μόνο σε δημοσιογράφους με χρήση του προσωπικού κωδικού τους. Αν είστε δημοσιογράφος και δεν έχετε λάβει τον κωδικό σας, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 210.76.10.616-617&620 για να τον αποκτήσετε.